Εύβοια: Παραλία κατάντησε χωματερή από τα σκουπίδια
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Παραλία κατάντησε χωματερή από τα σκουπίδια

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί σημείο πανέμορφης παραλίας της Εύβοιας.

Μπορεί τη παραλία της Δροσιάς να έχουν ξεκινήσει ήδη να επισκέπτονται λουόμενοι, αλλά δυστυχώς το θέμα είναι απόκοσμο καθώς έχει δημιουργηθεί ένας μίνι σκουπιδότοπος δίπλα στην παραλία.

Είναι άκρως επικίνδυνο καθώς τα χαρτόκουτα, τα μπουκάλια και κάθε λογής πλαστικά σκουπίδια έχουν δημιουργήσει  μια εστία μόλυνσης.

Ασυνείδητοι πολίτες αδιαφορούν και εξακολουθούν να πετάνε σκουπίδια στο σημείο.

Συχνό φαινόμενο τα σκουπίδια σε παραλίες της Εύβοιας

Πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, σφουγγάρια ακόμη και ο κάδος απορριμμάτων είχε πέσει κάτω με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση δεκάδων σκουπιδιών, μια ανάσα από την παραλία.

Ωστόσο εικόνες εγκατάλειψης θύμιζε και η παραλία του ΑΗΣ Αλιβερίου με τα παγκάκια να είναι σκουριασμένα, μια παραλία η οποία ανήκει στον οικισμό της ΔΕΗ που μένουν μόνιμα δεκάδες οικογένειες με παιδιά.

Τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα

Τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα είναι ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο πλέον για να το προσπερνάει κανείς. Η θαλάσσια ζωή αντιμετωπίζει ανεπανόρθωτες ζημιές από τα εκατομμύρια τόνων πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

 “Αυτή είναι μια πλανητική κρίση … καταστρέφουμε το οικοσύστημα των ωκεανών”, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για θέματα των ωκεανών Λίζα Σβένσον

Γιατί είναι ένοχο και υπεύθυνο το πλαστικό;

Το πλαστικό όπως το γνωρίζουμε σήμερα υπάρχει μόνο τα τελευταία 60-70 χρόνια αλλά αυτό το διάστημα ήταν αρκετό για να μεταμορφώσει τα πάντα γύρω μας. Από τον ρουχισμό το μαγείρεμα και την τροφοδοσία, στο σχεδιασμό προϊόντων, στην μηχανική στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα πολλών τύπων πλαστικών είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να διαρκέσουν – για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχεδόν όλο το πλαστικό που έχει δημιουργηθεί ακόμα και από τα πρώτα χρόνια της ανακάλυψης του υπάρχει σήμερα σε κάποια μορφή.

Τον Ιούλιο του 2017, ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances από τον Dr Roland Geyer, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, υπολόγισε τον συνολικό όγκο όλων των πλαστικών που έχουν παραχθεί ποτέ σε 8,3 δισεκατομμύρια τόνους.

Από αυτά, περίπου 6.3 δισεκατομμύρια τόνοι είναι πλέον απόβλητα και το 79% είναι σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον γενικότερα.

Αυτό το τεράστιο ποσό αποβλήτων προήλθε από τη σύγχρονη ζωή, όπου το πλαστικό χρησιμοποιείται για πολλά προϊόντα τα οποία κάποια στιγμή γίνονται απορρίμματα ή και για είδη που είναι γνωστά ως μιας χρήσης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr