Η Εύβοια δίνει λύσεις στη διεθνή βιομηχανία
Ειδησεις ευβοια

Η Εύβοια δίνει λύσεις στη διεθνή βιομηχανία

Η κατασκευή από εξ ολοκλήρου από την αρχή, ολοκληρωμένων εργοστασίων για λογαριασμό τρίτων είναι μία ξεχωριστή αγορά με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρωτοπόρος παγκοσμίως στον συγκεκριμένο κλάδο, της παροχής ολοκληρωμένων βιομηχανικών λύσεων, είναι μία ελληνική εταιρεία, η SABO, που εδρεύει στο Βασιλικό Εύβοιας.

Η πρώτη εταιρεία που έχει χρησιμοποιήσει ρομποτική τεχνολογία

Η εταιρεία, που ίδρυσε το 1984 ο Δημήτρης Κοίλιαρης είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που έχει χρησιμοποιήσει ρομποτική τεχνολογία, με εγκατάσταση άνω των 600 ρομπότ, έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 800 έργα σε 55 χώρες παγκοσμίως. Η SABO αναμένεται να ενισχύσει φέτος κατά 22% τον τζίρο της, σε 53 εκατ. ευρώ και κατά 42% τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda), σε 3 εκατ. ευρώ, έχει γίνει εντός κι εκτός Ελλάδος γνωστή για την τεχνογνωσία της στην κατασκευή ολοκληρωμένων γραμμών παραγωγής για βιομηχανίες κεραμοποιίας (κεραμίδια και τούβλα). Έχει αναλάβει τη δημιουργία γραμμών παραγωγής και την παροχή λύσεων και σε τομείς εκτός της κεραμοποιίας, όπως τα ηλεκτρολογικά συστήματα και η διέλαση αλουμινίου.

Η Ματίνα Κοίλιαρη, διευθύνουσα σύμβουλος της SABO. μιλώντας στη «Καθημερινή», αναφέρει: «Αρχικά οι πελάτες μάς επισκέπτονται για να διαπιστώσουν ότι μια ελληνική εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει ένα ολοκληρωμένο εργοστάσιο. Και στη συνέχεια ομάδα μηχανικών επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις τους ανά τον κόσμο, για να τους προτείνει εξειδικευμένες λύσεις».

Η ίδια μαζί με την αδελφή της Ευγενία αποτελούν τη δεύτερη γενιά της οικογένειας που διοικεί την εταιρεία.

Πόσο δύσκολο όμως είναι μία ελληνική εταιρεία να ενταχθεί στους κορυφαίους τρεις παγκοσμίως παραγωγούς βιομηχανικών λύσεων και να αναμετριέται με παγκόσμιους κολοσσούς, όπως οι πολυεθνικές Keller και Lingl;

Η πρώτη έκθεση που συμμετείχε η SABO

Περιγράφοντας τα αρχικά βήματα της SABO, ο ιδρυτής της Δημήτρης Κοίλιαρης θυμάται την πρώτη έκθεση στην οποία συμμετείχε η εταιρεία στην Αλγερία. Εκεί ο ίδιος γνωρίστηκε με έναν φιλέλληνα Αλγερινό επιχειρηματία στον οποίο κατάφερε να πουλήσει ένα μικρό ξηραντήριο. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία εισήλθε στην αγορά της Αλγερίας. Σταδιακά η εταιρεία απέκτησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι ακόμη και της Γερμανίας, φθάνοντας να κατασκευάζει μονάδες παραγωγής στις πέντε ηπείρους.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 800 έργα σε 55 χώρες παγκοσμίως.

Η SABO δραστηριοποιείται στην Αμερική με projects 7 εκατ. ευρώ και στην Κεντρική Ευρώπη με έργα 8 εκατ. ευρώ. Επιχειρεί ακόμη να ενισχύσει την παρουσία της σε αναπτυσσόμενες αγορές, υλοποιώντας έργα 15 εκατ. ευρώ στην Υεμένη και στο Καζακστάν, ενώ «το Ιράκ και η Κεντρική Ασία αποτελούν αγορές με ισχυρές προοπτικές», όπως εξηγεί η κ. Κοίλιαρη. Ανέλαβε πρόσφατα και στην Μποτσουάνα ένα ακόμη έργο –το δεύτερο κατά σειρά–, ενώ υλοποιεί projects 12 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Ευρώπη που έχουν στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Ως όμιλος, πέραν της κατασκευής εργοστασίων κεραμοποιίας, δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης, αναλαμβάνοντας πρόσφατα την υλοποίηση ολοκληρωμένης γραμμής τεμαχισμού και επεξεργασίας ελαστικών οχημάτων στη Nότια Ιταλία.

Η SABO συνεργάζεται και με την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» σε έργα εγκατάστασης εξοπλισμού, υλοποιώντας, ταυτόχρονα, το πρώτο της έργο εξειδικευμένων ρομποτικών αυτοματισμών με τη βιομηχανία Sunlight. Συνεργάζεται και με τη δημιουργία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, τομέας στον οποίο συνεργάζεται με τις ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ και «Ελληνικά Καλώδια».

Φέτος αναμένεται, έναντι του 2022, να αυξήσει κατά 20% τον τζίρο της, σε 90 εκατ. ευρώ και κατά 40%, σε 7,5 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda). Το ανεκτέλεστο του ομίλου τοποθετείται σε 85 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr