Eύβοια: «Κυνήγι θησαυρού» η εξεύρεση θέσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Χαλκίδας- Σε αδιέξοδο οι γονείς
Ειδησεις ευβοια

Eύβοια: «Κυνήγι θησαυρού» η εξεύρεση θέσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Χαλκίδας- Σε αδιέξοδο οι γονείς

Ενδεικτική είναι η περίπτωση πολίτη από την Εύβοια για το ζήτημα της μη εξεύρεσης θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Χαλκίδας

Μεγάλες διαστάσεις για την Εύβοια λαμβάνει το ζήτημα μη επαρκών θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Χαλκίδας, οδηγώντας τους γονείς- ειδικά εργαζόμενους και όσους δεν μπορούν να είναι μαζί με τα παιδιά τους πρωινές ώρες γενικότερα σε ουσιαστικό αδιέξοδο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση πολίτη από την Χαλκίδα η οποία όπως περιγράφει σε σελίδα ανάρτησης παραπόνων του Δήμου, ο γιός της δεν δύναται να γίνει δεκτός καθώς  στο βρεφικό τμήμα, δηλαδή τμήμα παιδιών έως 2,5 ετών υπάρχουν μόλις υπάρχουν μόλις 20 θέσεις.

Ο παραπάνω αριθμός από μόνος του υποδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος την ώρα που η πόλη της Χαλκίδα μετρά πάνω από 100.000 κατοίκους.

Μάλιστα, όπως περιγράφει ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπαλλήλους στο τμήμα ΔΟΠΠΑΧ (Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας Προστασίας και Αλληλεγγύης) του δήμου Χαλκιδέων ότι οι θέσεις αυτές καλύπτονται αποκλειστικά από κατόχους voucher ΕΣΠΑ, που θα διεκδικήσουν μία θέση σε ημερομηνία που ορίζεται από τον ΔΟΠΠΑΧ μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων ΕΣΠΑ.

Παράλληλα της επισημάνθηκε πως θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, με αποτέλεσμα, για να έχει κάποια ελπίδα να λάβει το παιδί μια από τις λιγοστές θέσεις του σταθμού, να πρέπει να στηθεί σε μια ουρά από τις 12 τη νύχτα.

Σημειώνεται μάλιστα πως, η ενημέρωση αυτή έγινε προφορικά στο τηλέφωνο και όχι επίσημα. Τα αποτελέσματα ΕΣΠΑ βγήκαν φέτος 31 Αυγούστου στις 11 τη νύχτα και το επόμενο πρωί σπεύδοντας ο σύζυγός της να ρωτήσει στα γραφεία του δήμου για την ημερομηνία που πρέπει να… ξενυχτήσουν για την εγγραφή του παιδιού, τον ενημέρωσαν πως οι θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί.

Αναλυτικά η ανάρτηση

Ο Δήμος Χαλκιδέων, με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, διαθέτει έναν δημόσιο βρεφονηπιακό σταθμό για την πόλη της Χαλκίδας(!). Σε αυτόν τον σταθμό υπάρχουν 20 θέσεις για το βρεφικό τμήμα, δηλαδή για παιδιά έως 2,5 ετών.
Φέτος προσπάθησα, όπως και πολλοί άλλοι γονείς, να αιτηθώ μια θέση στον σταθμό αυτό για τον γιο μου που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Ενημερωθήκαμε λοιπόν εγώ και ο σύζυγός μου τηλεφωνικά από τους αρμόδιους υπαλλήλους στο τμήμα ΔΟΠΠΑΧ (Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας Προστασίας και Αλληλεγγύης) του δήμου Χαλκιδέων ότι οι θέσεις αυτές καλύπτονται αποκλειστικά από κατόχους voucher ΕΣΠΑ, που θα διεκδικήσουν μία θέση σε ημερομηνία που ορίζεται από τον ΔΟΠΠΑΧ μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων ΕΣΠΑ. Μας ενημέρωσαν επίσης ότι θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, με αποτέλεσμα, για να έχουμε κάποια ελπίδα να πιάσουμε μια από τις λιγοστές θέσεις του σταθμού, να πρέπει να στηθούμε σε μια ουρά από τις 12 τη νύχτα(!). Μάλιστα, σε διευκρινιστικό ερώτημα που θέσαμε για το εάν υπάρχει πιθανότητα η ημερομηνία αυτή να είναι τη νύχτα-το πρωί ακριβώς μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων μας απάντησαν πως όχι, γιατί πρέπει πρώτα να μας ενημερώσουν οι ίδιοι. Η ενημέρωση αυτή έγινε προφορικά στο τηλέφωνο και δεν ανακοινώθηκε τίποτα επίσημα. Τα αποτελέσματα ΕΣΠΑ βγήκαν φέτος 31 Αυγούστου στις 11 τη νύχτα και το επόμενο πρωί που ο άντρας μου πήγε να ρωτήσει στα γραφεία του δήμου για την ημερομηνία που πρέπει να ξενυχτήσουμε για την εγγραφή του παιδιού μας του είπαν πως οι θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί! Επίσης τον ενημέρωσαν πως στα τέλη Σεπτέμβρη θα ανοίξει ένα νέο τμήμα με 10 θέσεις ακόμα, για το οποίο υπάρχει λίστα αναμονής στην οποία θα μπορούσαμε να γραφτούμε. Βέβαια η λίστα είχε ήδη 20 ονόματα εκείνη τη στιγμή. Οι θέσεις δηλαδή πιάστηκαν προτού καν γνωστοποιηθεί το άνοιγμα του νέου τμήματος και δοθεί η δυνατότητα στους γονείς να κάνουν αίτηση.
Προκύπτουν σύμφωνα με τη γνώμη μου τρία πολύ βασικά ζητήματα.
Πρώτον, δε θεωρώ λογικό ένας δήμος με 100.000 κατοίκους να μην έχει ενδιαφερθεί και προνοήσει για τη δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών στην πόλη της Χαλκίδας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, άγχος και καθημερινές δυσκολίες σε πάρα πολλές οικογένειες. Οι πολίτες χρειαζόμαστε δήμους που να στηρίζουν βασικές μας ανάγκες, όπως αυτή του βρεφονηπιακού σταθμού και όχι να αισθανόμαστε ότι είναι θέμα τύχης ή καλύτερων αντοχών στο ξενύχτι η θέση στο δημόσιο σταθμό. Ο ίδιος o δήμος Χαλκιδέων αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως ο αριθμός των κατόχων voucher είναι πενταπλάσιος από τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να δεχθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για τους εργαζόμενους γονείς που δεν έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για τη φύλαξη και αγωγή των παιδιών τους και είναι αδιανόητο για μένα πώς έχει επιτρέψει ο δήμος αυτήν την κατάσταση για τους πολίτες του.
Δεύτερον, η ίδια η διαδικασία της χρονικής προτεραιότητας στην κατάθεση του voucher αποκλείει γονείς που έχουν περισσότερο ανάγκη από άλλους τη θέση αυτή, όπως για παράδειγμα οι μονογονεϊκές οικογένειες που δεν έχουν καμία βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον. Πού ακριβώς θα αφήσει το βρέφος-νήπιο αυτός ο γονέας για να μπορέσει να στηθεί στην ουρά από την προηγούμενη νύχτα για να διεκδικήσει τη θέση του παιδιού του στο σταθμό; Και ακόμα και για όσους τελικά μπορούν να στηθούν σε αυτήν την περιβόητη ουρά, πόσο λογικό και πολιτισμένο είναι να εξουθενώνονται οι πολίτες του δήμου ή να ανταγωνίζονται μεταξύ τους με τέτοιο ταπεινωτικό τρόπο για μια θέση του παιδιού τους στον ήλιο; Θεωρώ ότι κανένας δήμος που σέβεται τους πολίτες του δε θα έπρεπε να τους υποβάλλει σε τέτοια δοκιμασία.
Τρίτον, ακόμα και αν αποδεχτούμε όλα τα προηγούμενα ως δεδομένα για την παρούσα στιγμή, ο δήμος Χαλκιδέων δεν έδωσε καν τη δυνατότητα σε πολλούς γονείς που επιθυμούσαν να διεκδικήσουν μια θέση για το παιδί τους στο σταθμό στη Χαλκίδα, καθώς καταστρατηγήθηκε ακόμα και αυτή η ίδια διαδικασία για την οποία οι υπάλληλοι του δήμου μας είχαν ενημερώσει. Οι γονείς δηλαδή που εμπιστεύτηκαν την πληροφόρηση του δήμου για τη διαδικασία των αιτήσεων ήταν αυτοί που τελικά αποκλείστηκαν από τη διαδικασία. Για το δημόσιο σταθμό της Νέας Αρτάκης, του Βασιλικού και της Δροσιάς ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι γονείς για την ημερομηνία που πρέπει να στηθούν στην ουρά. Μόνο στη Χαλκίδα οι θέσεις καλύφθηκαν το επόμενο πρωί, χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους γονείς. Στην εύλογη απορία του συζύγου μου στο γιατί δεν τηρήθηκε η διαδικασία για την οποία είχαμε ενημερωθεί η απάντηση ήταν «Έχετε δίκιο. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι περίεργα τα voucher.» Τα συμπεράσματα δικά σας.
Θεωρώ πως είναι σημαντικό να μην αποδεχόμαστε ως φυσιολογικά τέτοιου είδους συμβάντα. Γιατί δεν είναι. Γιατί δεν αξίζει σε κανέναν μας. Γιατί είναι ντροπή.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr