Πέταξαν πάνω από τις φλόγες σε παραλία της Εύβοιας
Ειδησεις ευβοια

Πέταξαν πάνω από τις φλόγες σε παραλία της Εύβοιας

Ένα έθιμο της Αρχαίας Ελλάδας αναβίωσε ξανά το Σάββατο 22 Ιουνίου στην Εύβοια.
Το έθιμο που τηρείται ακόμα στην Εύβοια είναι αυτό του Κλήδονα που αναβίωσε στο Ασμήνιο.
Οι κάτοικοι του χωριού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολ. Συλλόγου, άναψαν φωτιές & πήδηξαν τραγουδώντας πάνω από αυτές.
Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, φωτιά και πλήθος
Σε πολλές περιοχές στην Εύβοια γιορτάζεται κάθε χρόνο και μία από αυτές είναι ο Πύργος στην Κύμη. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, ενημέρωσε για το πρόγραμμα των εορτασμών, όπου υπήρξε μουσική, φαγητό, ποτό και κέρασμα παγωτό.

Τι είναι ο «Κλήδονας»

Ο Κλήδονας είναι έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο εμφανίζεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Ο Κλήδονας εντάσσεται στη νεοελληνική λαϊκή λατρεία και ιδιαίτερα στα περιοδικά λατρευτικά έθιμα, όσα συνοδεύουν το εορτολόγιο και τις εποχές του έτους. Τέλος, ανήκει στην έντεχνη ή τεχνική και την έμμεσα νεοελληνική μαντεία. Ο Δημήτριος Λουκάτος τη χαρακτηρίζει ως μία από τις πιο τελετουργικές εορτές του εορτολογίου μας.

Όμως στους νεότερους χρόνους και στη σύγχρονη εποχή με τον ορθολογισμό να κερδίζει έδαφος, τις προκαταλήψεις να υποχωρούν, αλλά και την αλλαγή των ρόλων των δύο φύλων, οι συμβολισμοί και το μαγικο-θρησκευτικό περιεχόμενο του δρώμενου να περιοριστεί και να κυριαρχήσει το καθαρά θεατρικό και φολκλορικό στοιχείο.[

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr