Η Καραϊβική της Ελλάδας βρίσκεται στην Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

Η Καραϊβική της Ελλάδας βρίσκεται στην Εύβοια

Ο παράδεισος δεν βρίσκεται σε μέρη εξωτικά και μακρινά, αλλά στην Εύβοια..
Οι Πεταλιοί είναι νησιά που έχουν γνωρίσει αρκετή προβολή. Αυτό το σύμπλεγμα στον νότιο Ευβοϊκό είναι τόπος με ξεχωριστή ομορφιά, λόγω των «εξωτικών» κολπίσκων με τα γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης: ειδικά στα μεγαλύτερα νησιά θα συναντήσετε αγριελιές, πεύκα, ρείκια, μέχρι και μερικές φιστικιές.

Πολλοί λοιπόν από όσους έχουν επισκεφθεί τους Πεταλιούς τους αποκαλούν «Μαλδίβες της Ελλάδας». Δεν είναι τυχαίο ότι τα νησιά έγιναν αγαπημένο θέρετρο για τους επιφανείς ήδη από χρόνια στα οποία δεν υπήρχε τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Οι εξωτικοί Πεταλιοί

Τα νησιά που αποτελούν τους Πεταλιούς βρίσκονται απέναντι από το παραθαλάσσιο χωριό Μαρμάρι της νότιας Εύβοιας, το οποίο απέχει 13 χιλιόμετρα από την Κάρυστο. Ξεκινώντας οδικώς από την Αθήνα φτάνει κανείς εδώ μέσα σε περίπου 2 ώρες (ή και λιγότερο). Εναλλακτικά, μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι τη Ραφήνα και να πάρετε από εκεί πλοιάριο για το Μαρμάρι.

Δεύτερο σε μέγεθος είναι το Χερσονήσι (ή Μικρό Πετάλι), ενώ ενδιάμεσά τους συναντάμε το Τραγονήσι, όπου υπάρχει ασφαλές λιμάνι, αλλά και φυσική πηγή νερού. Το σύμπλεγμα συμπληρώνουν το Αβγό (ή Στρογγυλό), το Μακρονήσι, το Πράσο (ή Πλατουράδα), το Φούντι, η Λαμπερούσα και η Λουλούδα. 

Οι Πεταλιοί ως σύγχρονος τουριστικός προορισμός

Οι Πεταλιοί αποτελούν δημοφιλέστατο προορισμό, τόσο για εκείνους που διαθέτουν δικό τους σκάφος, όσο και για πολύ κόσμο που έχει μάθει γι’ αυτούς ή τους έχει ήδη επισκεφθεί, επιθυμώντας μια επιστροφή στο πανέμορφο τοπίο τους. Μόνος τρόπος πρόσβασης, για τους τελευταίους, είναι το καΐκι που θα πρέπει να πάρουν από το Μαρμάρι –συνεννοούμενοι ασφαλώς και για την επιστροφή εκεί.

Στο μεγαλύτερό τους μέρος οι παραλίες των Πεταλιών είναι βραχώδεις, ακατάλληλες για κολύμπι. Κάποιες, όμως, απλώνονται ως πανέμορφες εκτάσεις με «χρυσή» άμμο, μαγνητίζοντας τους επισκέπτες ήδη πριν φτάσουν εκεί. Το κανάλι μεταξύ του Μεγαλόνησου και του Χερσονησίου είναι μάλλον το πιο δημοφιλές μέρος για τους περισσότερους, σημειώστε όμως ότι ωραίες αμμουδιές υπάρχουν και στο Χερσονήσι. Επιπλέον, τα νησιά προσφέρονται και για όσους τους αρέσουν τα θαλάσσια σπορ, όπως και οι καταδύσεις: είναι και ο βυθός τους υπέροχος, πέρα από την «εξωτική» επιφάνεια.

Επειδή οι Πεταλιοί είναι ακατοίκητοι (όπως ειπώθηκε και πιο πάνω) σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή κατάλληλη για διαμονή, φαγητό και νερό.

Οι «κοινοί θνητοί» μπορούν να απολαύσουν μόνο υποβρύχιες εξερευνήσεις στα κρυστάλλινα νερά τους και μπάνιο σε κάποιους κολπίσκους που έχουν πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα -δεν είναι τυχαίο που μαγνητίζουν προς τη μεριά τους κυρίως «σκαφάτους». Εντύπωση προκαλούν οι επιβλητικές βίλες, μία σε κάθε νησί, δίνοντας την αίσθηση μιας VIP γειτονιάς. Στο δεύτερο σε μέγεθος νησί διακρίνεται το λευκό αρχοντικό της οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ απέναντι δεσπόζει η βίλα του Καρνέζη με τα λιμανάκια.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Πεταλιοί ανήκαν στον Ομέρ Μπέη, ο οποίος έστελνε το χαρέμι του εκεί για διακοπές. Αυτός πούλησε τα κτήματα στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, γενικό πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα. Το 1871 πέρασαν στον βασιλιά Γεώργιο τον Α΄ και από αυτόν στην ιδιοκτησία Εμπειρίκου (λένε ότι τα πούλησε αντί του ποσού των 300.000 δρχ. τότε)!

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr