Εύβοια: Στη Βουλή το Α/Τ Βέλος- Ποια αναμένεται να είναι η εισήγηση για μεταφορά στην Κύμη
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Στη Βουλή το Α/Τ Βέλος- Ποια αναμένεται να είναι η εισήγηση για μεταφορά στην Κύμη

Η Βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κατερίνα Καζάνη κατέθεσε σχετική ερώτηση

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου η Βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κατερίνα Καζάνη κατέθεσε ερώτηση, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης σχετικά, με το αντιτορπιλικό «Βέλος», συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα, την απόδοση ευθυνών για το ρήγμα στην πρύμνη του πλοίου, και τον ελλιμενισμό του Α/Τ «Βέλος» στο λιμάνι της Κύμης, που είναι ασφαλές και αποτελεί τον τόπο καταγωγής του ναυάρχου Νίκου Παππά.

Χθες 20 Δεκεμβρίου βρέθηκε στο λιμάνι της Κύμης κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας, ώστε να εξετάσουν τις προϋποθέσεις για το εάν μπορεί να εγκατασταθεί τελικά το Α/Τ Βέλος.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη και η Βουλευτής δεσμεύεται για περαιτέρω κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Επειδή: • το «Βέλος» αποτελεί πλοίο-μνημείο της Δημοκρατίας και η απαξίωσή του σημαίνει απαξίωση της δημοκρατικής παράδοσης Πολεμικού Ναυτικού. • το πλοίο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και η παραμονή του στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά εγγυάται την ασφάλειά του. • η απόφαση ελλιμενισμού του πλοίου σε χώρο διαφορετικό του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, θα πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια λιμένα αλλά και την ουσιαστική και ευρεία ιστορική και πολιτιστική αξιοποίησή του. • το ογδόντα ετών ιστορικό πλοίο χρήζει προσεκτικής διαχείρισης, ελλιμενισμού και συστηματικής και ιδιαίτερης συντήρησης σε κατάλληλο και οργανωμένο χώρο • το Ελληνικό Κράτος οφείλει να τιμά τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα, όπως τον Ναύαρχο Νίκο Παππά • το Α/Τ «Βέλος» είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία της πόλης της Κύμης • οι δεκάδες χιλιάδες ετήσιοι επισκέπτες της πόλης της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής θα έχουν την δυνατότητα επίσκεψης του πλωτού μουσείου Α/Τ «Βέλος» • ο ελλιμενισμός του «Βέλος» στην περιοχή θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής της Κύμης Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ερωτάται:

1. Σκοπεύει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να λάβει υπόψιν το αίτημα του Δήμου Κύμης για εναλλακτικό ελλιμενισμό και παραμονή του Α/Τ «Βέλος» και πλωτού-μουσείου σε ασφαλές χώρο του Λιμένα Κύμης, υπό τις απαραίτητες και κατάλληλες συνθήκες για την απρόσκοπτη λειτουργία του μουσείου, ώστε να συνδεθεί με το μνημείο και τον χώρο ανάπαυσης του Ναυάρχου Νίκου Παππά και ταυτόχρονα να συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής, ιδιαίτερα δε αν αποκλειστεί ο ελλιμενισμός του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φλοίσβο;

2. Θα αποδοθούν ευθύνες για την πλημμελή διασφάλιση του ασφαλούς ελλιμενισμού και την έλλειψη επαρκούς διατήρησης και συντήρησης του ιστορικού Α/Τ «Βέλος», παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου;

Όπως αποκάλυψε πρώτο το evima.gr την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 9:30 κλιμάκιο από το υπουργείο Ναυτιλίας επρόκειτο να βρεθεί στο λιμάνι της Κύμης για να δει τη θέση και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έρθει τελικά το Α/Τ Βέλος!

Το κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας έσπευσε στο λιμάνι της Κύμης παρουσία του δήμαρχου Θανάση Μπουραντά, του πρώην αντιδήμαρχου Κύμης Αλέξανδρου Θεοδώρου που είχε ασκήσει πιέσεις για την εγκατάσταση του Α/Τ Βέλος στο λιμάνι της Κύμης, του αντιδήμαρχου Κύμης Κώστα Δημά, των δημοτικών συμβούλων Αργύρη Πάφρα, Παναγιώτη Αγγελόπουλου και Βασίλη Φαληρέα και εξέτασε τις προϋποθέσεις για το εάν μπορεί να έρθει τελικά το Α/Τ Βέλος!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του evima.gr οι υπεύθυνοι της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας που έκαναν την αυτοψία πάνω στο θέμα αυτό, φαίνεται πως εκτίμησαν ότι οι προϋποθέσεις είναι υπέρ της εγκατάστασης του Α/Τ Βέλος στο λιμάνι της Κύμης καθώς το βύθισμα του λιμανιού στο συγκεκριμένο σημείο είναι εξαιρετικό και η εισήγηση που θα στείλουν αναμένεται να είναι θετική στο να γίνει ο ελλιμενισμός του Α/Τ Βέλους στην Κύμη.

Βέβαια όπως χαρακτηριστικά τόνισαν είναι διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως θα δοθεί το πράσινο φως για το λιμενισμό του Α/Τ Βέλος στο λιμάνι της Κύμης.

Αναμένουμε τις εξελίξεις και την εισήγηση των κλιμακίου του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr