Εύβοια: Στη Βουλή το θέμα της «σφυριχτής» γλώσσας Καρύστου
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Στη Βουλή το θέμα της «σφυριχτής» γλώσσας Καρύστου

Την ξεχωριστή δική της γλώσσα έχει η Εύβοια, όμως οι άνθρωποι που τη γνωρίζουν μειώνονται δραματικά.

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 2182/10.2.2023 Ερώτησης του Βουλευτή Ευβοίας κ. Αθανασίου Ζεμπίλη, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη πολιτισμική αξία, που έχει η σφυριχτή γλώσσα στα Αντιά Καρύστου και προτείνουν τρόπους για την διαφύλαξή της, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ως σπάνιο πολιτιστικό απόθεμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στην με Α.Π. 66438/2023 απάντησή της η κ. Μενδώνη αναφέρει, μεταξύ άλλων:…

” Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη πολιτισμική αξία που έχει η σφυριχτή γλώσσα στα Αντιά Καρύστου, καθώς και την επείγουσα ανάγκη διαφύλαξής της ως έκφραση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι σε ανοιχτό διάλογο με την κοινότητα φορέων του στοιχείου, και, ειδικότερα, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Αντιωτών, το έργο του οποίου για τη διάσωση της σφυριχτής γλώσσας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καλλιεργεί τον διάλογο και τις συνεργασίες με τις κοινότητες φορέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, είναι πρόθυμο να συμβάλει στην υλοποίηση, κατόπιν αξιολόγησης, των σχεδίων διαφύλαξης που θα προταθούν εκ μέρους της κοινότητας φορέων της σφυριχτής γλώσσας στα Αντιά Εύβοιας”.

Ενώ η κ. Μακρή αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο με αρ.πρωτ. 27541/2023 έγγραφο τα εξής: …..”Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή η διαμόρφωση και ένταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή και εκπαιδευτικού υλικού κατάλληλα διαβαθμισμένων ανά τάξη που θα αφορούν τη διατήρηση της Σφυριχτής Γλώσσας του Κάβο Ντόρο του Δήμου Καρύστου ως σπάνιο πολιτιστικό απόθεμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για το σχολικό έτος 2023 – 2024 το ΙΕΠ προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια πρόσκλησης για υποβολή εκπαιδευτικού υλικού από Φορείς.

Το εκπαιδευτικό υλικό διαμορφωμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της πρόσκλησης αξιολογείται από το ΙΕΠ και αναρτάται στην ιστοθέση (http://iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs) ως υποστηρικτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Τα προγράμματα αυτά προτείνεται να έχουν διάρκεια τουλάχιστον επτά εβδομάδων που στο Νηπιαγωγείο και τις Α’ και Β’ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου έχουν διάρκεια τριών (3) διδακτικών ωρών, στις Γ΄ και Δ΄ τάξεις δύο (2) διδακτικών ωρών και από την Ε΄ τάξη Δημοτικού μέχρι και την Γ΄ τάξη Γυμνασίου μιας (1) διδακτικής ώρας.

Αλλά και στο πλαίσιο του αρ. 89 του ν. 4823/2021 που αφορά στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και στους Εκπαιδευτικούς Ομίλους, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της περιοχής αλλά και με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών, μπορεί η Σφυριχτή Γλώσσα να αποτελέσει θεματολογία των δραστηριοτήτων τους”.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr