Εύβοια: «Καμπάνα» χιλιάδων ευρώ χωρίς καν να ανάψει φωτιά- Η επικίνδυνη συμπεριφορά πολίτη που σήμανε συναγερμό στις αρχές
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: «Καμπάνα» χιλιάδων ευρώ χωρίς καν να ανάψει φωτιά- Η επικίνδυνη συμπεριφορά πολίτη που σήμανε συναγερμό στις αρχές

Δυστυχώς κάθε καλοκαίρι περιοχές της Εύβοιας τυλίγονται στις φλόγες με αποτέλεσμα η αντιπυρική περίοδος να κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το νησί μας.

Με ένα βαρύτατο πρόστιμο σχεδόν 8 χιλιάδων ευρώ τιμωρήθηκε η άκρως επικίνδυνη συμπεριφορά συμπολίτη μας στην Εύβοια.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 7.875 ευρώ, χθες Δευτέρα 17 Ιουνίου, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Οινοφύτων, σε ομοεθνή που εναπόθεσε εύφλεκτες ουσίες και υλικά σε οικοπεδικό χώρο πλησίον δασικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τοπική Κοινότητα Καλοχωρίου- Παντειχίου, του Δήμου Χαλκιδέων.

Δυστυχώς κάθε καλοκαίρι περιοχές της Εύβοιας τυλίγονται στις φλόγες με αποτέλεσμα η αντιπυρική περίοδος να κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το νησί μας.

Φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες φορές.

Προληπτικά μέτρα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Χαλκιδέων, για την νέα αντιπυρική περίοδο 2024.

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2024 και προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, ο Δήμος Χαλκιδέων ενημερώνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου ότι, από σήμερα Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου 2024 μέχρι και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, απαγορεύονται οποιεσδήποτε θερμές εργασίες και καύσεις σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτοκτηνοτροφικές εκτάσεις, σύμφωνα και με την Πυροσβεστική Διάταξη 9 / 2021 (Υπ’ αριθ. 15005 οικ. Φ.700.9 – ΦΕΚ. 1923/τ.Β΄/13-05-2021).

Επισημαίνεται ότι, κατά την αντιπυρική περίοδο η καύση αγροτικών εκτάσεων επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια που εκδίδεται, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω 9 / 2021 Πυροσβεστική Διάταξη.
Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Ο Δήμος Χαλκιδέων παρακαλεί για την προστασία του δασικού πλούτου και των περιουσιών των πολιτών.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για την αντιπυρική περίοδο
Οι δασικές πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, έχοντας όμως εξελιχθεί σε μείζον φυσικό καταστροφικό φαινόμενο, αναφέρει η Πυροσβεστική και συνεχίζει:

Παρόλο που οι δασικές πυρκαγιές θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος των δασικών οικοσυστημάτων του πλανήτη, φαινόμενο το οποίο προϋπήρχε πριν την παρουσία του ανθρώπου, σήμερα η πληθώρα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κυρίως σε μεικτές ζώνες δάσους – οικισμών έχει οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό ανθρωπίνων απωλειών αλλά και σε σημαντικές επιπτώσεις σε ιδιοκτησίες και υποδομές.

Η Ελλάδα ζούσε πάντα με δασικές πυρκαγιές, αλλά σήμερα η κλιματική κρίση επιταχύνει το φαινόμενο και δείχνει ότι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, σε αριθμό, μέγεθος και συχνότητα. Η ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες όπως διαμορφώνονται είναι επιβεβλημένη.

Το Πυροσβεστικό Σώμα στο πλαίσιο της αποστολής του, για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας, της περιουσίας και κυρίως της ανθρώπινης ζωής, συνεχώς προσαρμόζει τον μηχανισμό του στις διαρκώς αυξανόμενες και απαιτητικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται, ακολουθώντας στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Για να επιτύχει την αποστολή του, οι πολίτες πρέπει είναι σύμμαχοι στην μάχη των δασικών πυρκαγιών, προετοιμάζοντας τις ιδιοκτησίες τους και τις οικίες τους στον κίνδυνο, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς η διακινδύνευση να είναι όσο τον δυνατόν περιορισμένη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τις όσο δυνατό λιγότερες επιπτώσεις σε ένα διαρκώς επιταχυνόμενο κίνδυνο, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το πυροσβεστικό έργο.

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους:

Ο «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους», ισχύει από την 1η Μαΐου 2024, σύμφωνα με τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9/2024 .

Είναι υποχρέωση όλων μας, να συντηρούμε καθαρούς αυτούς τους χώρους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

Καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 ή στο 112 Καλέστε μας αμέσως! Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν. Μην κλείσετε το τηλέφωνο, προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:

την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,
την ένταση του ανέμου στην περιοχή και
το είδος της βλάστησης που καίγεται Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.
Πυροσβεστική: Οδηγίες προστασίας για ενδεχόμενο φωτιάς

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος:

Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.

Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.

Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα, αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων, εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης, που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων, δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.

Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.

Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό, ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες. Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.

Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.

Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.

Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, με μια απλή αντλία, που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με ένα σωλήνα νερού.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας:

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων, ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
Τοποθετήστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους, ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του, για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
Μόλις περάσει η πυρκαγιά:

Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.
Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας:

Μην εγκαταλείπετε το κτίριο, εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο.
Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
Αν παραμείνετε στο σπίτι:

Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας, σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο, αναζητήστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.

Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Η φωτιά δεν είναι θέαμα.

Σε κάθε περίπτωση, για τη δική σας ασφάλεια, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr