Εύβοια: Ξεφεύγει η κατάσταση με τα αγριογούρουνα – Πού επιτρέπεται το κυνήγι
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Ξεφεύγει η κατάσταση με τα αγριογούρουνα – Πού επιτρέπεται το κυνήγι

Εύβοια: Άδεια να κυνηγούν αγριογούρουνα δίνουν οι τοπικές αρχές, καθώς το πρόβλημα που προκαλούν είναι τεράστιο.

Η κατάσταση στην Εύβοια με τα αγριογούρουνα έχει… ξεφύγει. Τα τελευταία χρόνια τα έχουμε δει σε δρόμους, αυλές, πόλεις ακόμα και στην παραλία της Χαλκίδας να κολυμπάνε. Κι αυτή η σπάνια εικόνα δεν θα ήταν πρόβλημα, αν τα αγριογούρουνα δεν προκαλούσαν κι άλλα ζητήματα στην Εύβοια.

Πέρα από ζημιές σε καλλιέργειες, τα τροχαία που προκαλούν, ελλοχεύει ο κίνδυνος για εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης. Έτσι, οι αρμόδιες αρχές έδωσαν κατ’ εξαίρεση άδειες για το κυνήγι του αγριογούρουνου σε περιοχές στην Εύβοια, σε συγκεκριμένες ομάδες. Σκοπός η μείωση του πληθυσμού τους και κατ’ επέκταση των προβλημάτων.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΙΩΞΗ ΗΜΙΑΙΜΩΝ ΜΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Κυνηγετικού Συλλόγου Ιστιαίας

«Κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριοχοίρων πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατόπιν σχετικής έγκρισης του Δασαρχείου Ιστιαίας , σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 147/21886/2021 Κ.Υ.Α. Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΦΕΚ 313/Β’/28-1-2021), από ομάδες κυνηγών , σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιστιαίας , σε περιοχές της χωρικής αρμοδιότητάς του , στα πλαίσια λήψης άμεσων μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών , προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προκαλεί η αύξησή του , με κυριότερα τις σοβαρές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες , την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων αλλά και στα πλαίσια της παθητικής επιτήρησης για την Αφρικανική πανώλη.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από ομάδες κυνηγών (μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου) με την εποπτεία δασικών υπαλλήλων και Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων , σε πεδινές , ημιορεινές –γεωργικές περιοχές όπου παρατηρούνται πιο συχνά τα προαναφερόμενα προβλήματα από την αύξηση του πληθυσμού των ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριοχοίρων και έχει προγραμματισθεί στις κατωτέρω αναφερόμενες ημερομηνίες , ώρες και περιοχές :

  • Μιά ομάδα το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 και την Κυριακή 14 Απριλίου από τις 07:00. έως 20:00 στις περιοχές Ταξιάρχη- Καστανιώτισσας -Γαλτσάδων.
  • Μιά ομάδα την Κυριακή 14 Απριλίου από τις 07:00. έως 20:00 στις περιοχές Πανάγιας Ντινιούς -Γαλατσώνας.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιστιαίας ενημερώνει όλους όσους δραστηριοποιούνται στις ανωτέρω αναφερόμενες περιοχές ότι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να κυκλοφορούν με προσοχή κατά το δυνατόν τις προαναφερόμενες ώρες και ημέρες.

Παρακαλούνται όλες οι υπηρεσίες από τις οποίες θα ζητηθεί η συνδρομή τους (Ελληνική Αστυνομία, Ο.Τ.Α., Δασαρχείο, Κυνηγετικός Σύλλογος) να συμβάλλουν για τη λήψη μέτρων επιτήρησης των περιοχών και των ωρών που επιχειρούν τα συνεργεία ώστε κατά το δυνατόν να ελαχιστοποιηθεί για την ασφάλεια των πολιτών η κινητικότητά τους».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr