Νέο περιστατικό με φίδι στην Εύβοια: Πήγε να μπει μέσα σε σπίτι (εικόνα)
Ειδησεις ευβοια

Νέο περιστατικό με φίδι στην Εύβοια: Πήγε να μπει μέσα σε σπίτι (εικόνα)

Το νέο περιστατικό με φίδι εντοπίστηκε στη Νότια Εύβοια

Ακόμη ένα περιστατικό με φίδι καταγράφηκε το απόγευμα της Τρίτης 22 Ιουλίου στην Εύβοια, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Το νέο συμβάν σημειώθηκε στο χωριό Μεσοχώρια του Δήμου Καρύστου σ’ εξοχική κατοικία όταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού εντόπισε το φίδι στην αυλή του σπιτιού.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο evima.gr η ιδιοκτήτρια του σπιτιού παραλίγο το φίδι να μπει μέσα στο σπίτι.

Πρόκειται για Αγιόφιδο το οποίο έχει τα εξής χαρακτηριστικά

Μέγιστο ολικό μήκος συνήθως έως 100 cm, εξαιρετικά σπάνια μεγαλύτερο (έως 120 cm). Το σώμα είναι μακρόστενο με κάπως τριγωνική διατομή (σχετικά πλευρικά πεπλατυσμένο), με μακριά και λεπτή ουρά. Το κεφάλι είναι σχετικά φαρδύ. Βασικό χρώμα (φόντο) γκρίζο ή γκριζοκαφέ. Μαύρες ή σκούρες καφέ κηλίδες διατρέχουν όλη ράχη και κάθετες μπάρες ίδιου χρώματος διατρέχουν τις πλευρές. Οι κηλίδες της ράχης κατά κανόνα κόβονται στην ίδια νοητή πλευροραχιαία ευθεία, από την οποία ξεκινούν οι κάθετες μπάρες της πλευράς. Οι πλευρικές μπάρες είναι τοποθετημένες ανάμεσα των κηλίδων και όχι στην ίδια κατακόρυφη ευθεία (όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει σε κάποιον αποκλίνοντα φαινότυπο τότε σχηματίζονται δακτύλιοι). Τυπικά στη βάση του κεφαλιού και του λαιμού σχηματίζεται σκούρο κολάρο από το οποίο συνήθως προεξέχει μια λεπτή γραμμή και διατρέχει κεντρικά το κεφάλι έως τη βρεγματική περιοχή, και μια σκούρη λωρίδα ενώνει το πίσω μέρος του ματιού με την άκρη του στόματος. Τα μάτια έχουν κίτρινη, χρυσαφί ή σπανιότερα πορτοκαλί ίριδα και η κόρη είναι κατακόρυφη σε συνθήκες έντονου φωτισμού. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η κόρη ανοίγει και γίνεται στρογγυλή. Η κοιλιά είναι λευκή-υπόλευκη ιριδίζουσα με διάσπαρτα σκουρότερα στίγματα και κηλίδες.

Οι πληθυσμοί στα νότια της κατανομής του έχουν πιο ανοιχτόχρωμες κηλίδες και μπάρες, ενώ το φόντο μπορεί να είναι πιο σκούρο ή/και πιο καφετί (μικρότερη αντίθεση χρωμάτων από τους πληθυσμούς της βόρειας Ελλάδας). Το υποείδος της Κρήτης (pallidus) εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία με μικρότερες και αραιότερες κηλίδες, χρώματος από καφέ σκούρο έως ανοιχτό κίτρινο (σε μερικά άτομα μπορεί να μην διακρίνονται καθόλου) και με φόντο από σκούρο γκρι, καφέ, μπεζ και λαδί, έως ανοιχτό κίτρινο.

Οι φολίδες είναι λείες και γυαλιστερές και διατάσσονται σε 19 σειρές στο μέσο του σώματος, ενώ σε κάποιους νησιωτικούς πληθυσμούς μπορεί οι σειρές να είναι 21 ή 22. Μεγάλες φολίδες-πλάκες στο κεφάλι. Όπως στα περισσότερα φίδια, τα αρσενικά διακρίνονται από τα θηλυκά από την πιο μακριά και χοντρή ουρά. Τα δόντια με τα οποία το Αγιόφιδο διοχετεύει τις τοξίνες στο θήραμά του βρίσκονται στο πίσω μέρος της άνω γνάθου, είναι σταθερά και φέρουν εξωτερική αυλάκωση (οπισθόγλυφο).

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από παρόμοιες εμφανίσεις φιδιών που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα σημεία της Εύβοιας, λόγω των καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας που τα ωθούν σε αναζήτηση νερού και σκιάς κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Οι αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες να παραμένουν σε εγρήγορση και σε περίπτωση εντοπισμού φιδιού να μην πανικοβάλλονται και να ειδοποιούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή τον Δήμο για την ασφαλή απομάκρυνσή του.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr