
Γιατί ήταν τόσο αισθητός ο σεισμός στην Εύβοια
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μαντουδίου μετά τις σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Εύβοια.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, μετά από συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Εύβοια. Η ισχυρότερη από αυτές, έντασης 4,5 Ρίχτερ, έγινε αισθητή μέχρι και την Αττική, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.
Γιατί Έγινε έντονα αισθητός ο σεισμός στην Αττική
Όπως εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, η έντονη αίσθηση του σεισμού στην Αττική σχετίζεται με τη γεωλογική σύσταση των πετρωμάτων της περιοχής. Η σεισμική ενέργεια μεταδόθηκε πιο έντονα λόγω της χαμηλής απόσβεσης των κυμάτων σε αυτήν τη διεύθυνση, με το επίκεντρο να εντοπίζεται περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.
Παπαζάχος: «Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο»
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Τόνισε ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη μικροσεισμική ακολουθία, η οποία προέρχεται από ένα γνωστό ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από το Προκόπι μέχρι το Πήλι και ενδεχομένως συνεχίζει στη θάλασσα. Το ρήγμα αυτό έχει τη δυνατότητα να δώσει σεισμούς έως και 5,5 Ρίχτερ, όχι όμως μεγαλύτερους.
Γιατί υπέστησαν ζημιές τόσα σπίτια
Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος των σεισμών, αρκετά παλιά κτίρια στην περιοχή υπέστησαν ζημιές, γεγονός που αναδεικνύει την αδυναμία πολλών κατασκευών στην ελληνική επαρχία να αντέξουν ακόμη και μέτριες σεισμικές δονήσεις. Ο καθηγητής Παπαζάχος υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της αντισεισμικής επάρκειας, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα υπάρχοντα κτίσματα έχουν ανεγερθεί χωρίς σαφείς κανονισμούς ή επαρκή στατικό έλεγχο.
Ο καθηγητής κάλεσε τους κατοίκους που διαμένουν σε σπίτια με εμφανείς ρωγμές ή βλάβες να μην τα χρησιμοποιούν μέχρι να ελεγχθούν από αρμόδιους μηχανικούς. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σημαντικό να αποφεύγεται η απερίσκεπτη συμπεριφορά, ειδικά όσο η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή.
Η σεισμική ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη
Ο Πκ. απαζάχος τόνισε ότι η μοναδική “ομπρέλα” απέναντι στους σεισμούς είναι η κατασκευή σωστών και ασφαλών κτιρίων. Η χώρα μας, με το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας, πρέπει να μάθει να ζει με τους σεισμούς, όχι να τους φοβάται. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους 6 Ρίχτερ μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε στην Ελλάδα.
Τέλος, ο καθηγητής επεσήμανε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο δεν είναι η σεισμική ακολουθία, αλλά η αντιμετώπιση των σεισμών από την ελληνική κοινωνία ως κάτι απρόβλεπτο ή εξαιρετικό, τη στιγμή που είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr