Η συνταγή για τον μουσακά της γιαγιάς μου από την Εύβοια
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η συνταγή για τον μουσακά της γιαγιάς μου από την Εύβοια

Η απόλυτη συνταγή για τον μουσακά της γιαγιάς που θα σας τρελάνει

Υπάρχουν φαγητά που δεν είναι απλώς πιάτα – είναι μνήμες, στιγμές και συναισθήματα. Ένα από αυτά, για εμένα, είναι ο μουσακάς της γιαγιάς μου. Μια αυθεντική συνταγή από την καρδιά της Εύβοιας, που γεμίζει το σπίτι με αρώματα, θυμίζει καλοκαίρια στο χωριό και οικογενειακά τραπέζια γεμάτα γέλια.

Ο μουσακάς της γιαγιάς δεν είχε μυστικά∙ είχε αγνά υλικά, μεράκι και αγάπη. Κάθε στρώση, κάθε μπεσαμέλ, κάθε κομμάτι πατάτας και μελιτζάνας, ήταν και μια ιστορία. Και σήμερα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη συνταγή, ακριβώς όπως την έφτιαχνε εκείνη, για να μυρίσει κι η δική σας κουζίνα… Εύβοια!

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες

  • 3 πατάτες

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι – πιπέρι

Για τον κιμά:

  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή περασμένη στον τρίφτη

  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 1/2 φλιτζ. κρασί κόκκινο

  • Λίγη ζάχαρη

  • Κανέλα – μπαχάρι

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι – πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα

  • 100 γρ. βούτυρο

  • 100 γρ. αλεύρι

  • 2 αυγά

  • Μοσχοκάρυδο

  • Αλάτι – πιπέρι

  • Τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα Ευβοίας

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά:
    Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε φέτες. Τις μελιτζάνες τις αφήνουμε σε νερό με αλάτι για 20 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις στεγνώνουμε καλά και τις τηγανίζουμε ελαφρώς, όπως και τις πατάτες. Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το λάδι.

  2. Φτιάχνουμε τον κιμά:
    Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε λίγο λάδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  3. Η μπεσαμέλ της γιαγιάς:
    Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Όταν πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μπόλικο τυρί.

  4. Το στήσιμο:
    Σε ταψί στρώνουμε πατάτες, από πάνω μελιτζάνες, έπειτα τον κιμά, άλλη μια στρώση μελιτζάνες και τελειώνουμε με τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

  5. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr