Εύβοια: Ραγδαίες εξελίξεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη – Πότε ανακοινώνεται
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Ραγδαίες εξελίξεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη – Πότε ανακοινώνεται

Στον «αέρα» βρίσκεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη με Μαντούδι. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα ακυρωθεί. 

Την Τρίτη (23/4), σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Σκιάθου κ. Θοδωρή Τζούμα, θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η επιχορήγηση που θα δεχτεί η ακτοπλοϊκή εταιρεία που θα μειοδοτήσει έναντι των άλλων για το δρομολόγιο από την Θεσσαλονίκη στα λιμάνια των Β. Σποράδων και το Μαντούδι.

Το Μαντούδι είναι ένα λιμάνι που στην προκήρυξη του Διαγωνισμού θα δούμε αν τελικά θα συμπεριληφθεί αφού υπάρχει η σκέψη ανταπόκρισης με τα πλοία που θα προσεγγίζουν το λιμάνι της Εύβοιας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το ύψος της επιχορήγησης που θα κρίνει και την διάρκεια των δρομολογίων, αφού πληροφορίες αναφέρουν πως ο μήνας Αύγουστος δεν θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν.

Τα δρομολογία αναμένεται να ξεκινήσουν το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος 22-24 του Ιούνη και να ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου ή το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Διαχρονικό αίτημα η σύνδεση Β. Σποράδες με Εύβοια

Να σημειωθεί ότι η σύνδεση Βόρειες Σποράδες με την Εύβοια αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και όχι μόνο, καθώς είναι πιο κοντά στην Αθήνα και θα βοηθούσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών.

Λάβρος ο Μητροπολίτης

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η σύνδεση με την Εύβοια θα έδινε την δυνατότητα στους κατοίκους των Βορείων Σποράδων, αυθημερόν, να ταξιδεύουν στην Αθήνα, ενώ τώρα είναι υποχρεωμένοι να έρχονται στην Αθήνα μέσω Βόλου και να χρειάζονται σχεδόν μία εβδομάδα μαζί με την επιστροφή τους στον τόπο τους».

Ο Μητροπολίτης είχε αντιμετωπίσει και ο ίδιος το πρόβλημα καθώς για να επισκεφθεί τα νησιά χρειάστηκε συνολικά επτά ώρες να ταξιδέψει μετ’ επιστροφής στην στεριά και τουλάχιστον οκτώ ώρες θαλάσσιο ταξίδι. Να σημειωθεί ότι από το Μαντούδι τα νησιά αυτά απέχουν ακτοπλοικώς μιάμιση ώρα.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Χαλκίδος

Η προς το ποίμνιό μου οφειλόμενη αγάπη, είναι η αιτία που Σας ενοχλώ με αυτή μου την επιστολή και Σας παρακαλώ να μελετήσετε το περιεχόμενό της και να δώσετε άμεσα τη δίκαιη λύση στο πρόβλημα που Σας αναφέρω και είναι ζωτικό για τους κατοίκους των βορείων Σποράδων, ήτοι των τριών Νήσων Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, οι οποίες πολιτικώς ανήκουν εις τον Νομό Μαγνησίας και εκκλησιαστικώς εις την Ιεράν Μητρόπολιν Χαλκίδος.

Πιστεύω ότι και πολλοί άλλοι θα Σας έχουν οχλήσει για το ίδιο ζήτημα, γιατί είναι πανθομολογούμενο το παράπονο των κατοίκων των Βορείων Σποράδων, ότι, κατά τους χειμερινούς μήνες, σχεδόν αποκόπτονται από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των αραιών δρομολογίων των πλοίων, αλλά και τη διακοπή του δρομολογίου που συνδέει τα νησιά αυτά με την πολύπαθη Εύβοια.

Η σύνδεση με την Εύβοια θα έδινε την δυνατότητα στους κατοίκους των Βορείων Σποράδων, αυθημερόν, να ταξιδεύουν στην Αθήνα, ενώ τώρα είναι υποχρεωμένοι να έρχονται στην Αθήνα μέσω Βόλου και να χρειάζονται σχεδόν μία εβδομάδα μαζί με την επιστροφή τους στον τόπο τους.

Έχω προσωπική πείρα, διότι, προκειμένου να επισκεφθώ, καθώς έχω υποχρέωση, τα Νησιά αυτά, για την εκτέλεση των καθηκόντων μου, απαιτείται να ταξιδεύσω μετά της συνοδείας μου από την Χαλκίδα στον Βόλο, όπου θα πρέπει να διανυκτερεύσουμε, ώστε την επομένη το πρωί, με το πρώτο και μοναδικό δρομολόγιο να φτάσουμε στον προορισμό μας και με τον ίδιο τρόπο να επιστρέψουμε. Έτσι χρειαζόμαστε επτά ώρες ταξιδίου μετ’ επιστροφής στην στεριά και τουλάχιστον οκτώ ώρες θαλάσσιο ταξίδι, ενώ από το Μαντούδι τα Νησιά μας απέχουν ακτοπλοικώς μιάμιση ώρα!!!

Πιστεύω ότι συμμερίζεσθε τον πόνο και την ταλαιπωρία και τα έξοδα, στα οποία υποχρεωτικά υποβάλλονται όσοι θέλουν να ταξιδέψουν από και προς τους αναφερομένους προορισμούς, καθώς επίσης και τις δυσμενείς επιπτώσεις, που έχει αυτή η δυσπερίγραπτη και, κατά την ταπεινή μας άποψη, ανεπίτρεπτη κατάσταση στον τουρισμό, τον οποίο έχουν ανάγκη τα Νησιά μας, μεταξύ των οποίων και η πολύπαθη και επί σειρά ετών λησμονημένη Εύβοια. Πολλοί π.χ. θα ήθελαν να περάσουν κάποια Σαββατοκύριακα ή και τριήμερα στις Βόρειες Σποράδες, εάν υπήρχε η πρόσβαση μέσω Ευβοίας.

Με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίσετε με ειλικρινές ενδιαφέρον το αίτημα μας, Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και Σας εύχομαι καλή ψυχοσωματική υγεία, φώτιση και δύναμη Θεού και καλό Πάσχα.

Επί τούτοις διατελώ

Στη Βουλή το θέμα της σύνδεσης της Β. Εύβοιας με Β. Σποράδες

Το θέμα της νέας ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Β. Εύβοιας με Β. Σποράδες κατατέθηκε πριν λίγε ςμέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η εν λόγω γραμμή, Πευκί – Σποράδες ανταποκρίνεται σε αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ενδοσποραδική επιβατική σύνδεση, και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δύο περιοχές. Η Βόρεια Εύβοια συνδέεται με το πολιτικό αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ και τα νησιά των Β. Σποράδων συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και με το βόρειο τμήμα του νησιού της Εύβοιας.

Τόσο κυβερνητικοί βουλευτές όσο και από την αντιπολίτευση στην Εύβοια έφεραν το θέμα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Εύβοιας, Θανάσης Ζεμπίλης και Κατερίνα Καζάνη έχουν καταθέσει στην Ολομέλεια παρόμοιο ερώτημα, για τη γραμμή Πευκί – Σποράδες.

Η τοποθέτηση του Θανάση Ζεμπίλη για τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση 

Με την υπ. αρ. 2659/18-1-2024 ερώτησή του, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης φέρνει στη Βουλή το θέμα της νέας ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Βόρειας Εύβοιας με τις Βόρειες Σποράδες. Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς:  Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη, υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια (Υπόψιν του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, Αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής)

Θέμα: Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Βόρειας Εύβοιας με τις Β. Σποράδες

Μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, τη ψήφιση σχετικής ρύθμισης στη Βουλή και την έγκριση από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) δρομολογήθηκε, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, νέα επιδοτούμενη επιβατική γραμμή που θα συνδέει τη περιοχή με τις Βόρειες Σποράδες. Η εν λόγω γραμμή, που ανταποκρίνεται σε αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ενδοσποραδική επιβατική σύνδεση, αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δύο περιοχές, καθώς η Βόρεια Εύβοια συνδέεται με το πολιτικό αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ και τα νησιά των Β. Σποράδων συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και με το βόρειο τμήμα του νησιού της Εύβοιας. Η εν λόγω γραμμή, που χρηματοδοτείται με 0,6 εκατ. ευρώ, θα ξεκινά από την Αλόννησο  προς Πευκί(συνδέοντας και τα άλλα νησιά), με ένα δρομολόγιο καθημερινά για τη θερινή περίοδο, με την υποχρέωση εκτέλεσης πέντε επιπλέον δρομολογίων την εβδομάδα άνευ μισθώματος, από Σκιάθο προς Σκόπελο και Αλόννησο, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ενδοσποραδικές ανάγκες.

Βάσει των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ώστε να λειτουργήσει κανονικά το 2024, από 5 Ιουνίου έως 8 Οκτωβρίου, η νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση, η οποία θα διανοίξει νέες προοπτικές για τις δύο περιοχές;

Ερώτηση κατέθεσε στην Ολομέλεια και η Κατερίνα Καζάνη

Η  βουλευτής Ευβοίας κα Καζάνη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κο Στυλιανίδη Χρήστο με θέμα: «Ουδέν νεώτερον σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την πολυδιαφημισμένη γραμμή Πευκίου-Β. Σποράδων».

 Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Βόρειας Εύβοιας με τις Βόρειες Σποράδες, μέσω του λιμένα του Πευκίου, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση καθώς και υπογράφηκε απόφαση επιχορήγησης της ακτοπλοϊκής γραμμής, στις 17 Μαΐου 2023. Το Υπουργείο προκήρυξε ανοικτό, δημόσιο, διεθνή θερινό μειοδοτικό διαγωνισμό, με ημερομηνία διεξαγωγής την 23η/06/2023. Έκτοτε, καμία ενημέρωση δεν υπήρξε για το αν όντως έλαβε χώρα ο προκηρυγμένος διαγωνισμός και ποιο το αποτέλεσμά του.

Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση Πευκίου-Β. Σποράδων θα ενισχυσεί σημαντικά την τοπική κοινωνία. Το Πευκί θα αναβαθμιστεί σε πύλη εισόδου των χιλιάδων τουριστών που χρησμοποιούν το αεροδρόμιο της Σκιάθου, ακόμα και τουριστών από τη Βόρεια Ελλάδα, αφού ήδη υπάρχει γραμμή διασύνδεσης των Β. Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη. Με την δημιουργία ράμπας στον λιμένα Πευκίου θα καταστεί δυνατή, η επιβίβαση επισκεπτών και Ι.Χ. αυτοκινήτων. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμού των Β. Σποράδων με προϊόντα της περιοχής της Β. Εύβοιας, ενισχύοντας και άμεσα τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Ερωτάται, λοιπόν ο κύριος Υπουργός

  1. Ποιο το αποτέλεσμα του προκηρυχθέντα διαγωνισμού της 23ης/06/2023;
  2. Πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα άλλος διαγωνισμός, ώστε να υπάρξει ακτοπλοϊκή διασύνδεση Πευκίου-Β. Σποράδων την θερινή περίοδο του 2024;
  3. Σε ποια λύση θα απευθυνθεί το Υπουργείο σε περίπτωση που ο νέος διαγωνισμός αποβεί άγονος;
  4. Πρόκειται να ενισχυθεί ο λιμένας Πευκίου ώστε να μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες, από την αναγγελθείσα νέα ακτοπλοϊκή γραμμή, ανάγκες;

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr