Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Κατηφορίζει προς την Εύβοια -Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες
Ειδησεις ευβοια

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Κατηφορίζει προς την Εύβοια -Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες

Οι προβλέψεις της κακοκαιρίας κάνουν λόγο για πολύ πυκνό χιόνι μέσα στην Εύβοια

Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις έρχονται στην Εύβοια τις επόμενες ώρες με την έλευση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα με την μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου να αναφέρει ότι στην Εύβοια αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις αλλά και χιονοκαταιγίδες.

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος, η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από σήμερα, Σάββατο, καθώς όπως εξηγεί η γνωστή μετεωρολόγος «περιμένουμε κάποιες τοπικές βροχές που θα διασχίσουν όλη τη χώρα αλλά από το απόγευμα του Σαββάτου θα είναι πιο δυνατές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οπότε από το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκινήσει να πέφτει χιόνι στην Εύβοια από τα 600-700 μέτρα υψόμετρο και πάνω, στα ημιορεινά περιφερειακά του λεκανοπεδίου».

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Αναμένεται να χιονίσει από την Μαγνησία μέχρι και την Κρήτη την Κυριακή, με την κ. Ρήγου να εξηγεί ότι «θα χιονίζει από το νομό Μαγνησίας και νοτιότερα, δηλαδή στην Μαγνησία, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία, την Αττική, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Π.χ. στην Κρήτη θα χιονίσει και στα 200-300 μέτρα υψόμετρο. Οι πιο πυκνές χιονοπτώσεις θα πέσουν στην Εύβοια, Βοιωτία και Αττική. Σε αυτό το κομμάτι θα σημειωθούν χιονοκαταιγίδες, θα φυσάει πολύ ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος 8-9 μποφόρ. Στις Κυκλάδες θα είναι πρόσκαιρη η χιονόπτωση στα χαμηλά».

 

 

Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών – Πρόστιμο για τους παραβάτες

Με αποφάσεις των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων και προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου. Οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 80 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

 • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
 • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
 • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.

Επιπλέον, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

 • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
 • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
 • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
 • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
 • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
 • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
 • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
 • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
 • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
 • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
 • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
 • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
 • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Ο καιρός τη Δευτέρα και την Τρίτη

Ο χιονιάς θα συνεχιστεί και την Δευτέρα και την Τρίτη στην Εύβοια. Με πολύ αέρα και πολύ κρύο παντού, θα πέσει κατά πολύ η θερμοκρασία. Για παράδειγμα, ενώ το Σάββατο στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 14°C, την Κυριακή θα πάει στους 7°C στα νότια και την Δευτέρα θα έχουμε 5 βαθμούς Κελσίου».

Όπως όλα δείχνουν οι οδηγοί και οι πολίτες θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι. «Θα είναι πολύ το χιόνι στον Άγιο Στέφανο και πάνω και αναμένεται να έχουμε προβλήματα στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας με το μεγάλο ύψος χιονιού. Μπορεί και να έχουμε θέματα και στις οδούς εδώ στην Αθήνα περιφερειακά, αλλά αν λειτουργήσουν τα εκχιονιστικά δεν θα έχουμε τα προβλήματα που είχαμε πέρσι στην Αττική Οδό» καταλήγει η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr