Μαρμάρι: Το αγαπημένο θέρετρο του Νότιου Ευβοϊκού με τις «εξωτικές» ομορφιές
Ειδησεις ευβοια

Μαρμάρι: Το αγαπημένο θέρετρο του Νότιου Ευβοϊκού με τις «εξωτικές» ομορφιές

Μόλις 1 ώρα από τη Ραφήνα, το παραθαλάσσιο χωριό δεσπόζει σε ένα γοητευτικό τοπίο, προσφέροντας και καταπληκτικές επιλογές για φαγητό

Το όμορφο Μαρμάρι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, με θέα πανοραμική στον ομώνυμο κόλπο, αλλά και στους ειδυλλιακούς Πεταλιούς. Ακόμα και σήμερα, μάλιστα, η ατμόσφαιρα σε ορισμένα σημεία κάτω στο λιμανάκι εξακολουθεί να δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε ψαροχώρι. Και, δικαίως, αφού για πολλά χρόνια ήταν ακριβώς αυτό, προτού εξελιχθεί σε αγαπημένο θέρετρο διακοπών στον Νότιο Ευβοϊκό.

Το χωριό ξεκίνησε να δημιουργείται σιγά-σιγά κατά τη δεκαετία του 1920, από ανθρώπους με εμπειρία στο ψάρεμα, οι οποίοι έφτασαν στη νότια Εύβοια ως εσωτερικοί μετανάστες από την Αργολίδα και από τα Βάτικα και τη Νεάπολη της Λακωνίας. Η τουριστική ανάπτυξη θα συνέβαινε αργότερα, κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, όταν άρχισαν να έρχονται εδώ για καλοκαιρινά μπάνια Αθηναίοι οικογενειάρχες με μικρό εισόδημα. Μάλιστα, η πρώτη υποδομή φιλοξενίας επισκεπτών δημιουργήθηκε από τον πατέρα του σημερινού ξενοδόχου Θανάση Ζαφείρη, ο οποίος έχει το «Marmari Bay».

Στις δικές μας ημέρες, βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Εκτός από Έλληνες, το τουριστικό κοινό στο Μαρμάρι περιλαμβάνει και επισκέπτες από την κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία, όπως και αρκετούς Ολλανδούς, ενώ τελευταία άνοιξε και η αγορά της Ρουμανίας.

Το Μαρμάρι στον διεθνή τουριστικό χάρτη

Εκτός βέβαια από τον γενικό τουρισμό, το χωριό έχει βρεθεί και στο επίκεντρο του ειδικού τουρισμού: η εκπληκτική παραλία Μεγάλη Άμμος (ή Χρυσή Άμμος), με τη χαρακτηριστική «αμμόγλωσσα», πρωταγωνίστησε στο προωθητικό spot του Υπουργείου Τουρισμού για το 2020 και συζητήθηκε παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα μέρος που το πιάνει ο βοριάς, οπότε κάθε καλοκαίρι αλλάζει σχήμα ανάλογα με τη φορά του ανέμου και την κατεύθυνση των κυμάτων. Γεγονός, με τη σειρά του, που δημιουργεί τη θεαματική, πεταλόσχημη «γλώσσα» άμμου, η οποία εισχωρεί στη θάλασσα.

Πολύ πριν από αυτήν την προβολή, ωστόσο, το Μαρμάρι ήταν –και συνεχίζει να είναι– διεθνές hot spot για τους wind surfers και τους kite surfers. Άλλωστε ήδη από το 2012 χαρακτηρίστηκε από το National Geographic (μαζί με τους Πεταλιούς) ως ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς σε όλον τον κόσμο, για όσους απολαμβάνουν την ιστιοπλοΐα, τα θαλάσσια σπορ και τις κρουαζιέρες λίγων ατόμων.

Πέρα επίσης από τη Μεγάλη Άμμο, «καιροφυλακτούν» κι άλλες μοναδικές παραλίες γύρω από το Μαρμάρι για να σας αποπλανήσουν, συγκαταλεγόμενες στις ωραιότερες της Ελλάδας. Αλλά και μακριά από τη θάλασσα, το καταπράσινο φαράγγι του Δημοσάρη στην καρδιά του όρους Όχη θα σας οδηγήσει σε καταρράκτες, λιμνούλες και λογιών-λογιών βουνίσιες ομορφιές, πριν ενωθεί τελικά με τη θάλασσα, δημιουργώντας ονειρεμένα τοπία. Όσον δε αφορά το φαγητό (πάντα ένα από τα κύρια κομμάτια της καλής ζωής στις διακοπές), εδώ σας περιμένουν απίστευτα ωραίες ταβέρνες με τοπική κουζίνα, αλλά και ξενοδοχειακά εστιατόρια με άποψη.

Καθώς σουρουπώνει και θα έχετε επιστρέψει πια από τις εξορμήσεις σε παραλίες και ρεματιές, ένας περίπατος θα σας χαλαρώσει και θα σας δώσει αυτό το ανέμελο «κάτι» μιας καλοκαιρινής βραδιάς. Από τις 8 και μετά, ο κεντρικός δρόμος προς το λιμάνι μετατρέπεται σε πεζόδρομο. Οπότε θα σεργιανίσετε με την άνεσή σας, θα κάνετε ποδήλατο, θα καθίστε σε ταβερνάκια, καφέ και μπαράκια, θα ευχαριστηθείτε ψαράκια, θα πιείτε ουζάκια και ποτάκι, θα ακούσετε ιστορίες και κουτσομπολιά –για τα δε παιδιά υπάρχει και παιδική χαρά, αλλά και λούνα παρκ.

Αν μένετε σε κατάλυμα με κουζίνα, μπορείτε να αγοράσετε ολόφρεσκα ψάρια από τις βάρκες και τα γρι-γρι που φτάνουν καθημερινά στο λιμάνι. Υπάρχουν επίσης οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που εκδηλώνει κάθε χρόνο ο δήμος Καρυστίας (στον οποίο ανήκει το Μαρμάρι), που θα σας δώσουν ευκαιρίες για διασκέδαση και ξέδομα. Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα κοιτάξτε στο Facebook του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καρύστου «Ανεμοπύλες».

Κι ακόμα κάτι: από πέρυσι λειτουργεί ακτοπλοϊκή γραμμή από την Κάρυστο προς Σύρο, Τήνο και Άνδρο, δύο φορές την εβδομάδα. Πληροφορίες στο Λιμεναρχείο και εισιτήρια στο «Set Tours» (6932605700). Τα δρομολόγια ξεκινούν μέσα στον Ιούνιο και η απόσταση από το Μαρμάρι στην Κάρυστο ανέρχεται στα 13 χιλιόμετρα.

Πού θα κολυμπήσετε

Στη διάσημη και πολύ θεαματική Μεγάλη Άμμο μπορείτε να απολαύσετε όλες σχεδόν τις πλευρές μιας ονειρεμένης beach life. Η παραλία είναι οργανωμένη, με τις ξαπλώστρες της και τις ομπρέλες της, υπάρχει beach bar με σνακς, ποτά και αναψυκτικά, ενώ κατά καιρούς φιλοξενούνται και μουσικά events. Το βράδυ τα βράχια φωτίζονται, υπάρχει DJ και η ατμόσφαιρα γίνεται σούπερ fancy και καλοκαιρινή.

Ακόμα, στην παραλία λειτουργούν σχολές wind surfing και kite surfing. Για μια πλήρη ενημέρωση σχετικά με το πώς και το τί, ρωτήστε τον Δημήτρη Παλόγο (Kitegreece Lefkadi Surf Club 6988616190). Κοντά στη Μεγάλη Άμμο, τέλος, βρίσκεται η παραλία Ζαστάνη, που δεν την ξέρουν και πολλοί. Θα πάτε από βατό μονοπάτι και θα λατρέψετε τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, το ψιλό βοτσαλάκι και τους επιβλητικούς βράχους που την περιβάλλουν.

Παίρνοντας τώρα το καϊκάκι από το Μαρμάρι θα πάτε στους Πεταλιούς, που επονομάζονται και «Σεϋχέλλες της Ελλάδας». Πρόκειται για μια συστάδα από δέκα νησάκια, νησίδες και ξέρες (Μεγάλο Πετάλι ή Μεγαλόνησο ή Ρώσα, Μικρό Πετάλι ή Χερσονήσι,Τραγονήσι, Αβγό ή Στρογγυλό, Μακρονήσι, Πράσο ή Πλατουράδα, Φουντί, Λεμπερούσα, Ποντικός και Λουλούδα), με πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά, τα οποία αφήνουν «εξωτική» αίσθηση. Τα πεύκα, τα ρείκια, οι κέδροι και οι αγριελιές φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, ενώ οι παραλίες έχουν χρυσαφένια άμμο. Μπορείτε να κολυμπήσετε, να κάνετε καταδύσεις και ψαροντούφεκο, αλλά η πρόσβαση στο εσωτερικό των τριών μεγαλύτερων νησιών απαγορεύεται, γιατί αποτελούν ιδιωτικές εκτάσεις. Άλλωστε θα δείτε να υψώνονται και οι βίλες των ιδιοκτητών τους.

Για την ιστορία, επί Τουρκοκρατίας βρίσκονταν εκεί οι θερινές κατοικίες του χαρεμιού του Ομέρ Πασά. Μετά την αποχώρησή του το 1829 τα νησιά αγοράστηκαν από τον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία. Το 1871 δωρίστηκαν στην πριγκίπισσα Όλγα της Ρωσίας, που αργότερα παντρεύτηκε τον βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο τον Α΄. Ο οποίος τόσο μαγεύτηκε από την ομορφιά αυτής της «προίκας», ώστε σκέφτηκε να φτιάξει εδώ τα θερινά του ανάκτορα –μάλιστα ανέθεσε τα σχετικά σχέδια στον διάσημο αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ. Τελικά βέβαια χτίστηκαν στο Τατόι, οπότε ο Γεώργιος πούλησε τους Πεταλιούς στην εφοπλιστική οικογένεια Εμπειρίκου. Στην πορεία πολλές από τις εκτάσεις μεταπωλήθηκαν σε εκπροσώπους της διεθνούς ελίτ, σαν την Παλόμα Πικάσο (κόρη του Πάμπλο Πικάσο), τον εφοπλιστή Καρνέζη ή την οικογένεια Δαυίδ στις δικές μας μέρες.

Παλιά κανείς «κοινός θνητός» δεν γινόταν να προσεγγίσει στους Πεταλιούς, αφού αποτελούσαν ιδιωτική ιδιοκτησία. Έτσι, τις ομορφιές τους απολάμβαναν μόνο διάσημοι προσκεκλημένοι και jet setters (μεταξύ άλλων η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ κ.ά.). Σήμερα, όμως, το ελληνικό κράτος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι παραλίες είναι δημόσιες, οπότε όλοι έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση. Πάρτε λοιπόν το καϊκάκι ή το δικό σας σκάφος και πηγαίντε να κολυμπήσετε, να εξερευνήσετε τον υπέροχο βυθό και να λιαστείτε στην άμμο τους.

Η παραλία Γιαννίτσι (βόρεια του ομώνυμου χωριού, πάνω από το Μαρμάρι), είναι σχετικά ερημική, έχει άμμο και ψιλό βοτσαλάκι και, όπως αρκετές από τις παραλίες της νότιας Εύβοιας, υποδέχεται ρέμα, το οποίο κατεβαίνει από τα ορεινά. Πάνω της, εντωμεταξύ, υψώνεται το περίφημο ενετικό κάστρο της Φυλάγρας, με τα ερείπια να προκαλούν δέος έτσι όπως στέκουν χτισμένα πάνω σε απόκρημνο βράχο. Η θέα από εδώ είναι φοβερή και επικυρώνει την στρατηγική επιλογή της θέσης, αφού βλέπει όλα τα νοτιοανατολικά παράλια της Εύβοιας, καθώς και το στενό του Καφηρέα, που τη χωρίζει από την Άνδρο.

Στην παραλία θα βρείτε και την καντίνα «Γιαννίτσι Καντίνα Βeach», με καλή τοπική κουζίνα. Λίγο πιο ψηλά, τέλος, ένα ζευγάρι εικαστικών έχει δημιουργήσει τον πολυχώρο «Vivarte-Nature», όπου λειτουργούν εργαστήρια φωτογραφίας και body painting, καθώς και θεματικό πολιτιστικό πάρκο με installations. Διοργανώνουν (βιωματικές) καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δέχονται μαθητές και παρέχουν φιλοξενία ύστερα από συνεννόηση.

Εκεί ακριβώς όπου εκβάλλει το φαράγγι του Δημοσάρη, δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο καθώς το γλυκό νερό ενώνεται με τη θάλασσα, βρίσκεται η αιγαιοπελαγίσια παραλία Καλλιανού, στο τέλος εύκολου κατηφορικού αυτοκινητόδρομου. Νερά κρυστάλλινα, τα οποία βαθαίνουν απότομα, άμμος και χοντρά άσπρα βότσαλα. Ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν υπάρχουν, αλλά το καλοκαίρι θα δείτε πολλές σκηνές. Μια αίσθηση ελευθερίας και γενικά μια κατάσταση για λίγους –ιδιαίτερα όταν φυσά μελτέμι.

Η παραλία του Αγίου Δημητρίου (Σχινοδαύλεια) είναι μυθικής ομορφιάς και μία από τις ωραιότερες όλης της Ελλάδας. Θα φτάσετε κατεβαίνοντας και στροφάροντας από έναν απότομο χωματόδρομο. Το ρέμα της Πορφύρας φτάνει μέχρι τη θάλασσα σχηματίζοντας λιμνούλα με δροσερό νερό, ενώ δίπλα της ορθώνεται μια σπηλιά με σταλακτίτες. Καταπράσινα δέντρα στις όχθες κι ένα γεφυράκι πάνω από το ποταμάκι. Μπλε, διάφανα νερά, λευκό, ψιλό λευκό βοτσαλάκι. Πίσω δε από το ρέμα το καφέ-μπαράκι-ταβερνάκι, σερβίρει τα απαραίτητα. Τον Αύγουστο ετοιμαστείτε για γερή πολυκοσμία και πολλούς κατασκηνωτές.

Στην εκτυφλωτικά ωραία, απόκρυφη παραλία της Αρχάμπολης μπορείτε να φθάσετε μόνο με καΐκι. Κουρνιασμένη στον μυχό ενός όρμου στην περιοχή του Κάβο Ντόρο, κυκλωμένη από γυμνούς, επιβλητικούς βράχους, με λευκή, ψιλή άμμο και γαλάζια νερά, υποδέχεται το φαράγγι της Αρχάμπολης, το οποίο ξεκινάει (με τον χείμαρρό του) από τα ψηλά της Όχης. Από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, μάλιστα, θα απολαύσετε και τη θέα στη θάλασσα, με το μάτι να φτάνει έως την Άνδρο.

Το φαράγγι του Δημοσάρη

Πυκνή βλάστηση, αρχαία παραποτάμια δάση, διαδοχικοί μικροί καταρράκτες, πηγές, βάθρες, πλατάνια, καστανιές, αριές, λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά, δεκάδες πουλιά να κελαηδούν. Πρόκειται για το φαράγγι του Δημοσάρη: ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, στην καταπράσινη μεριά του όρους Όχη, για το οποίο θα ξεκινήσετε από το Μαρμάρι.

Για τους περισσότερους, ο πιο εύκολος και προσιτός τρόπος είναι να πάτε με το αυτοκίνητο στον οικισμό Λενοσαίοι (κάποια χιλιόμετρα προς το τέλος της διαδρομής, τα οποία θα διανύσετε σε καλό χωματόδρομο). Θα παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ένα πλάτωμα πνιγμένο στο πράσινο, θα ανεβείτε μερικά σκαλάκια και από εκεί θα αρχίσετε να ανηφορίζετε το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι, τη λεγόμενη «Σκάλα Λενοσαίων».

Το φαράγγι του Δημοσάρη διακρίνεται από πυκνή βλάστηση, αρχαία παραποτάμια δάση και διαδοχικούς μικρούς καταρράκτες. Photo: Περικλής Μεράκος
Στο φαράγγι του Δημοσάρη η ευβοϊκή φύση βρίσκεται σε μια σπουδαία στιγμή της. Photo: Περικλής Μεράκος

Σε μισή ώρα πάνω-κάτω για τους πιο δυναμικούς, σε 45 λεπτά (μαζί με τις στάσεις, για να ακούσετε τα πουλιά και τη σιωπή) για τους πιο αγύμναστους, θα φτάσετε στο πιο ωραίο κομμάτι του φαραγγιού. Βάθρες που σχηματίζονται από κρύα τρεχούμενα νερά ανάμεσα σε βράχους, πηγέςμικροκαταρράκτες και όλα αυτά μέσα σε μια καταπράσινη πλατανιά. Κελαηδίσματα πουλιών, ηρεμία, δροσιά: η ευβοϊκή φύση σε μια σπουδαία στιγμή της. Μπορείτε να βουτήξετε στα κρύα (έως και παγωμένα) νερά ή απλώς να καθίσετε στα βράχια, να ξεκουραστείτε και να αναζωογονηθείτε από τη «μουσική» των νερών και του δάσους.

Πέρα από την ομορφιά του τοπίου το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι θα σας δώσει και μια δυνατή αίσθηση σύνδεσης με το παρελθόν. Το λιθόστρωτο κομμάτι του δημιουργήθηκε κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα –ίσως και κατά την αρχαιότητα– όντας για αιώνες ο μοναδικός δρόμος που συνέδεε τους οικισμούς του Δημοσάρη και τα χωριά του Κάβο Ντόρο με την Κάρυστο.

Βεβαίως, για μια πλήρη διαδρομή, θα πρέπει να φτάσετε οδηγώντας στη θέση Πετροκάναλο, σε υψόμετρο 954 μέτρων στην Όχη. Από εκεί θα πεζοπορήσετε κατηφορίζοντας σε ένα μάλλον εύκολο μονοπάτι για 10 χιλιόμετρα, ώστε να φτάσετε τελικά στην πανέμορφη παραλία Καλλιανού, όπου όπως είπαμε εκβάλλει το ρέμα του Δημοσάρη, ακριβώς στη θάλασσα (πάντως κι από τη Σκάλα Λενοσαίων μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την ακτή). Είναι μια υπέροχη και σχετικά εύκολη διαδρομή. Φτάνοντας δε στον Καλλιανό μπορείτε αν θέλετε να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά, παίρνοντας δυνάμεις.

Τώρα, αν έχετε αποφασίσει ότι δεν θέλετε να πεζοπορήσετε πάλι για την επιστροφή (είτε προς τους Λενοσαίους, είτε προς το Πεζοκάναλο), καθώς αυτή τη φορά θα πρέπει να ανηφορίσετε, θα χρειαστεί να έχετε κανονίσει να σας περιμένει αυτοκίνητο στην παραλία, ώστε να σας επιστρέψει στην αφετηρία σας.

Πηγή: travel.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr