Εύβοια: Τι δείχνουν τα δεδομένα για έναν ενδεχόμενο νέο ισχυρό σεισμό
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Τι δείχνουν τα δεδομένα για έναν ενδεχόμενο νέο ισχυρό σεισμό

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε αν η σεισμική δόνηση στην Εύβοια μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα

Ανακούφιση προκαλεί αναμφισβήτητα στην Εύβοια το γεγονός πως μετά τα 5.1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το νησί την προηγούμενη εβδομάδα, δεν καταγράφηκαν άλλες έντονες σεισμικές δονήσεις.

Καθησυχαστικός ήταν εξάλλου και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο MEGA, για τη μετασεισμική ακολουθία.

«Όσο οδεύουμε στο να συμπληρώσουμε 24ωρο, η μετασεισμική ακολουθία πηγαίνει πολύ καλά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετούς μετασεισμούς με ικανοποιητικά μεγέθη. Το μεγαλύτερο μέγεθος έφτασε τα 3,8 Ρίχτερ» είχε τονίσει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αυτό μας ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται μάλλον για τον κύριο σεισμό, κρατώντας όμως την επιφύλαξη. Δεν θα ήταν όμως έκπληξη, οι μετασεισμοί που θα γίνουν να ξεπεράσουν το 3,8, μπορεί να πάμε στο 4 ή στο 4,5. Θα είναι μία φυσιολογική εξέλιξη», πρόσθεσε

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε αν η σεισμική δόνηση αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, με την απάντηση να είναι αρνητική.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να διεγερθεί ένα άλλο κοντινό ρήγμα, ο σεισμός δεν ήταν και τόσο μεγάλος. Θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος για να γίνει ενδεχομένως αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα στοιχεία λένε πως η Ελλάδα την διετία 2019-2021, έζησε πολλούς ισχυρούς σεισμούς. Όταν λέμε ισχυρό σεισμό εννοούμε από 6 και πάνω, είχαμε στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, στη Σάμο το 2020 με μέγεθος 7 Ρίχτερ και στον Τύρναβο με 6,2-6,3 Ρίχτερ. Αυτοί οι σεισμοί εκτόνωσαν ένα σημαντικό ποσό σεισμικής ενέργειας. Διανύουμε μία επόμενη φάση ύφεσης της σεισμικής δραστηριότητας, έχουμε μία «σεισμική άπνοια», αυτή όμως η φάση δεν θα διαρκέσει για πάντα. θα έρθει η στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν ισχυρό σεισμό» συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν περιοχές που μελετάμε για σεισμό για μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα. Ο επίσημος αντισεισμικός κανονισμός περιγράφει το διαφορετικό επίπεδο σεισμικότητας στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν όμως και οι σεισμικές εκπλήξεις, όπως ο σεισμός στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999», κατέληξε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr