Eύβοια: «Κραυγή αγωνίας» για το Ληλάντιο- Δεν προχωρούν τα αντιπλημμυρικά λένε οι κάτοικοι
Ειδησεις ευβοια

Eύβοια: «Κραυγή αγωνίας» για το Ληλάντιο- Δεν προχωρούν τα αντιπλημμυρικά λένε οι κάτοικοι

Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι Ληλαντίου Ευβοίας δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα, αλλά έχει γίνει ένα μικρό μόνο ποσοστό προόδου και αποσπασματικά.
Την οργή των κατοίκων στην περιοχή του Ληλαντίου για την κωλυσιεργία των έργων θωράκισης και αποκατάστασης 2 χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την εν λόγω τοποθεσία στην Εύβοια, εκφράζει μέσω ανοιχτής επιστολής του στο evima.gr ο Παναγιώτης Τζαφέρος,  Πρώην διοικητής Γεν.Νοσοκομείου Χαλκίδας,
Γ.Ν.Καρύστου, Γ.Ν.Κύμης και Πρώην διευθυντής Κατ/των Τραπεζών.
Συμμετέχοντας στη χθεσινή (Σάββατο 13/8) συνέλευση που διοργάνωσε η επιτροπή κατοίκων Ληλαντίου (παραλία Όαση), στο Μπούρτζι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Τζαφέρος, νιώθει έντονα την ανάγκη αλλά και την ευθύνη, να καταγγείλει ότι σύμφωνα με την εκτίμησή του, σε κανένα ευνομούμενο κράτος δεν θα υπήρχε
αυτή η απαράδεκτη μέχρι σήμερα Θεσμική Διαχείριση αυτής της καταστροφικής πλημμύρας.
“Ήδη έχουν περάσει δύο χρόνια που συνέβη και που έχασαν τη ζωή τους συνάθρωποί μας και κατεστράφησαν οι περιουσίες τους”, τονίζει.
Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι της περιοχής, με αγανάκτηση και με την αγωνία στο πρόσωπό τους, δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα, αλλά έχει γίνει ένα μικρό μόνο ποσοστό προόδου και αποσπασματικά.
Οι κάτοικοι, συνοψίζει στην επιστολή του, παραμένουν όμηροι και σε κατάσταση ανάγκης.
Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή τους, δεν τους δόθηκαν κάποιες πειστικές απαντήσεις ενώ μάλιστα έχουν λάβει και έγγραφη απάντηση ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Προφορικά στο Περ/κό Συμβούλιο, θεσμικός παράγοντας ανέφερε ότι οι εισροές χρήματος όντως είναι μειωμένες για τα έργα.
“Οι απαντήσεις αυτές δεν είναι μόνο προκλητικές, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι αρκετά μεγάλα κονδύλια δαπανώνται αλλού και μάλιστα για κάλυψη όχι τόσο επιτακτικών αναγκών, αλλά και εντάσσονται και στο Ποινικό Δίκαιο” εκτιμά ο κος Τζαφέρος επισημαίνοντας το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος μας, το οποίο υπογραμμίζει πως με τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο ορίζει πως όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της  ελευθερίας χωρίς διακρίσεις.
“Ας το προσέξουν οι υπεύθυνοι, γιατί όσο δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος να ξανασυμβεί, αφού η φύση έχει μνήμη και εκδικείται” συνοψίζει προσθέτοντας πως καθώς ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής και είδε από κοντά όλες τις παραβάσεις(Δημοσίου και ορισμένων ιδιωτών που αύξησαν την ακίνητη περιουσία τους καταπατώντας εκτάσεις/καμπύλες ηρεμίας), αποτελεί μονόδρομο να γίνουν έργα για την καλύτερη δυνατή  επαναφυσικοποίηση του ποταμού.
Επισημαίνει μάλιστα πως υπάρχει χάρτης που δείχνει εμφατικά τη μεγάλη μείωση που έχει συντελεστεί στο εύρος του ποταμού κατά τα προηγούμενα χρόνια από τις καταπατήσεις αυτές.
“Αντί να σταθεί η Πολιτεία αρωγός, οι κάτοικοι αυτοί που έχασαν τους ανθρώπους τους, που έχουν χάσει τις περιουσίες του, χωρίς να έχουν λάβει αποζημιώσεις, καλούνται να πληρώνουν και ΕΝΦΙΑ” τονίζει παράλληλα ο κος Τζαφέρος καταλήγοντας πως η Πολιτεία με τους Θεσμικούς της Φορείς οφείλει να σταθεί στο ύψος των
περιστάσεων.
“Δηλώνω αλληλέγγυος στο δίκαιο αγώνα τους με αγάπη και αγωνία για τον τόπο μας” κλείνει.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr