Eύβοια: Έτσι θα ξέρετε ότι θα γίνει σεισμός πριν καν εκδηλωθεί
Ειδησεις ευβοια

Eύβοια: Έτσι θα ξέρετε ότι θα γίνει σεισμός πριν καν εκδηλωθεί

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια με την ανησυχία σεισμολόγων και κατοίκων να μεγαλώνει καθώς δε φαίνεται να ησυχάζει η γη στην περιοχή- Εφαρμογή της Google προειδοποιεί για σεισμούς πριν καν αυτοί γίνουν

Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί στην Εύβοια έχουν προκαλέσει ανησυχία και άγχος στους κατοίκους του νησίου.

Δεδομένης της κατάστασης η δυνατότητα που δίνει η Google για έγκαιρη ενημέρωση για σεισμικές δονήσεις ακόμη και σχεδόν πριν καν αυτοί σημειωθούν προσφέρει μια έστω και μικρή ανακούφιση καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα τουλάχιστον οι πολίτες να είναι ψυχικά προετοιμασμένοι ή ακόμη και να μεριμνήσουν όσο γίνεται για κάποια πρόληψη προφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας, μεριμνώντας ίσως για τα απαραίτητα (πχ παραμονή κάτω από κάσα πόρτας ή μακριά από ράφια- βιβλιοθήκες και βαριά αντικείμενα).

Πώς λειτουργεί

Πρόκειται για μια ειδοποίηση που στέλνεται πριν συμβεί ο σεισμός και είναι διαθέσιμη μόνο για κινητά Android.

Η ρύθμιση με την ονομασία «Σεισμός τώρα», ξεκίνησε  πιλοτικά στην ιδιαίτερα σεισμογενή Καλιφόρνια.

Η συσκευή «ανιχνεύει» δόνηση με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε σεισμό. Αποστέλλει το σήμα στον ειδικό server της εταιρείας ενώ «συνδέεται» με τη σχετική γεωγραφική τοποθεσία του σήματος.

Ο server συνδυάζει όλα τα σήματα από πολλά διαφορετικά κινητά τηλέφωνα στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει εάν όντως σημειώνεται σεισμική δόνηση.

Το «Σεισμός τώρα», δεν ενεργοποιείται αυτόματα στις συσκευές μας.

Για να ενεργοποιηθεί πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Ανοίγουμε τις Ρυθμίσεις της συσκευής
Επιλέγουμε Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη – Ειδοποιήσεις Σεισμού. Αν δεν βρείτε την επιλογή Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη, επιλέγουμε Τοποθεσία για προχωρημένους – Ειδοποιήσεις σεισμού
Ενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις σεισμού
Αξίζει να σημειωθεί πως προκειμένου να λαμβάνουμε τις σχετικές ειδοποιήσεις θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένο το Wi-Fi ή τα δεδομένα του κινητού μας.

Η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια συνεχίζεται με την ανησυχία σεισμολόγων και κατοίκων να μεγαλώνει καθώς δε φαίνεται να ησυχάζει η γη στην περιοχή.

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια με την ανησυχία σεισμολόγων και κατοίκων να μεγαλώνει καθώς δε φαίνεται να ησυχάζει η γη στην περιοχή.

Μάλιστα χθες το πρωί ακόμη μία σεισμική δόνηση ταρακούνησε τους κατοίκους της Εύβοιας λίγο μετά τις 10:30.

Ο σεισμός 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο Νοτιοδυτικά της Δροσιάς σημειώθηκε στις 10:35 π.μ. με εστιακό βάθος 5 χλμ σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Νωρίτερα τα ξημερώματα σημειώθηκαν τρεις σεισμοί κοντά στην Δροσιά και ένας Βορειοδυτικά από Δίρφυς – Καθενοί.

Αναλυτικά οι μετασεισμοί

Σεισμός 2,3 Ρίχτερ 17,1χλμ Νοτιοδυτικά από Δροσιά Ευβοιάς στις 12/01/2023 07:25:41

Σεισμική δόνηση 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη στις 12/01/2023 07:25:41, 17,1χλμ Νοτιοδυτικά από Δροσιά Ευβοίας και σε εστιακό βάθος 5,0 χιλιομέτρων.

Σεισμός 2,4 Ρίχτερ 16,7χλμ Νοτιοδυτικά από Δροσιά Ευβοιάς στις 12/01/2023 07:25:40

Σεισμική δόνηση 2,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη στις 12/01/2023 07:25:40, 16,7χλμ Νοτιοδυτικά από Δροσιά Ευβοίας και σε εστιακό βάθος 13,7 χιλιομέτρων.

Σεισμός 1,2 Ρίχτερ 16χλμ Νοτιοδυτικά από Δροσιά Ευβοιάς στις 12/01/2023 05:38:26

Σεισμική δόνηση 1,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη στις 12/01/2023 05:38:26, 16χλμ Νοτιοδυτικά από Δροσιά Ευβοίας και σε εστιακό βάθος 13,2 χιλιομέτρων.

Σεισμός 1,7 Ρίχτερ 7,9χλμ Βορειοδυτικά από Δίρφυς – Καθενοί στις 12/01/2023 05:04:55

Σεισμική δόνηση 1,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη στις 12/01/2023 05:04:55, 7,9χλμ Βορειοδυτικά από Δίρφυς – Καθενοί και σε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων.

Ανησυχούν οι σεισμολόγοι

Ο «χορός» των ρίχτερ που καταγράφεται στην Εύβοια τον τελευταίο ενάμιση μήνα ανησυχεί ιδιαιτέρως τους σεισμολόγους με τα τρία διαφορετικά ρήγματα σε Ζάρακες, Ψαχνά και στον Λιμνιώνα.

Οι ειδικοί βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση εξαιτίας των δεκάδων ισχυρών σεισμών που εκδηλώνονται στο νησί, ενώ αναμφισβήτητα το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια δεν ήταν ένα ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο, καθώς αποτελεί μία από τις πλέον αντισεισμικές περιοχές της χώρας, αποτελεί από μόνο του ένα δεδομένο που είναι αρκετό για να προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς αλλά και στους πολίτες.

Φόβοι για σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ

Τις προηγούμενες ημερές, μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος – διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη αλλά και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει η Εύβοια επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα κατά μέσον όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο κατά μέσον όρο. Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από πεντέμισι, όχι έξι και πάνω. Άρα οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες».

Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός λέγοντας πως «πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται στη θάλασσα και περνάνε “Αβρόχοις ποσί”, χωρίς να γίνει κάτι με αρνητικές επιπτώσεις».

«Θα πρέπει λοιπόν όλα να τα ζυγίζουμε και να δούμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, αλλά ταυτόχρονα μετριασμένη, γιατί πολλοί σεισμοί ισχυροί γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον. Ακόμα και άλλοι γίνονται στο χερσαίο χώρο, αλλά μακριά από κατοικημένα κέντρα.» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Όλα αυτά λοιπόν μας δίνουν μια εικόνα επιπτώσεων που απέχει από την γεωφυσική εικόνα των σεισμών. Η γεωφυσική εικόνα είναι ναι, πολλοί σεισμοί με μεγάλα μεγέθη. Οι επιπτώσεις είναι όμως πολύ μικρότερες από αυτό που θα ανέμενε κάποιος εάν όλοι οι σεισμοί γινόντουσαν κοντά σε αστικά κέντρα που δεν είναι η περίπτωσή μας» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση συνέστησε «ετοιμότητα, ενημέρωση, επιμόρφωση, ασκήσεις στα σχολεία, σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις κεντρικές αρχές πολιτικής προστασίας. Πρέπει οι θεσμοί αυτοί να καλυτερεύουν συνεχώς τον ίδιο τους τον εαυτό προσφέροντας στην κοινωνία.»

Τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια

«Ειδικά στα Ψαχνά, η μετασεισμική ακολουθία το λέω ευθέως, είναι μετασεισμική, προχωράει ομαλά και φυσιολογικά στις άλλες δύο εστίες, γιατί έχουμε τρεις εστίες εκεί ενεργοποιημένες παράλληλα, στο Λιμνιώνα – Βλαχιά που είναι στο βορειοανατολικό άκρο περίπου και το άλλο που είναι στο νότιο τμήμα, εξακολουθούμε να τις παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

Τα τρία αυτά σημεία είναι ξεχωριστά «παρόλο που μπορεί να υποκρύπτεται ένας μηχανισμός που διήγειρε την μία μετά την άλλη, αλλά αυτό είναι μια επιστημονική υπόθεση […] Άρα και εκεί χρειάζεται προσοχή. Ο Εγκέλαδος κρύβει πολλά μυστικά, πολύπλοκα φαινόμενα» επισήμανε στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κος Παπαδόπουλος προέβη στην εκτίμηση πως εντός του 2023 θα έχουμε ένα σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ.

Σε εντελώς διαφορετική εκτίμηση κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας σε σχέση με εκείνη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, σχετικά με ότι αφορά τον σεισμό που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στην Εύβοια.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr