Εύβοια Εκλογές 2023: Ποιοι πήραν τις έδρες το 2019
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια Εκλογές 2023: Ποιοι πήραν τις έδρες το 2019

Ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου οι υποψήφιοι βουλευτές της Εύβοιας εντείνουν τον προεκλογικό τους αγώνα στη μάχη για τον σταυρό

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επίσημη προκήρυξή τους και η διάλυση της Βουλής στο δρόμο για την εκλογική αναμέτρηση στην Εύβοια και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σχεδόν ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές οι υποψήφιοι βουλευτές της Εύβοιας εντείνουν τον προεκλογικό τους αγώνα με συνεχείς περιοδείες σε όλες τις περιοχές του νομού στη μάχη για τον σταυρό, με ομιλίες και παρουσία σε τοπικές εκδηλώσεις.

Το evima.gr συγκεντρώνει και σας θυμίζει πώς διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα για τις έδρες στην Εύβοια στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2019.

Είκοσι κόμματα είχαν υποψήφιους βουλευτές στην Εκλογική Περιφέρεια Ευβοίας, ωστόσο εκπροσώπηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά την εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου του 2019 απέκτησαν τρία κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ.

Τις έξι έδρες της Εύβοιας κατέλαβαν ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Θανάσης Ζεμπίλης και ο Σπύρος Πνευματικός από τη Νέα Δημοκρατία, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης και ο Βαγγέλης Αποστόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ.

Πιο αναλυτικά, οι ψήφοι κατανεμήθηκαν ως εξής: 

Η Νέα Δημοκρατία έλαβε συνολικά 44.752 ψήφους εκλέγοντας 3 βουλευτές:

16.105
11.615

Το ΚΚΕ έλαβε συνολικά 6.091 ψήφους, εκλέγοντας 1 βουλευτή:

2.764

Πότε προκηρύσσονται οι εκλογές της 21ης Μαΐου

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να προκηρύξει με κάθε επισημότητα τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, θα πρέπει να επικαλεστεί κάποιο σοβαρό ζήτημα ή γεγονός, αφού τυπικά δεν έχει ολοκληρωθεί ο τετραετής κυβερνητικός κύκλος και ως εκ τούτου οι εκλογές θεωρούνται πρόωρες και χρειάζονται βάσει Συντάγματος να αιτιοολογηθούν.

O φρούραρχος της Βουλής θα θυροκολλήσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης στο περιστύλιο της Βουλής. Στο Προεδρικό Διάταγμα αυτό, θα αναγράφεται η ημερομηνία των εκλογών αλλά και η ημερομηνία σύγκλισης της νέας Βουλής προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη ορκωμοσία, αλλά και η εκλογή του προεδρείου της Βουλής, κάτι που δεν εξαρτάται από την έκβαση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Το Προεδρικό Διάταγμα θα ορίζει ακόμα ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σε λιγότερο από 22 μέρες από την προκήρυξή τους, ώστε να τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες για την κατάθεση των συνδυασμών των κομμάτων και τις σχετικές εγκρίσεις από τον Άρειο Πάγο.

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, αρχίζει να ισχύει και το πλαίσιο των περιορισμών των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους εμφανίσεις.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr