Εύβοια: Ποιες είναι οι πολυσύχναστες παραλίες στο νησί – Πού θα πέφτουν πρόστιμα
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Ποιες είναι οι πολυσύχναστες παραλίες στο νησί – Πού θα πέφτουν πρόστιμα

Νέοι κανόνες στη χρήση αιγιαλού και παραλιών για την Εύβοια.

Σύγχυση επικρατεί στην Εύβοια, σχετικά με τους νέους κανόνες που θα ισχύουν από φέτος στις παραλίες σχετικά με τις ξαπλώστρες αλλά και την φύλαξη από ναυαγοσώστες.

Μετά από παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σίμου Κεδίκογλου, με την αρμόδια Γενική Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νάγια Κόλλια, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τον ενημέρωσε πως στις πολυσύχναστες παραλίες της Εύβοιας θα είναι υποχρεωτική η παρουσία ναυαγοσώστη για τους λουόμενους.

Πολυσύχναστες παραλίες χαρακτηρίζονται οι παραλίες που έχουν πάνω από 700 άτομα.
Στην Εύβοια η μόνη παραλία που έχει χαρακτηριστει πολυσύχναστη είναι οι Αλυκές, για την οποία και έπεσαν πρόστιμα αφού η Κτηματική Υπηρεσία πραγματοποίησε αυτοψία τον περασμένο Αύγουστο και τέλος Δεκεμβρίου, εντοπίζοντας παραβάσεις στον αιγιαλό.
Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε πως δεν τηρούσαν όλοι τα μέτρα της άδειας για να τοποθετήσουν ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα σε παραλίες της Εύβοιας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του evima.gr, από όπου πέρασε η Κτηματική, υπέβαλε πρόστιμα σε αρκετά καταστήματα σε όλη την Εύβοια, όχι μόνο στις Αλυκές, και ζήτησε από τους ελεύθερους επαγγελματίες να συμμορφωθούν και να πληρούν τις προϋποθέσεις.Παράλληλα σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, το οποίο εισάγει νέους κανόνες στη χρήση αιγιαλού και παραλιών που αφορά αναμφισβήτητα την Εύβοια.
Βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η παραχώρηση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία, ενώ τίθεται ένα ελάχιστο τίμημα και εισάγονται όρια εμβαδού και ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων.
Οι πέντε βασικοί κανόνες
  1. Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
  2. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία.
  3. Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
  5. Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες.
Οι ρυθμίσεις
1) Τίθενται όρια στο εμβαδόν της παραλίας που μπορεί να παραχωρηθεί, στην έκταση κάθε παραχώρησης, στην επιφάνεια που επιτρέπεται να καταλαμβάνουν τα ομπρελοκαθίσματα και στις αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει το υπουργείο, διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και τη θάλασσα, είτε χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των παραχωρησιούχων είτε όχι.
2) Σε όλες τις περιπτώσεις τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: Το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται δεν καλύπτει περισσότερο από 50% του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου.
3) Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης (30 % αν πρόκειται για προστατευόμενους αιγιαλούς και παραλίες, δηλαδή παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura και δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες). Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.
4) Δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του διακριτού τμήματος αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τμ.
5) Επίσης ορίζεται ότι ο παλαιός αιγιαλός που συνορεύει με απάτητες παραλίες είναι κοινόχρηστος ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού αιγιαλού επανέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και θα μπορούν να αξιοποιούνται από την ΕΤΑΔ.
6) Καθιερώνονται οι αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ.. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και πρόταση του πρόταση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής.
7) Στα κριτήρια χαρακτηρισμού περιλαμβάνονται η σημαντική παρουσία σε αυτές φυσικών τύπων οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριες Περιοχές Βιοποικιλότητας, όπως και εν γένει η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.
Διαγωνισμοί με ηλεκτρονική διαδικασία
Οι δημοπρασίες θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία (όχι από τους Δήμους) μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να διασφαλίζεται απλούστευση της διαδικασίας, τυποποίηση, διαφάνεια και ταχύτητα.
Στην πλατφόρμα θα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης, και ιδίως ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων κάθε χρονιά, 20 ημέρες πριν τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Θεσπίζεται ελάχιστο τίμημα που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας.
Μετά τη λήξη της πλειοδοτικής διαδικασίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξάγει με αυτοματοποιημένο τρόπο σχέδιο σύμβασης, το οποίο αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον πλειοδότη. Οι Δήμοι θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το 60 % του ανταλλάγματος της παραχώρησης.
Οι παραλίες που επιτρέπεται να παραχωρηθούν θα καθορίζονται ετησίως με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ύστερα από διαβούλευση με τους Δήμους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ως εξής:
Έως την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους η Κτηματική Υπηρεσία αποστέλλει στους Δήμους εισήγηση για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν. Οι Δήμοι γνωμοδοτούν έως την 1η Ιανουαρίου και η απόφαση εκδίδεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έως τις 15 Ιανουαρίου (ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραχώρησης μέχρι την 31η Μαρτίου).
Για την έκδοση της απόφασης αυτής θα λαμβάνονται υπόψη οι ενεργές παραχωρήσεις, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και να τηρούνται τα όρια κάλυψης των αιγιαλών και οι αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων.

Οι αλλαγές στον τρόπο που θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις με ξαπλώστρες και ομπρέλες

Οι παραλίες δίδονται ηλεκτρονικά πλέον, με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, κεντρικά, από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και όχι από τους δήμους.

Αφαιρείται έτσι η δυνατότητα από τους δήμους να κάνουν παραχωρήσεις και να δίνουν τις παραλίες.

Το καλοκαίρι οι πλειστηριασμοί θα γίνουν μέχρι τον Μάρτιο.

Οι «απάτητες» παραλίες

Επίσης θ πρέπει να καταγραφεί ότι θα υπάρχουν και οι «απάτητες» παραλίες, εκεί που θα είναι οι περιοχές «Natura», ενώ θα βγει σύντομα, με βάση το ρεπορτάζ και σχετική λίστα, με τις παραλίες, που δεν θα έχουν δραστηριότητα.

Στις παραλίες για εκμετάλλευση, θα υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό κάλυψης, από 30-60%, που θα προβλέπει ο νόμος.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr