«Καμπανάκι» Λέκκα για Εύβοια: Ακόμη κι ένας σεισμός 5 Ρίχτερ είναι επικίνδυνος για τη Χαλκίδα
Ειδησεις ευβοια

«Καμπανάκι» Λέκκα για Εύβοια: Ακόμη κι ένας σεισμός 5 Ρίχτερ είναι επικίνδυνος για τη Χαλκίδα

Μάλιστα είπε πως ο ΟΑΣΠ έχει το θεσμικό πλαίσιο και το ΤΕΕ την επιλογή των μηχανικών για τους ελέγχους κτιρίων στην Εύβοια

“Καμπανάκι κινδύνου” για την Εύβοια κρούει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας στο περιθώριο της σεισμικής δραστηριότητας που το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πλούσια στο νησί, αφού όπως υπογραμμίζει ακόμη κι ένας σεισμός 5 Ρίχτερ θα είναι πολύ επικίνδυνος για τη Χαλκίδα η οποία και έχει πολύ λάθος κατασκευασμένα σπίτια σε κακή δόμηση.

«Ακόμα κι ένας σεισμός της τάξης των 5 Ρίχτερ θα είναι πολύ επικίνδυνος για τη Χαλκίδα, γιατί υπάρχουν σπίτια με πολύ άσχημη δόμηση, πολυκατοικίες που δυστυχώς δεν έχουν κατασκευαστεί σωστά. Δεν το λέω τυχαία, έχω μιλήσει με οικοδόμους. Πρέπει να ελεγχθούν τα σχολεία. Για παράδειγμα, το Δημοτικό Σχολείο Νέας Λαμψάκου στη Χαλκίδα, το οποίο χτίστηκε πριν από 60 χρόνια, και το ΕΠΑΛ Χαλκίδας είχαν πάθει σημαντικές ζημιές στον προηγούμενο σεισμό και με μπαλώματα επισκευάστηκαν»., τόνισε μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ1.

Όπως πρόσθεσε οι διαδικασίες πρέπει να είναι ταχύτατες και απαραίτητες για τον έλεγχο των κτιρίων και με βάση αυτό εξήγησε πως με την ψήφιση του νόμου θα ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

Μάλιστα είπε πως ο ΟΑΣΠ έχει το θεσμικό πλαίσιο και το ΤΕΕ την επιλογή των μηχανικών για τους ελέγχους.

Από την άλλη, ο ειδικός σε θέματα στατικότητας κτιρίων Σπ. Βασιλείου δήλωσε οτι τα κτίρια είναι παλιά και είναι φυσικό να υπάρχουν φθορές ακόμη και στον φέροντα οργανισμό τους, όμως χρειάζονται τεχνολογικές εφαρμογές για να μας πούν τι ..κρύβεται εκεί μέσα.

Την ανησυχία τους για την κατάσταση των κτιρίων στην Εύβοια και ειδικότερα στη Χαλκίδα έχουν εκφράσει πολλάκις στο παρελθόν οι ειδικοί.

Καθώς η Εύβοια τους τελευταίους μήνες, ταλανίστηκε έντονα, από αλλεπάλληλες ισχυρές αλλά και ασθενείς σεισμικές δονήσεις με το φαινόμενο επί της ουσίας να μην έχει καταλαγιάσει στο νησί ακόμη και τώρα, εύλογα οι πολίτες διατηρούν ακόμη έντονη ανησυχία και φόβο για επερχόμενες αισθητές σεισμικές εκδηλώσεις και τον ενδεχόμενο κίνδυνο τόσο για την σωματική τους ακεραιότητα όσο και για τις υποδομές των περιουσιών τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr