
Η δήμαρχος εκπροσώπησε τη Χαλκίδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας η Δήμαρχος Χαλκιδέων.Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 στη Χαλκίδα, συμμετείχε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, η οποία καλωσόρισε τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους συμμετέχοντες και τους ευχαρίστησε, για την μακρόχρονη και πολύ καλή συνεργασία μέχρι σήμερα.
Κατά την τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και όλους τους φορείς, τονίζοντας παράλληλα τις παρεμβάσεις που χρειάζεται επιπλέον να γίνουν, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στην Εύβοια.
Αρχικά, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, έργα όπως η Παράκαμψη της Χαλκίδας και η Παράκαμψη του Βασιλικού, «Είμαι περήφανη για τον Δήμο μας και τις προσπάθειές μας αλλά δεν είμαι ικανοποιημένη, γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη στον τόπο, όταν, όσο δρομολογημένα κι αν είναι, δεν έχουν επιλυθεί ουσιαστικά ζητήματα υποδομών. Δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη, όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στο οδικό μας δίκτυο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, προ ημερών, συζητήσαμε για την Παράκαμψη της Χαλκίδας και την αναγκαιότητα της προαίρεσης από την Υψηλή Γέφυρα έως τη Νέα Λάμψακο, επισημάναμε ότι πρέπει να γίνει τετράιχνη η παράκαμψη στο σημείο αυτό, αναφερθήκαμε σε παρατηρήσεις και βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να γίνει λειτουργική και ζητήσαμε να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός για μια δεύτερη Υψηλή γέφυρα, προκειμένου να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα. Και βέβαια, χαιρόμαστε για το έργο της παράκαμψης της Χαλκίδας που προχωρά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παράλληλα πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση για το έργο της Παράκαμψης Βασιλικού.» τόνισε η Δήμαρχος και συνέχισε, «Ως Δήμος, με δημοτική θητεία από το 2019 έως σήμερα, έχουμε ρίξει περισσότερα από 100 χλμ άσφαλτο σε όλο τον Δήμο, τα οποία βέβαια δεν φτάνουν, καθώς όπως έχω αναφέρει ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουμε προβλήματα και σε τμήματα δρόμων που άπτονται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας και συνδέουν τις Δημοτικές Ενότητες μεταξύ τους.».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής της, η Δήμαρχος έθεσε το ζήτημα της μεταφοράς του λιμένα της Χαλκίδας, σύμφωνα με το master plan του ΟΛΝΕ, για το οποίο απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων, με πίεση και άμεση παρέμβαση στην Πολιτεία, ώστε να τρέξει το συντομότερο δυνατό. «Πρόκειται για έργα εκατομμυρίων ευρώ, έργα που θέλουν υποστήριξη και πρέπει να αποτελέσουν κυβερνητικές προτεραιότητες και επιλογές, αν θέλουμε ποτέ να δούμε μια διαφορετική Εύβοια», κατέληξε η Δήμαρχος.
Επιπλέον επισήμανε για ακόμη μια φορά το άλυτο, μέχρι στιγμής, πρόβλημα της διαχείρισης και μεταφοράς των απορριμμάτων των Δήμων της νότιας και κεντρικής Εύβοιας, το οποίο θα λυθεί με την κατασκευή των Μονάδων Ανάκτησης Ανακύκλωσης (Μ.Α.Α) σε Χαλκίδα και Λαμία. «Ήδη ο σχεδιασμός μας στον Φ.Ο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας είναι η κατασκευή των δύο αυτών Μονάδων μέσω ΣΔΙΤ. Θέλω όμως να πω στο σημείο αυτό ότι ωρίμασε μελετητικά και έχουμε όλες τις εγκρίσεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) της Χαλκίδας, ο οποίος προβλέπεται να γίνει στο Π.Ε.Ι Δοκού, εκεί που είναι χωροθετημένη να γίνει και η Μονάδα. Ο Χ.Υ.Τ.Υ είχε σχεδιαστεί να γίνει με δυναμικότητα 350.000 τόνων, κάναμε τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) και πλέον η δυναμικότητα είναι για 1.000.000 τόνους και αυτό σημαίνει ότι, μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο, με μια κατάλληλη επεξεργασία των απορριμμάτων που θα γίνεται με μηχανικά μέσα, θα μπορεί να γίνεται η ταφή τους εκεί. Το αναφέρω γιατί είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε γρήγορα για τον Χ.Υ.Τ.Υ και να βρεθεί κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή του. Και σε αυτό, θέλουμε τη βοήθειά σας, για να ασκηθεί στην Πολιτεία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση και να βρεθεί αυτή η κρατική χρηματοδότηση, σε έναν προϋπολογισμό που αγγίζει τα 12.000.000 ευρώ.», ανέφερε σχετικά η Δήμαρχος.
Ένα ακόμη θέμα που έθεσε η Δήμαρχος, το οποίο όπως τόνισε βασανίζει σχεδόν όλους τους Δήμους της χώρας, είναι το μεγάλο πρόβλημα της σχολικής στέγης και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στα σχολεία. «Από το 2011, που έφυγαν τα σχολεία από τις τότε Νομαρχίες και πήγαν στους Δήμους, έχουμε επωμιστεί μια μεγάλη αρμοδιότητα, χωρίς όμως να μας έχουν δώσει εργαλεία. Μόνο στον Δήμο Χαλκιδέων έχουμε 132 σχολικές μονάδες και παίρνουμε το ποσό των 366.000 ευρώ το χρόνο για επισκευές και 1.236.000 ευρώ για έργα στα σχολεία αυτά. Αυτά είναι τα κονδύλια που παίρνουμε, όταν τα αιτήματα των διευθυντών και οι ανάγκες των σχολείων μας, αν τα κοστολογήσουμε, ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ. Άρα, πρέπει να πιέσουμε για να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως, να αυξηθούν οι ΚΑΠ που αφορούν στα σχολεία, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι επισκευές δεν μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού υπάρχουν ελλείψεις σε δικαιολογητικά, λόγω παλαιότητας της κατασκευής τους.», ανέφερε σχετικά.
Καταλήγοντας, η Δήμαρχος αιτήθηκε την διεξαγωγή μιας ειδικής συνεδρίασης, ανά Περιφερειακή Ενότητα, για το θέμα της λειψυδρίας και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, καθώς και στον σχεδιασμό να μπει άμεσα το θέμα της ίδρυσης ενός Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και η επίλυση χρόνιων ζητημάτων, όπως το θέμα των κατολισθήσεων στην Έξω Παναγίτσα, στην Βαλοπούλα και στον Μπουρνώντα, για τα οποία ζήτησε τη συνδρομή της Περιφέρειας σε επίπεδο μελετών.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr