«Μαρία Τσάλλα»: Πώς ξεγέλασε τους Ευβοιώτες η Ρωσίδα κατάσκοπος – Ψάχνουν τον υπολογιστή της
Ειδησεις ευβοια

«Μαρία Τσάλλα»: Πώς ξεγέλασε τους Ευβοιώτες η Ρωσίδα κατάσκοπος – Ψάχνουν τον υπολογιστή της

Στο δημοτολόγιο Κύμης Αλιβερίου επέλεξε να καταχωρηθεί η Ρωσίδα κατάσκοπος που ξεσκέπασε η ΕΥΠ - Τι βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών

Τη δράση της Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε στη Μόσχα και έκανε διπλή ζωή με κλεμμένη ταυτότητα, ξεσκέπασε η ΕΥΠ, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τη Ρωσίδα κατάσκοπο στην Αθήνα.

Η ΕΥΠ αποκάλυψε ότι η κατάσκοπος, που, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούσε το όνομα «Μαρία Τσάλλα», ήταν ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Αθήνα.

Παράλληλα όπως αποκαλύφθηκε η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε καταχωρηθεί στο δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου, ενώ στo πιστοποιητικό γέννησής της έγραψε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 1991, που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες φέρεται να το πήρε από μωρό που πέθανε στη γέννα.

Η εσπευσμένη φυγή της 35χρονης κατασκόπου

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον enikos.gr η Ιrena Alexandrovna Smireva όπως είναι το πραγματικό της όνομα, από το 2019 είχε ανοίξει κατάστημα με πλεκτά στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι όπου και ζούσε. Απασχολούσε υπάλληλο που όμως δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό ενώ είχε ερωτικό δεσμό με Έλληνα που επίσης δεν είχε υποψιαστεί τίποτα για την πραγματική της ταυτότητα και δράση.

Ξαφνικά τον Ιανουάριο εγκατέλειψε την Ελλάδα και ταξίδεψε στην Ρωσία αφήνοντας πίσω όλα τα προσωπικά της αντικείμενα. Όσο απουσίαζε επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υπάλληλό της και τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ενημερώνοντάς τους πως δεν θα επιστρέψει για λόγους υγείας. Παράλληλα φρόντισε να τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες που είχε.

Σχεδόν ταυτόχρονα με εκείνη, στη Ρωσία φέρεται να επέστρεψε και ο σύζυγός της ο οποίος δρούσε επίσης με ψεύτικα στοιχεία στην Βραζιλία. Εκεί διατηρούσε κι εκείνος ερωτική σχέση και μάλιστα όταν για κάποιο διάστημα εξαφανίστηκε η σύντροφός του ανησύχησε και δήλωσε στις Αρχές την εξαφάνισή του. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του.

Μία από τις εκτιμήσεις θέλει τις ρωσικές αρχές να υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν και τους δύο πίσω στη Ρωσία υπό τον φόβο ότι το ανδρόγυνο θα εντοπιζόταν εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε στην Βραζιλία.

Μία άλλη εκδοχή θέλει την εσπευσμένη φυγή της να αποδίδεται στην σύλληψη δύο Ρώσων κατασκόπων του δικτύου των “Illegals” στην Λουμπλιάνα στις 5 Δεκεμβρίου 2022.

 

ΕΥΠ: «Ο τρόπος που δρούσε παραπέμπει στην κατηγορία «Illegals»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ «οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους».

 

Ο στόχος της Ρωσίδας κατασκόπου

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις εφημερίδες Τα Νέα και Καθημερινή, στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος στο οποίο συμμετείχε η Smireva φέρεται να είναι η προσέγγιση πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ρωσικά συμφέροντα.

Αναλυτές της ΕΥΠ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την δράση της στην χώρα μας, εάν ήταν ενεργή ή «κοιμισμένος πράκτορας» όπως λέγεται, δηλαδή να ήταν σε ετοιμότητα για να ενεργοποιηθεί όταν χρειαζόταν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr