Ειδησεις ευβοια

Κραυγή αγωνίας μετά τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: «Χάσαμε τα πάντα»

Κραυγή αγωνίας μετά τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: «Χάσαμε τα πάντα»

Καταστροφή για τους ρητινοκαλλιεργητές – Στο 100% η αποζημίωση που ζητούν.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του evima.gr στην Google

Βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστησαν οι ρητινοκαλλιεργητές της Μακρυκάπας από την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, καθώς πέρα από τις σημαντικές ζημιές στο δάσος, καταστράφηκαν και οι εκτάσεις από τις οποίες εξασφάλιζαν το εισόδημά τους.

Για τους ανθρώπους που εργάζονται στο δάσος, η καταστροφή δεν αφορά μόνο το φυσικό περιβάλλον. Η απώλεια των πεύκων σημαίνει ταυτόχρονα απώλεια της φετινής παραγωγής ρητίνης και, κατ’ επέκταση, σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, αλλά και απώλειες σε επιδότηση και ασφαλιστικά δικαιώματα που συνδέονται με την παραγωγή.

Οι ρητινοκαλλιεργητές ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κινηθούν άμεσα, ώστε να καταγραφεί με ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής και να διασφαλιστεί ότι κανένας από τους πληγέντες δεν θα μείνει χωρίς στήριξη.

Συγκεκριμένα, ζητούν από τη Δασική Υπηρεσία να πραγματοποιήσει αναλυτική αυτοψία και καταγραφή των καμένων εκτάσεων, των δέντρων που καταστράφηκαν και της παραγωγής που χάθηκε για κάθε ρητινοκαλλιεργητή. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι στη διαδικασία θα πρέπει να συμμετέχουν οι ίδιοι οι πληγέντες, καθώς και εκπρόσωποι του Σωματείου.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων βρίσκεται η πλήρης αποζημίωση της χαμένης παραγωγής, με βάση την πραγματική ποσότητα ρητίνης που θα παραγόταν και την πλήρη τιμή πώλησής της, χωρίς περικοπές ή περιορισμούς.

Παράλληλα, ζητείται να καταβληθεί στο ακέραιο η επιδότηση που αντιστοιχεί στην παραγωγή που χάθηκε, αλλά και να διασφαλιστούν οι ημέρες ασφάλισης που θα προέκυπταν από την παραγωγή, ώστε οι πληγέντες να μη βρεθούν αντιμέτωποι με απώλειες σε ένσημα, επίδομα ανεργίας ή μελλοντικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Οι ρητινοκαλλιεργητές ζητούν ακόμη την άμεση χορήγηση προκαταβολής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες οικονομικές ανάγκες, ενώ παράλληλα απαιτούν την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην επόμενη ημέρα, καθώς η καταστροφή των πεύκων δεν αφορά μόνο τη φετινή παραγωγή αλλά δημιουργεί απώλεια εισοδήματος και για τα επόμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό ζητούν να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τη στήριξη των πληγέντων και να εξεταστεί η κατά προτεραιότητα παραχώρηση νέων εκτάσεων ρητίνευσης σε όσους έχασαν το αντικείμενο της εργασίας τους.

Οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν ότι ζητούν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, ώστε το βάρος της καταστροφής να μην μετακυλιστεί για ακόμη μία φορά στους ανθρώπους που εργάζονται στο δάσος.

«Δεν θα δεχτούμε οι ρητινοκαλλιεργητές να πληρώσουν ξανά το κόστος μιας καταστροφής», είναι το μήνυμα που στέλνουν, ζητώντας πλήρη αποζημίωση, προστασία του εισοδήματός τους και διασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr