
«Μαυροκουντούρα» Ευβοίας: Τα πάντα για το σπάνιο σταφύλι της Κύμης- Πώς το χρησιμοποιούμε
Η Εύβοια κρύβει έναν οινικό θησαυρό, το σπάνιο Κουμιώτικο σταφύλι που κατακτά οινοποιούς και ειδικούςΗ Εύβοια αποτελεί πατρίδα ενός μοναδικού σταφιλιού που ονομάζεται Κουμιώτικο.
Αύριο το πρωί θα επισκεφθούν την Κύμη ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου κ. Δήμου Παναγιώτης καί ομάδα ειδικών για να πάρουν δείγματα (DNA) και φωτογραφικό υλικό, , της τοπικής ποικιλίας (άγριας καί καλλιέργειας) από διαφορετικά σημεία στην Κύμη.
Η Μαυροκουντούρα Κύμης, όπως εναλλακτικά λέγεται η ποικιλία, είναι σπάνια και καλλιεργείται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή.
Αποτελεί έναν από τους άγνωστους θησαυρούς του ελληνικού αμπελώνα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πού την καθιστούν ενδιαφέρουσα τόσο για οινοποίηση όσο και για επιτραπέζια χρήση, σε μικρότερο βαθμό.
Χαρακτηριστικά της Μαυροκουντούρας Κύμης:
Χρώμα: Μαύρο έως βαθύ πορφυρό
Γεύση: Πλούσια, φρουτώδης, με έντονες νότες κόκκινων φρούτων και καμιά φορά μπαχαρικών
Οξύτητα: Μέτρια έως υψηλή, κάτι πού την καθιστά ιδανική γιά παραγωγή κρασιών με δυναμισμό
Σώμα: Συνήθως μέτριο προς γεμάτο
Τανίνες: Υπαρκτές, αλλά συνήθως μαλακές, ειδικά αν το κρασί παλαιώσει
Οινοποιητική Χρήση:
Η Μαυροκουντούρα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών κρασιών, που μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα αλλά και να παλαιώσουν.
Κάποιες μικρές οινοποιίες της Εύβοιας έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με μονοποικιλιακά κρασιά ή χαρμάνια με άλλες τοπικές ή διεθνείς ποικιλίες.
Ιστορικά καί Πολιτιστικά Στοιχεία:
Είναι ποικιλία με ιστορικές ρίζες, που καλλιεργούνταν παραδοσιακά από ντόπιους αμπελουργούς στην περιοχή της Κύμης.
Ανήκει στις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια κερδίζουν ξανά έδαφος, λόγω της αυξημένης ζήτησης για αυθεντικά και τοπικά προϊόντα.
Διάσωση και Ανάδειξη:
Η Μαυροκουντούρα Κύμης ήταν σε κίνδυνο εγκατάλειψης, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αναβίωσης και καταγραφής της, κυρίως από μικρούς παραγωγούς καί τοπικούς φορείς.
Ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου με πρωταγωνιστή τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Δήμου Παναγιώτη και λάτρη της περιοχής,θα προσπαθήσει να κατοχυρώσει την ποικιλία αυτή ως «μοναδική-Κουμιώτικη ποικιλία».
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr