Εύβοια: Στην Αθήνα έφτασε η χάρη της Σκυριανής Αποκριάς – Που βρέθηκαν οι Γέροι και η Κορέλα
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Στην Αθήνα έφτασε η χάρη της Σκυριανής Αποκριάς – Που βρέθηκαν οι Γέροι και η Κορέλα

Οι Γέροι και η Κορέλα από τη Σκύρο έφτασαν και στην Αθήνα και ξεσήκωσαν τους Αθηναίους
Το έθιμο του Γέρου με την Κορέλα βρίσκεται παντού, καθώς είναι ένα από τα πιο γνωστά αποκριάτικα έθιμα που αναβιώνει κάθε χρόνο μέσα στο Τριώδιο.
Φέτος μάλιστα βγήκε εκτός… σκυριανών σνόρων, αφού γέροι και Κορέλα έφτασαν μέχρι την Αθήνα και συγκεκριμένα το Ίλιον, όπου μπροστά από το δημαρχείο ξεσήκωσαν τους Αθηναίους με τις φιγούρες τους.

Ο θρύλος του Γέρου και της κορέλας

Ο θρύλος τον οποίο μας μεταφέρει η ιστοσελίδα «Όμορφα ταξίδια», λέει πως μια μεγάλη θεομηνία έπληξε το νησί και κατέστρεψε τα πάντα.

Ο «Γέρος»κτηνοτρόφος, που έβοσκε το κοπάδι του στο βουνό,είδε τα ζωντανά του να ξεψυχούν μπροστά στα μάτια του. Πάνω στην τρέλα του φόρεσε πάνω από το παντελόνι του τα κουδούνια των προβάτων και κατέβηκε αλαφιασμένος στην χώρα για να πει τα κακά μαντάτα στους άλλους τσοπάνηδες. Μαζί του τον ακολούθησε και η γυναίκα του η «Κορέλα», η οποία με κουρελιασμένα ρούχα έτρεχε πίσω του στην προσπάθεια της να τον ηρεμήσει.

Μαζί τους και ο «Φράγκος», το τρίτο πρόσωπο του καρναβαλιού που στην ουσία είναι ο παραγιός του σπιτιού ο οποίος και αυτός ακολουθεί τον «Γέρο» κάνοντας αστείες γκριμάτσες ώστε να τον κάνει να γελάσει. Σε όλη την διάρκεια η «Κορέλα» κουνάει ρυθμικά το μαντήλι της γύρω από το πρόσωπό του «Γέρου» κάνοντάς του αέρα. Σε κάθε στάση οπού ο γέρος σταματάει για να ξεκουραστεί, η «Κορέλα» στέκει μπροστά του και του τραγουδάει ερωτικά τραγούδια.

Οι «Γέροι» και οι «Κορέλες», νέοι και νέες του νησιού, τριγυρίζουν τα σοκάκια της χώρας όλα τα σαββατοκύριακα των Απόκρεων με αποκορύφωμα το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Η κίνηση του σώματος είναι τέτοια που κάνει τα κουδούνια να χτυπούν παράγοντας μουσική και όχι θόρυβο, όπως θα περίμενε κανείς.

Η «Τράτα»

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς λαμβάνει χώρα και το δρώμενο της «Τράτας». Το omorfataxidia.gr εξηγεί,  ναυτικοί του νησιού κατασκευάζουν ένα ομοίωμα βάρκας (ψαρό-τρατας), με διαφορετικό θέμα κάθε φορά που σκοπό έχει την σάτιρα, κατά το οποίο απαγγέλλονται έμμετρα στιχάκια με καυστικό περιεχόμενο. Το συγκεκριμένο έθιμο φτάνει βαθιά στη Κλασική Αθήνα κατά το οποίο μια φορά τον χρόνο έψελναν τα «εξ αμάξης» στους προύχοντες, (καθότι οι Σκυριανοί θεωρούνται ως άποικοι της Αρχαίας Αθήνας, καθώς ο Κίμων κατέκτησε το νησί και το κατέστησε τμήμα της Αθηναϊκής Συμμαχίας ).

Το καρναβάλι τελειώνει με ένα μεγάλο χορό, την Καθαρά Δευτέρα, στην Πλατεία της χώρας, όπου όλοι οι Σκυριανοί ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές (για τις οποίες και καμαρώνουν καθώς είναι ένδειξη της καταγωγής τους) που φορούν μόνο την συγκεκριμένη ημέρα, χορεύουν και τραγουδούν παραδοσιακούς σκοπούς μέχρι και το επόμενο πρωί στα σοκάκια του νησιού.

Η Σκύρος αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τις ημέρες αυτές με επισκέπτες και ντόπιους να γίνονται μία παρέα και να διασκεδάζουν στη Χώρα του νησιού, καθώς πρόκειται για ΄μια μοναδική εμπειρία σε ένα καρναβάλι που όμοιό του δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr