Εύβοια: Πλήρης αντιπλημμυρική προστασία σε όλο το μήκος του Λήλαντα ζητούν κάτοικοι και φορείς
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Πλήρης αντιπλημμυρική προστασία σε όλο το μήκος του Λήλαντα ζητούν κάτοικοι και φορείς

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στον Λήλαντα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Μαρίνος

Στη Βουλή έφερε το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στον Λήλαντα ο βουλευτής Ευβοίας με το ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

Όπως αναφέρει, «Πέρασαν 14 χρόνια από την πλημμύρα του 2009 και 3 χρόνια από την πλημμύρα του 2020 στο Ληλάντιο Πεδίο που στοίχισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους και στο όνομα του “κόστους”, το αστικό κράτος, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τις δημοτικές αρχές, αρνήθηκαν να προωθήσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, θέτοντας έτσι εκ νέου σε κίνδυνο τη ζωή, τα σπίτια, την περιουσία των κατοίκων της περιοχής.

Θυμήθηκαν το χρόνιο αυτό πρόβλημα παραμονές εκλογών και επιδίδονται σε ρεσιτάλ παραπλάνησης, προβάλλοντας μελέτες που χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και “μπαλώματα».

«Όπως σημειώνουν σε τοποθέτησης τους τόσο η “Λαϊκή Συσπείρωση” που παρεμβαίνει στην Περιφέρεια και τους Δήμους, όσο και κάτοικοι της περιοχής του Ληλάντιου Πεδίου που απαιτούν τόσα χρόνια ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση, η σχετική μελέτη  που παρουσιάστηκε από την Περιφερειακή Αρχή είναι προβληματική, αφού δεν παίρνει υπόψη της την αναγκαιότητα συνδυασμένων έργων και υποδομών από τις πηγές μέχρι και τις εκβολές του Λήλαντα ποταμού. Η μελέτη δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης κυρίως γιατί αφορά μόνο την πεδινή κοίτη του ποταμού και αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποσπασματικά. Έχει έναν απόλυτα ανορθολογικό χαρακτήρα αφού επικεντρώνει το πρόβλημα μόνο στο τελευταίο τμήμα της λεκάνης απορροής προς τις εκβολές του Λήλαντα με έργα περίπου 900 μέτρων κατά μήκος της κοίτης. Σε αυτό το τμήμα εξαντλείται όλη η αντιπλημμυρική προστασία της λεκάνης», προσθέτει ο Γιώργος Μαρίνος.

«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έργα ορεινής υδρονομίας με τα αντίστοιχα έργα στην πηγή. Καμία πρόταση για διευθέτηση των χειμάρρων ή άλλα έργα ανάσχεσης της ροής των νερών. Η μελέτη δεν μιλάει για λεκάνες ηρεμίας για να μην έχουμε φερτά υλικά. Οι οριογραμμές μπαίνουν μέσα στα ακίνητα άρα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση κάτι που δεν φαίνεται στη μελέτη. Μειώνουν την διατομή της κοίτης άρα ακόμα και αν υπάρχει εκβάθυνση ή αύξηση του ύψους του αντιπλημμυρικού τοίχου, η παρέμβαση αυτή αυξάνει την πίεση στο τέλος του στενέματος ακριβώς δηλαδή στο σημείο που είναι οι οικισμοί της Όασης από τα δεξιά και Βίλες Μανίκα από τα αριστερά, δημιουργώντας πιο επικίνδυνη κατάσταση σε ενδεχόμενο που θα κατεβάσει το ποτάμι μεγάλο όγκο νερού.

Για αυτό δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των σπιτιών και γενικότερα των περιουσιών των κατοίκων.

Η βασική φιλοσοφία της συγκεκριμένης μελέτης πατάει πάνω στη λογική του ισοζυγίου “κόστους-οφέλους”, όπου εν ονόματι της μείωσης του κόστους δεν έχουν ληφθεί τόσα χρόνια και δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού.  Άλλωστε αυτή η φιλοσοφία διαπερνά όλα τα έργα υποδομής που αφορούν την προστασία του λαού από όλους τους κινδύνους. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας τις πολιτικές στηρίζει η κυβέρνηση και έχουν στηρίξει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», καταλήγει

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,  ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

– Να εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη διευθέτησης που θα συμπεριλαμβάνει την ορεινή και την πεδινή κοίτη,

-Να σχεδιαστούν αντιπλημμυρικά έργα από τις πηγές ως τις εκβολές του Λήλαντα ποταμού, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του Ληλάντιου Πεδίου.

Την ερώτηση υπογράφουν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Μαρίνος και η βουλευτής Β Πειραιά Διαμάντω Μανωλάκου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr