Με τις εμφανίσεις φιδιών να έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην Εύβοια, μέχρι και διάσωση ενός τέτοιου ερπετού είδαμε να συντελείται στο νησί.
Το περιστατικό συνέβη χθες στην Κάρυστο με φίδι να πέφτει μέσα σε πηγάδι και δύο άνδρες να σπεύσουν ώστε να το βγάλουν από το νερό, αξιοποιώντας μια πλαστική κυρτή σωλήνα με έναν σπάγγο ο οποίος και περάστηκε γύρω από το φίδι ώστε να το έλξει ψηλά από το πηγάδι.
Απορίας άξιο ήταν για τους άνδρες που πραγματοποίησαν την… επιχείρηση διάσωσης το πώε το φίδι είχε επιζήσει στο νερό μέχρι να το βοηθήσουν.
Παρότι οι συχνοί εντοπισμοί φιδιών, φέτος στο νησί, έχουν προκαλέσει εύλογα ανησυχία, μερίδα πολιτών όχι μόνο είναι ψύχραιμοι αλλά αντιλαμβάνεται ως θετικό γεγονός την ύπαρξή τους.
Ενδεικτική ήταν η περίπτωση κατοίκου στον Μύτικα, ο οποίος βρήκε ένα φίδι το οποίο και κράτησε, όπως αναφέρει στη σελίδα του στο Facebook καθώς όπως αναφέρει είναι είδος που δεν είναι επικίνδυνο και έτσι δεν υπάρχει καμία ανησυχία.
Μάλιστα, ο κ. Κώστας Μούντριχας, το χαρακτήρισε ως… σπιτόφιδο και ανέφερε στα σχόλια πως πρόκειται για αστρίτη, ο οποίος δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους.
Πολλοί θεωρούν εξάλλου τα φίδια ως καθαριστές των οικοπέδων, όπως και αναφέρθηκε σε αντίστοιχο περιστατικό στην Κύμη και συγκεκριμένα στο χωριό Κήποι.
Το φίδι εμφανίστηκε ειδικότερα σε χωράφι.
Η παρουσία του, σε κάθε περίπτωση, μόνο αναστάτωση δεν προκάλεσε αφού οι ιδιοκτήτες κυρίως ως θετικό είδαν το ότι στην περιουσία τους κυκλοφορεί το ερπετό, δηλώνοντας σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως αποτελεί τον καθαριστή του χωραφιού.
Σε σχετικές φωτογραφίες που ανήρτησαν, αποτυπώνεται το φίδι να μένει ακίνητο ανάμεσα στα χόρτα, κάτι που όπως εξηγούν είναι η άμυνα του για να νιώσει ασφαλές.
Οι άνθρωποι κάθισαν σε κοντινή απόσταση από το ερπετό λέγοντας πως κάνουν παρέα στο φιλαράκι τους.
Σύμφωνα με τον physiodifi, εάν συναντήσουμε ένα φίδι στο σπίτι ή τον κήπο μας δεν θα πρέπει να το σκοτώσουμε αλλά να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
1. Πριν από οτιδήποτε άλλο αφομοιώνουμε την βασική αρχή. Δεν το σκοτώνουμε, δεν το τραυματίζουμε.
2. Δεν κάνουμε τίποτα. Συνήθως είναι η πιο εύκολη και αποτελεσματική λύση. Ένα φίδι δεν έχει κανέναν λόγο να μείνει σε έναν χώρο χωρίς τροφή και θα φύγει μόνο του αρκεί να βρει ανοικτό το πέρασμα από το οποίο μπήκε. Αν βέβαια υπάρχει τροφή -όπως ποντίκια- μέσα στο σπίτι, τότε φίδι δεν είναι το πιο σημαντικό μας πρόβλημα.
3. Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε εάν είναι δηλητηριώδες ή όχι.
4. Απομακρύνουμε παιδιά, κατοικίδια ζώα και ανθρώπους που φοβούνται.
5. Αν είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι οχιά, χρησιμοποιούμε γάντια και ειδικά εργαλεία αν υπάρχουν για να το χειριστούμε.
6. Το τοποθετούμε σε ειδική υφασμάτινη σακούλα ή μαξιλαροθήκη ή πλαστικό δοχείο με οπές.
7. Το μεταφέρουμε σε απόσταση από την κατοικία που βρέθηκε, εάν ανήκει στην πανίδα της περιοχής.
8. Αν δεν αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι για να κάνουμε τα παραπάνω, τότε χρησιμοποιούμε μια σκούπα για να το κατευθύνουμε προς την έξοδο. Δεν χρειάζονται βίαιες κινήσεις και προσέχουμε μην το τραυματίσουμε.
9. Αν αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη απευθυνόμαστε σε επίσημο φορέα που δραστηριοποιείται σε θέματα ερπετών (όπως Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Μ.Γ.Φ.Ι.). Σε αστικές περιοχές μπορούμε να απευθυνθούμε και στην Πυροσβεστική.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr