Εύβοια: «Κρατάει» τον πληθυσμό της – Η παρέμβαση στη Βουλή για το δημογραφικό
«Η αστικοποίηση εντείνει το δημογραφικό πρόβλημα», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Θανάσης Ζεμπίλης.Στην συνεδρίαση της επιτροπής περιφερειών της Βουλής, που είχε ως θέμα τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, συμμετείχε ο βουλευτής Ευβοίας ο κ. Ζεμπίλης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου έχουμε ορεινές περιοχές, αλλά και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όταν έχουμε περιφερειακή αντίληψη βλέπουμε καλύτερα και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Δηλαδή η Εύβοια είναι μια περιοχή που συγκρατεί τον πληθυσμό της. Η πόλη της Χαλκίδας σε κάθε απογραφή, εμφανίζει αύξηση του πληθυσμού κατά 15% και είναι στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, πλην, όμως, υπάρχουν και δύο περιφερειακές ενότητες η Φωκίδα και η Ευρυτανία στη Στερεά Ελλάδα, που ανήκουν στους τέσσερις νομούς της Ελλάδας μαζί με τη Λακωνία και την Αρκαδία, όπου εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα πληθυσμιακής συρρίκνωσης στη χώρα. Έχουν προβολή στο τι θα συμβεί στη χώρα μετά από 30 χρόνια, στη μείωση του πληθυσμού και στη γήρανση. Μάλιστα εμφανίζεται το φαινόμενο της «γήρανσης μέσα στη γήρανση», δηλαδή, το φαινόμενο της διαρκούς και δυσανάλογης αύξησης του «υπέργηρου» πληθυσμού» (80 ετών και άνω) σε σχέση με την ευρύτερη πληθυσμιακή ομάδα, αυτών που είναι από 65 ετών και άνω.
Οι σημαντικές όψεις του δημογραφικού
Άρα, λοιπόν, μία από τις πολύ σημαντικές όψεις του δημογραφικού προβλήματος είναι και το γεγονός της αστικοποίησης και της ερήμωσης της υπαίθρου. Είδαμε και στην τελευταία απογραφή ότι το 50% του πληθυσμού έχει συγκεντρωθεί στο 4% της έκτασης και το 80% στο 25% της έκτασης της χώρας. Αυτό ανάγεται σε μεγάλο βαθμό και στη διαχείριση του πλούτου τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και στην περίοδο προ των μνημονίων, θα δούμε ότι το 80% του πλούτου κατευθυνόταν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως προς την Αττική μέχρι και τα Οινόφυτα.
Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο πληθυσμός στην ύπαιθρο να συγκρατηθεί και να αντιστραφεί το κλίμα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να διαχυθεί και εκεί πλούτος, δίκαιος πλούτος. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω του αναπτυξιακού νόμου, των κινήτρων, των επιδομάτων, του αγροτουρισμού, των σχεδίων βελτίωσης και γενικότερα της στήριξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος και βεβαίως και των υποδομών.
Διάβαζα στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής για ένα χωριό τη Χρυσομηλιά στην Πίνδο, που βλέπει στις πλαγιές της Πίνδου, εκεί υπάρχει μια κουλτούρα πολυτεκνίας, πλην όμως δεν έχουν γιατρό. Άρα, αντιλαμβανόμαστε, ότι πολύ μεγάλη σημασία έχει και η παιδεία, γιατί όταν κλείνει ή υποβαθμίζεται ένα σχολείο, πολλές φορές η οικογένεια φεύγει για να στηρίξει το παιδί, σε ένα άλλο σχολείο.
Η υγεία και οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή κάλυψη, οι τράπεζες, τα ΕΛΤΑ και όλα αυτά που ευρύτερα μπορούμε να εντάξουμε στον χώρο των υποδομών και κυρίως, η στήριξη των μικρών ορεινών δήμων. Οι ορεινοί δήμοι, δεν είναι απλώς δήμοι μικρής κλίμακας, δεν είναι μικροί δήμοι, είναι ορεινοί δήμοι.
Τι σημαίνει;
Σημαίνει ότι έχουν μεγάλη έκταση, έχουν μεγάλο οδικό δίκτυο, έχουν μεγάλο ενεργειακό βάρος και βεβαίως, έχουν και μια άλλη λειτουργία, διότι όσο πιο απομακρυσμένη και μειονεκτική είναι μία περιοχή, αντιλαμβανόμαστε ότι η παρουσία του κράτους είναι λιγότερο έντονη.
Άρα, λοιπόν, έχει μια μεγάλη σημασία και συμβολή η παρουσία του δήμου σε μια τέτοια περιοχή και για την εκπόνηση προγραμμάτων αναπτυξιακών, όπως είναι ακόμα και οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, που είναι ένα εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μειονεκτικές περιοχές.
Άρα, λοιπόν, οι δήμοι αυτοί θα πρέπει να ενισχυθούν, όχι μόνο σε πόρους, αλλά και σε προσωπικό.
Είναι ενδεικτικό και αξίζει να πούμε ότι στο πλαίσιο της κινητικότητας, όπως εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαμε ως αποτέλεσμα στο Δήμο Αγράφων να διαλυθεί η Τεχνική Υπηρεσία, δηλαδή να χάσει και τους τρεις μηχανικούς που διέθετε ο Δήμος Αγράφων.
Άρα, αντιλαμβανόμαστε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για μία πολιτική στήριξης της υπαίθρου, χωρίς να είναι στελεχωμένοι οι ορεινοί δήμοι.
Έτσι, λοιπόν, θα ήθελα να κλείσω και να πω ότι πιστεύω η επιτροπή μας να συμβάλλει στο Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό και στο Εθνικό Σχέδιο για τους ορεινούς δήμους.»
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr