«Πλημμύρισε» από μωβ μέδουσες η Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

«Πλημμύρισε» από μωβ μέδουσες η Εύβοια

Εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες σε παραλίες της Εύβοιας προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους.

Η φετινή χρονιά φαίνεται να έχει φέρει μια ιδιαίτερη έξαρση των πληθυσμών της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) στις ελληνικές θάλασσες, με τις περιοχές της Εύβοιας, κυρίως τη Χαλκίδα και τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, να πλήττονται έντονα.

Η ταχύτατη αύξηση των μεδουσών προκαλεί ανησυχία στους ντόπιους και τους τουρίστες, καθώς η επαφή με το δηλητηριώδες τσίμπημα τους μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα και να αναστατώσει τη διάθεση των παραθεριστών.

Ο ρόλος της υπεραλίευσης στην κρίση των μωβ μεδουσών

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η υπεραλίευση αποτελεί βασικό παράγοντα για την αυξημένη παρουσία των μεδουσών. Χωρίς τους φυσικούς θηρευτές τους, όπως τα ψάρια, οι μέδουσες πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα και κυριαρχούν στις ελληνικές θάλασσες. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ανησυχία για τις μέδουσες δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση

Αν και η παρουσία των μεδουσών μπορεί να είναι επικίνδυνη, οι ειδικοί τονίζουν πως η κολύμβηση στις παραλίες είναι ασφαλής, εφόσον λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις. Οι κολυμβητές πρέπει να παρατηρούν προσεκτικά τις συνθήκες της θάλασσας, όπως την κατεύθυνση των ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων, προκειμένου να εντοπίσουν περιοχές όπου οι μέδουσες δεν συγκεντρώνονται. Στην περίπτωση που υπάρχουν μέδουσες, η αποφυγή κολύμβησης είναι απαραίτητη.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Σε περίπτωση που κάποιος τσιμπηθεί από μωβ μέδουσα, οι πρώτες βοήθειες είναι ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση από τον πόνο και την αποφυγή επιπλοκών.

  1. Αφαίρεση των Πλοκαμιών: Μην αγγίζετε τα πλοκάμια με τα χέρια. Χρησιμοποιήστε πλαστική κάρτα ή ένα ξύλο για να τα αφαιρέσετε.

  2. Ξέπλυμα με Θαλασσινό Νερό: Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό, αποφεύγοντας το γλυκό νερό, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

  3. Ψύξη: Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες για να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο.

  4. Ιατρική Βοήθεια: Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή εμετός, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Περιβαλλοντική κρίση

Η εξάπλωση της μωβ μέδουσας, παρά το αρχικό σοκ που προκαλεί, είναι ένα σύμπτωμα της ευρύτερης περιβαλλοντικής κρίσης που πλήττει τα ελληνικά παράλια. Η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση ενδέχεται να έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, καθιστώντας τις θάλασσες πιο ευάλωτες σε τέτοια φαινόμενα. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί μακροπρόθεσμες και συντονισμένες προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και η κατάσταση με τις μέδουσες αναμένεται να εξελιχθεί. Επομένως, η ενημέρωση και η προετοιμασία είναι τα κλειδιά για την ασφαλή απόλαυση του ελληνικού καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr