Η μυστηριώδης «σπηλιά του Σύλλα» στην Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

Η μυστηριώδης «σπηλιά του Σύλλα» στην Εύβοια

Ένα από τα αξιοθέατα της ρωμαϊκής περιόδου που μπορεί να δει κανείς στην Εύβοια είναι η «σπηλιά του Σύλλα».

Η Εύβοια έχει πολλές άγνωστες ομορφιές και ακόμα περισσότερα ιστορικά αξιοθέατα που δεν έχουν λάβει, ενδεχομένως, την προβολή που τους αξίζει. Μία τέτοια περίπτωση συναντάμε στη Βόρεια Εύβοια και την Αιδηψό. Ο λόγος για τη «Σπηλιά του Σύλλα», που είναι αρκετά… μυστηριώδης και αποτελεί μνημείο από τη ρωμαϊκή περίοδο!

Η λεγόμενη “Σπηλιά” του Σύλλα, βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ στα Λουτρά Αιδηψού.

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, πρόκειται για ένα μικρό σταυροειδές οικοδόμημα με τρούλο, της ρωμαϊκής περιόδου, που έχει καλυφθεί από τις θειώδεις αποθέσεις των υδάτων της περιοχής και δίνει την εντύπωση σπηλαίου.

Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για ναΐσκο που αναφέρει ότι είδε καλυμμένο από τις αποθέσεις των πηγών αμερικανός ερευνητής στις αρχές του 20ου αι. και τον ονόμασε Άγιο Ενάριο.

Στην είσοδο βρίσκονται δύο υπερμεγέθη βάθρα αγαλμάτων με τιμητικές επιγραφές προς τους αυτοκράτορες Αδριανό και Σεπτίμιο Σεβήρο, τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί πολύ αργότερα, πιθανόν κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Ο Σύλλας συνδέθηκε με το πολύ μεταγενέστερο αυτό μνημείο, επειδή ήταν το μόνο ορατό αρχαίο λείψανο της περιοχής το 19ο αι.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr