
Εύβοια: Πού θα γίνει εκδήλωση μνήμης των 110 εκτελεσθέντων
Με βαθιά συγκίνηση και τιμή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μαΐου 2025 η εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο της Ριτσώνας.Την Κυριακή, 11 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στην μνήμη των 110 εκτελεσθέντων ανάπηρων Ελλήνων αγωνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές, στον χώρο του σημερινού Μνημείου της Ριτσώνας.
Ο Σύλλογος Σιδερίτης, στα πλαίσια των σκοπών του για την προστασία των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Εύβοιας, που εκπροσωπεί την Εθνική Αντίσταση στον νομό εδώ και δεκαετίες, τίμησαν και φέτος τους 110 ανάπηρους στρατιώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν στις 16 Μαϊου 1944 με αποτρόπαιο τρόπο από τους κατακτητές Ναζί.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου Σιδερίτη κου Ηλία Καραμπά που αναφέρθηκε σ’ αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας στην περιοχή, συνέχισε η Πρόεδρος του Παραρτήματος Εθνικής Αντίστασης ΠEAEA-ΔΣΕ Εύβοιας κα Κωνσταντινίδου Γεωργία η οποία μετέφερε το μήνυμα για την θυσία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα του Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Δροσιάς και στην συνέχεια σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού προς τους εκτελεσθέντες, κατέθεσαν:
η ανιψιά του εκτελεσθέντος αγωνιστή Καραγιώργου Ηλία, που για πρώτη φορά παρούσα παρακολούθησε την τελετή με ιδιαίτερη συγκίνηση, μικρά παιδιά από τον Σύλλογο Σιδερίτη, η Αντιδήμαρχος Αυλίδας κα Βάθη Μαρία, ο Πρόεδρος ΓΣΕΕ και σύζυγος της συγγενούς εκτελεσθέντος κος Νίκος Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βαθέως κος Νικήτας Νικόλαος, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Τομεακης Επιτροπης κα Ζωή Χαχάμη, η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κα Τσιβίκα Γρανέτα, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Άμεσα – Νέο Ξεκίνημα” και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Νοσοκομείου Χαλκίδας κος Τζαφέρος Παναγιώτης, η εκπρόσωπος ΟΓΕ Χαλκίδας κα Κοντογιώργη Καλλιόπη, εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικής Αγωγής & Πρόνοιας Χαλκίδας κες Αργύρη Ελένη και Χρυσάγη Μαριάννα, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αναπήρων κα Στούπα Μαρία, ο Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Εύβοιας κος Αλεξίου Χρήστος, ο υπεύθυνος γραμματειακής Υποστήριξης ΠΕΑΠΣ κος Μαντής Ιωάννης, ο εκπρόσωπος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Βαθέως κος Λιβαδείτης Ελευθέριος και ο δημοσιογράφος και εκρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου κος Κορώνης Ευριπίδης, που κάλυψε δημοσιογραφικά την εκδήλωση.
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην συγκεκριμένη δράση, κατέθεσε στο μνημείο 110 τριαντάφυλλα όσα και οι εκτελεσθέντες και αναφώνησαν ΑΘΑΝΑΤΟΙ! Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με υπέροχες μελωδίες και τραγούδια από τους Εύα & Γιώργο και Δημήτρη Λιάσκο, που ερμήνευσαν τραγούδια μεγάλων δημιουργών για τους αγώνες του λαού ενάντια στον φασισμό και προκάλεσαν ιδιαίτερη συγκίνηση στους συμμετέχοντες.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr