Εύβοια: Γιόρτασαν τη διάσωση του Ν. Προκοπίου από την φωτιά
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Γιόρτασαν τη διάσωση του Ν. Προκοπίου από την φωτιά

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Αυγούστου 2023, στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι τελέσθηκε ο Εσπερινός του καθιερωμένου ευχαριστήριου εορτασμού, του θαύματος του Οσίου Ιωάννου, της απρόβλεπτης, δηλαδή, βροχοπτώσεως (7 Αυγούστου 2021) και διασώσεως του Προκοπίου από την πυρκαγιά.

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Αυγούστου 2023, στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι τελέσθηκε ο Εσπερινός του καθιερωμένου ευχαριστήριου εορτασμού, του θαύματος του Οσίου Ιωάννου, της απρόβλεπτης, δηλαδή,  βροχοπτώσεως (7 Αυγούστου 2021) και διασώσεως του Προκοπίου από την πυρκαγιά.

Λίγο πριν τον Εσπερινό, μεταφέρθηκε στον Ι. Ναό του Οσίου Ιωάννου, εν πομπή, η εφέστιος ιερά εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προστατών της Ενορίας του Προκοπίου.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Γόρτυνος κ. Νικηφόρου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου-Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή Κληρικών από τη Χαλκίδα και την Β. Εύβοια.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος καλωσόρισε του αγίους Αρχιερείς και εξιστόρησε την σειρά των γεγονότων της 6ης και 7ης Αυγούστου 2021 και την θαυμαστή επέμβαση του Θεού διά του Οσίου Ιωάννου.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος κήρυξε τον θείο λόγο περιγράφοντας, μέσα από τα διδάγματα της Φιλοκαλίας, πώς ο άνθρωπος του Θεού, όπως ο Όσιος Ιωάννης, γίνεται το λουλούδι του κόσμου, μέσα στο οποίο φωλιάζει, σαν μέλισσα, ο Θεός.

Μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε, με πολυπληθέστατη συμμετοχή ευσεβών προσκυνητών, της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλκιδέων, τμημάτων πολιτιστικών συλλόγων και σύσσωμου του Συλλόγου Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Προκοπίου Ευβοίας, η λιτάνευση του αφθάρτου σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου και της ι. εικόνος των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπως έπραξαν τον Αύγουστο του 2021, υπό την απειλή της πύρινης λαίλαπας, οι δύο Ιερείς, ο μακαριστός πρωθιερέας του Ι. Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Βερνέζος και ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Οικον. (νυν Πρωτοπρεσβύτερος) Δημήτριος Πατεράκης μαζί με τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Προκοπίου και τους εναπομείναντες άνδρες εθελοντές υπερασπιστές της κωμοπόλεως, μετά την εκκένωση του Προκοπίου κατά την συμβουλή της Πολιτικής Προστασίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Εσπερινό, το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου και την λιτανεία, επιλέγοντας τον σύνδεσμο:  Ι.Μ.Χ. ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ «ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙΟ 6.8.2021»

Ι.Μ.Χ. ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ «ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ …

 

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, τελέσθηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος κ. Νικηφόρου και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ με την συμμετοχή όλων των παραπάνω Αρχιερέων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς, αναλύοντας πώς κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει εργάτης του θελήματος του Θεού και δι’ αυτού του τρόπου να καταστεί μαγνήτης της χάριτος του Θεού και κοινωνός της σωτηρίας του αλλά και πρόξενος της σωτηρίας της κτίσεως.

Την ιερά πανήγυρη εκτός από τα πλήθη των πιστών που περικύκλωσαν και πάλι το σεπτό και άφθαρτο λείψανο του Οσίου Ιωάννου, τίμησαν με την παρουσία τους και την συμπροσευχή τους η Βουλευτής Ευβοίας κ. Κωνσταντίνα Καραμπατσόλη, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ευβοίας, Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και πρώην Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός, η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ κ. Ελένη Αϊδίνη κ.ά.

Το σύνολο των ιερών ακολουθιών αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr