Οδοιπορικό του Politico έναν χρόνο μετά τον «πύρινο εφιάλτη» στην Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

Οδοιπορικό του Politico έναν χρόνο μετά τον «πύρινο εφιάλτη» στην Εύβοια

Οδοιπορικό στην πυρόπληκτη Εύβοια πραγματοποίησε το Politico. Ποια η εικόνα του τόπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και τι λένε οι κάτοικοι του νησιού για την "επόμενη μέρα"

Θυμό και πικρία στο περιθώριο τη εφιαλτικής ανάμνησης των πυρκαγιών που έπληξαν πέρσι το νησί «συνάντησε» το Politico στο οδοιπορικό που έκανε στην πυρόπληκτη Εύβοια.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η έντονη μυρωδιά της καμένης γης εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα στην Εύβοια, και παρά τις υποσχέσεις για οικονομική ενίσχυση, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η αίσθηση απόγνωσης μεταξύ των ντόπιων παραμένει.

Ανάμεσα στα μαυρισμένα πεύκα και τις βελανιδιές που στέκονται σταθερά σαν σπίρτα μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι, η φύση αρχίζει να θεραπεύει την εικόνα Αποκάλυψης που έχει ακόμα το νησί. Κάτω από τα μαυρισμένα δέντρα φυτρώνει ένα χοντρό πράσινο χαλί, που περιλαμβάνει τα δενδρύλλια που κάποτε θα αποκαταστήσουν το δασώδες τοπίο.

Αν και η ζωή έχει αρχίσει να επιστρέφει, οι ντόπιοι έχουν ελάχιστες ελπίδες ότι οι μεγάλες υποσχέσεις για οικονομική αναζωογόνηση που έγιναν μετά τη φωτιά θα τηρηθούν πλήρως. Και έχουν ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνησή τους έχει μάθει τι πρέπει να κάνει για να αποτρέψει τέτοιες καταστροφές στο μέλλον, αναφέρει το Politico.

Η συνεχιζόμενη απειλή είναι ξεκάθαρη. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι πυροσβέστες προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο άλλη μια φωτιά, η οποία μαινόταν στο κέντρο της Εύβοιας. Το Κρεμαστό, ένα χωριό περίπου 150 κατοίκων, χρειάστηκε να εκκενωθεί.

Και πέρα ​​από την Ελλάδα, ο καύσωνας στις αρχές του καλοκαιριού σε όλη την Ευρώπη έχει πυροδοτήσει πυρκαγιές στη Γερμανία, όπου περίπου 20 χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν νότια του Βερολίνου, και στην Ισπανία, όπου περισσότεροι από 600 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην οροσειρά Sierra de la Culebra.

«Υπάρχει ακόμη πολύς θυμός και οργή», είπε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, επικεφαλής του συνδικάτου παραγωγών ρητινών, ο οποίος μίλησε στο Politico στον απόηχο της πυρκαγιάς τον Αύγουστο του 2021.

«Είναι δύσκολο να συλλάβω τι συνέβη, άφησαν τη φωτιά να καίει μέχρι να φτάσει στη θάλασσα. Ξυπνάω το πρωί και για μια στιγμή ακόμα περιμένω να δω το δάσος και μετά η πραγματικότητα αρχίζει – και η απόγνωση και η αγανάκτηση», είπε.

Στον απόηχο της καταστροφής, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να «ξανοικοδομήσει τη βόρεια Εύβοια, ώστε να γίνει καλύτερη και πιο όμορφη από ό,τι ήταν» και υποσχέθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για ανοικοδόμηση.

Ο Γεωργαντζής μαζί με περίπου 700 ρητινοποιούς θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα να εργάζονται στο δάσος για έργα αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας και άλλα έργα. Το 7ετές κυβερνητικό πρόγραμμα επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και έχει καθυστερήσει, ενώ δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη ειδική εκπαίδευση για τους εργαζόμενους.

Όμως, αν και το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι ευπρόσδεκτο, καθώς και το γεγονός ότι θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, εξακολουθεί να ανησυχεί για το μακροπρόθεσμο μέλλον. Κάποιοι νεότεροι συνάδελφοι που δεν είχαν οικογένεια έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί. «Αν έμεναν εδώ μέχρι τα 35 ή τα 40 τους θα την πατούσαν όπως εμείς», είπε ο Γεωργαντζής.

Η κυβερνητική αποζημίωση για τις απώλειες από πυρκαγιά ήταν επίσης ασυνεπής, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι πολλοί από τους ντόπιους αγρότες και βοσκούς δεν είχαν την απαραίτητη άδεια ή έγγραφα. «Δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ από το κράτος», είπε ο 61χρονος βοσκός Μιχάλης Ταχτσόγλου, ο οποίος είναι ένας από τους τυχερούς που κατάφεραν να σώσουν τα ζώα του — αν και οι παράγκες για το καταφύγιο των ζώων καταστράφηκαν και η γη του κάηκε.

«Υποσχέθηκαν χρήματα, χρήματα, τόνους χρημάτων. Πού είναι; Λένε ότι η παράγκα μου δεν ήταν χτισμένη με τούβλα [άρα δεν ήταν επιλέξιμη]… Μας εγκατέλειψαν».

Μέρος της προσπάθειας οικονομικής ανάκαμψης ήταν ένα πενθήμερο φεστιβάλ κινηματογράφου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς και οι επιδοτήσεις για τον τουρισμό. Υπάρχει επίσης η υπόσχεση για πολλά έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός δρόμου 56 χιλιομέτρων που θα διασχίζει το βόρειο τμήμα του νησιού βάζοντας τέλος στην απομόνωσή του.

Όμως, ο Γιάννης Κοντζιάς, δήμαρχος της Ιστιαίας, λέει ότι ο δήμος δεν έχει λάβει ακόμη χρήματα και έτσι τα έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. «Το νησί είναι βασικά σε εμπόλεμη κατάσταση και πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Το σχέδιο ανασυγκρότησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να γίνει πραγματικότητα», είπε.

«Είναι απολύτως λογικό κάθε δήμαρχος να εκφράζει ανησυχία, να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην παλαιότερη κριτική του δημάρχου για την απάντηση του κράτους.

«Συχνά, εκφράζοντας αυτή την ανησυχία, ακούγονται υπερβολές και άδικα πράγματα. Είναι και υπερβολικό και άδικο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην Εύβοια ή στη Βόρεια Εύβοια», είπε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει 300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr