Εύβοια: Δύο πανέμορφοι κύκνοι έκαναν το μπάνιο τους σε λιμάνι (vid)
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Δύο πανέμορφοι κύκνοι έκαναν το μπάνιο τους σε λιμάνι (vid)

Δύο εντυπωσιακοί επισκέπτες βρέθηκαν στο λιμάνι του Αλμυροποτάμου στην Εύβοια
Δύο πανέμορφοι κύκνοι εμφανίστηκαν στο λιμάνι του Αλμυροποτάμου στην Εύβοια εντυπωσιάζοντας όσους βρέθηκαν στην περιοχή.

Το ζευγάρι των κύκνων έκαναν το μπάνιο τους στη θάλασσα με… τα φλας να τους απαθανατίζουν!

Ο εντυπωσιακός μακρύς λαιμός των κύκνων

Σύμφωνα με την καταχώρηση στη Wikipedia, οι κύκνοι έχουν μακρύ λαιμό, αναλογικά βαρύ σώμα, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα των φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους, ο οποίος φέρει 23-25 σπονδύλους, αντί των 18-19 που φέρουν τα υπόλοιπα Χηνόμορφα.

Τα είδη που ζουν στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουν μια πολύ επιμήκη τραχεία, η οποία συστρέφεται στο στέρνο, διάταξη που απαντάται και στα Γερανόμορφα.

Μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V, πετώντας σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πουλί δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται είτε στο νερό είτε σtον αέρα. Τρέφονται με υδρόβια φυτά τσαλαβουτώντας επιφανειακά στα ρηχά νερά, και όχι με κατάδυση.

Είτε κολυμπούν είτε στέκονται, τα είδη Cygnus olor και Cygnus atratus συχνά διπλώνουν το ένα πόδι πίσω στην πλάτη. Το αρσενικό και το θηλυκό έχουν παρόμοια εμφάνιση.

Παράγουν ποικιλία φωνών

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι κύκνοι παράγουν μια ποικιλία φωνών. Είναι κοινωνικοί, εκτός από την περίοδο τής αναπαραγωγής. Τότε κάθε ζευγάρι απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαθέσιμη εδαφική ζώνη είναι περιορισμένη, τα πουλιά φωλιάζουν σε αποικίες.

Η φωλιά, η οποία χτίζεται συνήθως στις όχθες και μερικές φορές επιπλέει, αποτελείται από έναν σωρό υδρόβιων φυτών, τα οποία συλλέγουν τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό. Τρέφονται με σπόρους και ρίζες φυτών, σκουλήκια και όστρακα.

Οι κύκνοι ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια. Η ερωτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει αμοιβαίο βύθισμα του ράμφους ή στάσεις με τα κεφάλια τους ενωμένα. Το θηλυκό επωάζει κατά μέσον όρο 6 αβγά, ανοιχτόχρωμα και χωρίς κηλίδες, ενώ το αρσενικό είναι άγρυπνος φύλακας, ενώ σε μερικά είδη το αρσενικό συμμετέχει και στην επώαση. Σε περίπτωση επίθεσης, αφού απωθήσουν τον εχθρό, οι κύκνοι παράγουν μια θριαμβευτική κραυγή, όπως και οι χήνες.

Γιατί καθυστερούν την μετανάστευσή τους

Την ίδια στιγμή ερευνητές από την Φινλανδία ανακάλυψαν ότι κάποια υδρόβια πτηνά καθυστερούν τη μετανάστευσή τους ακόμα και κατά ένα μήνα, συγκριτικά με πριν από τρεις δεκαετίες. Οι κύκνοι είναι ανάμεσα στα πτηνά αυτά που έχουν αλλάξει το μοτίβο της μετανάστευσής τους εξαιτίας της γενικής ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ο Αλέξι Λεϊκόινεν από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα που κάλυπταν τρεις δεκαετίες και τα οποία προέρχονταν από το Παρατηρητήριο Πτηνών Hanko στη Νότια Φινλανδία. Η τριακονταετής παρακολούθηση λοιπόν αποκάλυψε ότι «ορισμένα είδη καθυστερούν τον χρόνο μετανάστευσης ως και κατά έναν μήνα».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr