Εύβοια: Έφτασαν στη Χαλκίδα τα ιερά λείψανα – Συγκλονιστικές εικόνες
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Έφτασαν στη Χαλκίδα τα ιερά λείψανα – Συγκλονιστικές εικόνες

Τα ιερά λείψανα των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης θα παραμείνουν στον Ι. Ναό μέχρι και την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023.
Με αισθήματα χαράς η Ιερά  Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων τίμησε την, χάριτι Θεού, 21η επέτειο της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, στην καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, την Χαλκίδα.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος και άρχισαν με την από ετών καθιερωμένη έλευση και φιλοξενία  των σεπτών και χαριτοβρύτων ιερών λειψάνων των νεοφανών Αγίων Μαρτύρων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης εκ Λέσβου.

Συγκεκριμένα, κατά την εσπέρα της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με τις αρμόζουσες τιμές η υποδοχή των ιερών λειψάνων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και εν συνεχεία τελέσθηκε ο αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου.

Την επομένη ημέρα στον προαναφερθέντα Ιερό Ναό, τελέσθηκε ο Όρθρος, η αρχιερατική χοροστασία και το αρχιερατικό συλλείτουργο, με προεξάρχοντα τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρωγών κ. Φιλόθεο και συλλειτουργούς τον Θεοφιλέστατου Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο- Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομου και πολλούς παρεπίδημους ή γηγενείς Πρεσβυτέρους και Διακόνους, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα πελάγη, προσήλθε και τίμησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ανέπτυξε επίκαιρη ομιλία ο Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Μάρκου-Αρχιερατικός Επίτροπος Κηρέως και Πρωθιερεύς του Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου Ρώσσου, ο οποίος εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες προς το σεπτό πρόσωπο του Επισκόπου και Μητροπολίτου μας, εξ ονόματος Κλήρου και Λαού για την καλλίκαρπη, καρποφόρο ποιμαντική και λειτουργική προσφορά, τόσο σε όλη την Ι. Μητρόπολη, την οποία επί 21 συναπτά έτη διαποιμαίνει με την πνευματική πατρική και στοργική μέριμνά του.

Πριν την απόλυση ο Ομοτ. Καθηγητής Γλωσσολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης-μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην Έδρα της Γλωσσολογίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής επέδωσε στον απόφοιτο της Σχολής, Σεβασμιώτατο Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον Σταυρό της Σχολής και το μετάλλιο, αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου.

Ο Σεβασμιώτατος, στην ευχαριστήρια αντιφώνησή του, εξέφρασε την συγκίνησή του για την παρουσία, κατά το διήμερο, των αγίων Αρχιερέων, των Κληρικών και των Λαϊκών, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας Ταξίαρχος Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, οι εξ Αμερικής Ευεργέτες της Ι. Μητροπόλεως κ. Ισίδωρος και κ. Μαρία Γαρυφαλλάκη, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων, ενώ δηλώνοντας την τιμή που απήλαυσε από την τροφό Σχολή του, διά του κ. Χαραλαμπάκη, αναπόλησε τα έτη που φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και μνημόνευσε τους μακαριστούς Καθηγητές του και το προσωπικό της Σχολής των ετών της φοιτήσεώς του.

Τα ιερά λείψανα των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης θα παραμείνουν στον Ι. Ναό μέχρι και την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr