Εύβοια: Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Οξύλιθο «επί χάρτου» από τους ειδικούς- Ομιλία απόψε στην Κύμη
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Οξύλιθο «επί χάρτου» από τους ειδικούς- Ομιλία απόψε στην Κύμη

Το μοναδικό ηφαίστειο Οξυλίθου έχει τη δική του ιστορία να το ακολουθεί στο πέρασμα των χρόνων στην Εύβοια

Oμιλία για το Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Οξυλίθου στην Εύβοια θα πραγματoποιήσει σήμερα Παρασκευή 21/10 στην Κύμη.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Κοινότητας Οξυλίθου,  για την Oμιλία για το Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Οξυλίθου υπάρχει δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς των κατοίκων της κοινότητας Οξυλίθου.

“Κατόπιν αιτήματος του Πολιτιστικού μας Συλλόγου προς τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Κύμης κ. Αλέξανδρο Θεοδώρου, πουλμανάκι του Δήμου θα μεταφέρει συγχωριανούς μας στο Kymi Palace και στην εκδήλωση του Συλλόγου για τον γεωτοπο-ηφαίστειο Οξυλίθου.

Το πουλμανάκι θα ξεκινήσει τη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 6:15 μ.μ. από το Κατώμερο” ξεκαθάρισε συγκεκριμένα.

Το μοναδικό ηφαίστειο Οξυλίθου έχει τη δική του ιστορία να το ακολουθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Πρόκειται για το πιο εμφανές ηφαιστειακό υπόλειμμα στο κεντρικό Αιγαίο.

Πηγαίνουμε 200 χρόνια πίσω και οι κάτοικοι του χωριού, με τα ίδια τους τα χέρια έφτιαξαν τη γραφική πετρόχτιστη Εκκλησία της «Παναγίας της Οξυλιθιώτισσας».

Σκοπός ήταν να τους προστατεύει και να «αγκαλιάζει» την στεριά και την θάλασσα που απλώνεται μπροστά στο Ναό Της. Χτισμένη στα βράχια της «Τούρλας» του ηφαιστείου στέκεται εδώ και χρόνια σκαρφαλωμένη μέσα στο ηφαίστειο.

Από τις πλαγιές του σβηστού πλέον ηφαιστείου του Οξυλίθου η Παναγιά και οι προσκυνητές της αγναντεύουν την θάλασσα που απλώνεται μπροστά τους. Είναι ο μοναδικός ναός της Ελλάδας χτισμένος πάνω σε ηφαίστειο, τα πετρώματα του οποίου, όπως λέγεται, δημιουργήθηκαν πριν 11 εκατομμύρια χρόνια.

Ο κωνικός ηφαιστειακός λόφος που υψώνεται βόρειά του χωριού, με τον οξυκόρυφο λόφο, έδωσε μάλιστα κατ΄ουσίαν και το όνομα του σε αυτό.

Αυτός ο λόφος δημιουργήθηκε πριν περίπου 11 εκατομμύρια χρόνια στο μέσο της λεκάνης της Κύμης.

Ο λόφος ύψους 414 μέτρων είναι μέρος μιας ηφαιστειακής ράχης που εκτείνεται από τη θάλασσα μέχρι το χωριό Κήποι Ευβοίας και έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και πλάτος 2-4 χιλιόμετρα.

Έχει κυρίως δακιτική και λιγότερο ανδεσιτική σύσταση.

Το ηφαίστειο του Οξυλίθου σε μεταγενέστερους ιστορικούς χρόνους, μετά την παύση της λειτουργίας του, προσήλκυσε, λόγω της γονιμότητος του εδάφους, κατοίκους. Η δράση του χρονολογείται από τις αρχές της πλειοκαίνου εποχής, 5.000.000 χρονια από σήμερα, μέχρι την τεταρτογενή περίοδο, 5.000 χρόνια νωρίτερα, 3.000 χρονια προ Χριστού.

Ο χρονικός αυτός προσδιορισμός, κατά τους κορυφαίους γεωλόγους και ηφαιστειολόγους, είναι βέβαιος , επειδή αναβλήματα του ηφαιστείου αυτού βρίσκονται στα ιζήματα της λοφώδους περιοχής μεταξύ των ποταμών/χειμάρρων Αυλωναρίου και Οξυλίθου, όπισθεν ή Α της μονής Μάτζαρη.

Ο ηφαιστειακός σχηματισμός του Οξυλίθου προβάλλει με το έντονο ανάγλυφο στο μέσο ομαλής σχετικά μορφολογίας εδάφους. Οι μαστοειδείς, θολοειδείς, κωνικοί λόφοι της Άνω Ποταμίας, ο οξύληκτος του Οξυλίθου (ύψος 414 μ) και η σειρά των λόφων μέχρι Κήπων και Κουρουνίου συνιστούν τον ηφαιστειακό αυτό σχηματισμό. Η λοφοσειρά αναπτυσσόμενη κατά διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ έχει μήκος 4 περίπου χιλ/τρων.

Στο ηφαίστειο του Οξυλίθου αναγνωρίσθηκε η ύπαρξη συνολικά 11 τύπων λαβών, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει ξεχωριστή έκχυση (έξοδο) από τα κέντρα ενεργείας του ηφαιστείου αυτού.

ΠΗΓΗ: EVIMA- ELIFE

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr