Εύβοια: «Μαύρα» Χριστούγεννα για τους Ευβοιώτες – Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχει γονατίσει τα νοικοκυριά
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: «Μαύρα» Χριστούγεννα για τους Ευβοιώτες – Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχει γονατίσει τα νοικοκυριά

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τα νοικοκυριά της Εύβοια ενόψει Χριστουγέννων - Δεν ξέρουν πως θα ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα

Με αλλαγή των καταναλωτικών τους συνηθειών σκέφτονται να αντιδράσουν στον υψηλό πληθωρισμό πολίτες αλλά και επαγγελματίες της Εύβοιας σε μία περίοδο που ο κλοιός έχει στενέψει με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει και την ακρίβεια να μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του evima.gr πολλοί είναι οι πολίτες που έχουν περιορίσει ήδη τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, ενώ έχουν αλλάξει διατροφικές συνήθειες και πλέον κοιτάζουν μόνο τις προσφορές στα είδη που θέλουν να προμηθευτούν και αυτά πάντα με φειδώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα που έχουν φέρει τα προβλήματα της ακρίβειας και των φουσκωμένων λογαριασμών.

Μπορεί το καλάθι του νοικοκυριού να ξεκίνησε τη λειτουργία του για να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά, όμως αυτό μόνο του δεν αρκεί για να μπορέσουν να καταφέρουν να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα καθώς έχουν να διαχειριστούν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας αλλά και τα υπόλοιπα έξοδα που έχει ένα νοικοκυριό, από το ενοίκιο μέχρι τους λογαριασμούς τηλεφώνου η ακόμη και υποχρεώσεις σε δημόσιο και τράπεζες.

Όπως λένε κάτοικοι της Εύβοιας στο evima.gr εκτός από τις περιορισμένες αγορές, «μπλόκο» έχουν βάλει και στη θέρμανση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν ανάβουν καθόλου, είτε ανάβουν για πολύ λίγη ώρα και ίσως ούτε κάθε μέρα, ίσα ίσα για να μπορέσουν να ζεσταθούν έστω και λίγο, ενώ έχουν καταλήξει ακόμη και να σβήνουν τα φώτα αφήνοντας τα απολύτως απαραίτητα και ψάχνουν πάντα λύσεις για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Δεν είναι λίγα τα σπίτια όπου ειδικά το βράδυ το μόνο φως που μένει ανοιχτό είναι εκείνο της τηλεόρασης.

 

Σε άλλες περιπτώσεις αρκετές είναι και οι οικογένειες που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε στολισμό των σπιτιών τους για τα Χριστούγεννα, ή αναγκάστηκαν να μειώσουν τα φωτεινά στολίδια και λαμπάκια προκειμένου να εξοικονομήσουν και από εκεί ενέργεια.

 

 

Από την άλλη πλευρά και οι επαγγελματίες είναι σε δεινή κατάσταση, καθώς βλέπουν την κίνηση στα μαγαζιά τους μειωμένη, αφού ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει, ή στις περιπτώσεις που γίνονται αγορές αυτές είναι αρκετά μικρές σε ποσά τόσο στο εμπόριο, όσο και στην εστίαση. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται και εκείνοι με τη σειρά τους να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του μήνα, τόσο σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, όσο και σε αγορά πρώτων υλών και προμηθειών, που ήδη έχουν αυξηθεί οι τιμές.

 

 

Με τα Χριστούγεννα να είναι προ των πυλών, οι επιχειρηματίες ελπίζουν να κινηθεί η αγορά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν ακόμα και σε λουκέτο των καταστημάτων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr