«Φεγγάρι του θερισμού»: Μαγεύει η τελευταία πανσέληνος στην Εύβοια (pics)
Ειδησεις ευβοια

«Φεγγάρι του θερισμού»: Μαγεύει η τελευταία πανσέληνος στην Εύβοια (pics)

Στολίζει το βράδυ της Παρασκευής η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου τον ουρανό της Εύβοιας

Απόψε, το βράδυ της Παρασκευής 29/9, μαγεύει στον Ευβοϊκό ουρανό η τελευταία πανσέληνο για το 2023, αυτή του Σεπτεμβρίου, εικόνες που κόβουν την ανάσα από την Εύβοια.

Όπως θα δείτε λάμπει κυριολεκτικά ο ουρανός της Εύβοιας, με το φεγγάρι του θερισμού να στολίζει τον ουρανό.

Μαγικές είναι οι εικόνες από την παραλία των Αγίων Αποστολών.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος, ονομάζεται «Φεγγάρι του Θερισμού», καθώς είναι το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι μετά την φθινοπωρινή ισημερία, η οποία σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του φθινοπώρου.

Πρόκειται για την πλησιέστερη πανσέληνο στη φθινοπωρινή ισημερία του βόρειου ημισφαιρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Αν και το φεγγάρι του θερισμού συνήθως λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβριο, ορισμένες χρονιές εμφανίζεται τον Οκτώβριο.

Για παράδειγμα, μεταξύ 1970 και 2050, το «φεγγάρι του θερισμού» έλαβε χώρα 18 φορές τον Οκτώβριο. Η τελευταία φορά ήταν το 2020 και η επόμενη φορά θα είναι το 2025.

Πριν από εκατό περίπου χρόνια. όταν οι περισσότερες συγκομιδές γίνονταν αποκλειστικά με τα χέρια, το φως του φεγγαριού του θερισμού βοηθούσε τους αγρότες να μαζέψουν τις όψιμες σοδειές τους πριν από τη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Το φεγγάρι του θερισμού, ή «σελήνη της συγκομιδής» όπως είναι επίσης γνωστή η υπερπανσέληνος, μπορεί να εμφανιστεί τόσο νωρίς όσο και στις 8 Σεπτεμβρίου (όπως έγινε το 2014) ή τόσο αργά όσο και στις 7 Οκτωβρίου (όπως θα γίνει το 2025). Αυτή πανσέληνος θα σηματοδοτήσει επίσης την τελευταία από τις τέσσερις λεγόμενες «υπερπανσελήνους» στη σειρά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr