Εύβοια: Η Κύμη «ξυπνά» την μνήμη της μέσα από το μουσείο
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Η Κύμη «ξυπνά» την μνήμη της μέσα από το μουσείο

Η ιστορία του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης.

Η ΑΜΚΕ diadrasis σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης, θα πραγματοποιήσουν στους χώρους του Μουσείου, από 11 έως 15 Δεκεμβρίου σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Σκοπός του έργου η καταγραφή ανάδειξη και προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας της Κύμης μέα από την ενεργό συμμετοχή παιδιών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΥΠΟ στο πλαίσιο προγράμματος του για δράσεις Μουσείων και Συλλόγων εότερου Πολιτισμού.

Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected]

Η ιστορία του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης

Το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης ιδρύθηκε το 1981 από το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης. Είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο λαογραφικό μουσείο της Εύβοιας και ένα από τα καλύτερα στο είδος του περιφερειακά μουσεία της χώρας. Επιπλέον έχει το χαρακτήρα του μουσείου της πόλης.

Στεγάζεται σε ιδιόκτητο τριώροφο νεοκλασικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και ανήκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο οποίο στέγαζε επί σειρά ετών το εδώ Κατάστημά της. Το 1997 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Συλλόγου.

Η συλλογή του Μουσείου αριθμεί περί τα 1800 αντικείμενα της περιόδου 1800 – 1930, εποχής που η Κύμη γνώρισε ακμή στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, λόγω του διαμετακομιστικού εμπορίου του φημισμένου μαύρου κρασιού της στα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου και της Γαλλίας. Απαρτίσθηκε δε από δωρεές των κατοίκων, οι οποίοι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν ηθικά και υλικά την όλη προσπάθεια της ίδρυσης και λειτουργίας του Μουσείου.

Στον κήπο του Μουσείου έχει κατασκευαστεί υπαίθριο κυκλικό θέατρο 250 θέσεων, στο οποίο πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης, διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία χρησιμοποιείται για εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια κ.ά., χρήσεις απαραίτητες και συμπληρωματικές της λειτουργίας του Μουσείου, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της σύγχρονης Μουσειολογίας.

Το Μουσείο συνεργάζεται σε μόνιμη βάση ή κατά περίπτωση, με Πανεπιστήμια, το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM), Κέντρα Ερευνών, συναφή Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Πινακοθήκες και ιδιώτες επιστήμονες για την πραγματοποίηση των ερευνητικών του στόχων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr