Εύβοια: Πού αναβιώνει το Σάββατο το έθιμο του Κλήδονα
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Πού αναβιώνει το Σάββατο το έθιμο του Κλήδονα

Εύβοια: Ένα έθιμο που έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, θα αναβιώσει ξανά το Σάββατο 22 Ιουνίου.

Ένα από τα έθιμα που χάνονται πίσω στην αρχαιότητα, αλλά στην Εύβοια τηρείται ακόμα, είναι αυτό του Κλήδονα.

Σε πολλές περιοχές στην Εύβοια γιορτάζεται κάθε χρόνο και μία από αυτές είναι ο Πύργος στην Κύμη. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, ενημέρωσε για το πρόγραμμα των εορτασμών και μας περιμένει όλους για την αναβίωση του εθίμου.

«Σας προσκαλούμε στη γιορτή του Κλήδονα, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 στις 20:00, στον Πολυχώρο Ψυχαγωγίας του χωριού μας. Θα υπάρχει μουσική, φαγητό και ποτό. Ο Σύλλογος θα προσφέρει κέρασμα παγωτό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Τι είναι ο «Κλήδονας»

Ο Κλήδονας είναι έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο εμφανίζεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Ο Κλήδονας εντάσσεται στη νεοελληνική λαϊκή λατρεία και ιδιαίτερα στα περιοδικά λατρευτικά έθιμα, όσα συνοδεύουν το εορτολόγιο και τις εποχές του έτους. Τέλος, ανήκει στην έντεχνη ή τεχνική και την έμμεσα νεοελληνική μαντεία. Ο Δημήτριος Λουκάτος τη χαρακτηρίζει ως μία από τις πιο τελετουργικές εορτές του εορτολογίου μας.

Όμως στους νεότερους χρόνους και στη σύγχρονη εποχή με τον ορθολογισμό να κερδίζει έδαφος, τις προκαταλήψεις να υποχωρούν, αλλά και την αλλαγή των ρόλων των δύο φύλων, οι συμβολισμοί και το μαγικο-θρησκευτικό περιεχόμενο του δρώμενου να περιοριστεί και να κυριαρχήσει το καθαρά θεατρικό και φολκλορικό στοιχείο.[

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr