
Μεγάλη προσοχή για πυρκαγιές – Παραμένει σε «πορτοκαλί» συναγερμό η Εύβοια
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη στην Εύβοια,Ωστόσο, οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχιστούν και την Τετάρτη στην Εύβοια, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς καθώς η Εύβοια θα βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις και στα νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά ηπειρωτικά και το υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο πιθανώς 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα δυτικά τους 35 με 37 τοπικά στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο τους 33 με 35 και στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Σε πορτοκαλί συναγερμό η Εύβοια την Τετάρτη
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερα αυξημένος αναμένεται να είναι και αύριο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στη χώρα. Η προειδοποίηση αφορά ειδικά τη Τετάρτη 13 Αυγούστου 2025, με αρκετές περιοχές να κατατάσσονται στην κατηγορία κινδύνου 4, που υποδηλώνει πολύ υψηλή επικινδυνότητα.
Περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της αυξημένης επιτήρησης είναι:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
- Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Εύβοιας, καθώς και η νήσος Σκύρος)
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Λευκάδας, ΠΕ Κεφαλληνίας, ΠΕ Ιθάκης, ΠΕ Ζακύνθου)
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου, περιλαμβάνοντας και τη νήσο Σαμοθράκη)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, μαζί με το Άγιο Όρος)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Λήμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών πυρκαγιάς.
Έκτακτα μέτρα πρόληψης και προστασίας
Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, εφαρμόζεται το ειδικό σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για δασικές πυρκαγιές στις παραπάνω περιοχές. Μεταξύ των μέτρων, εντάσσεται και η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων αλλά και η παραμονή επισκεπτών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και άλλες “ευπαθείς” περιοχές.
Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία καλεί το κοινό να επιδείξει τη μέγιστη προσοχή κατά τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Ειδικότερα, συστήνεται η αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:
- Κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού
- Χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (π.χ. δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης)
- Χρήση υπαίθριων ψησταριών
- Κάπνισμα μελισσών
- Απόρριψη αναμμένων τσιγάρων
Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται ρητά η καύση αγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Οδηγίες για τους πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς
Σε περίπτωση που αντιληφθούν ενδεχόμενη πυρκαγιά, οι πολίτες οφείλουν να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες αυτοπροστασίας για την αποφυγή κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14-08-2025
Γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα κεντρικά και βόρεια τμήματα του Αιγαίου τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-08-2025 (ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ)
Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-08-2025
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 πιθανώς τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr