Πλησιάζει ο καύσωνας στην Εύβοια: Ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου θα αγγίξει ο υδράργυρος – Τι λένε οι μετεωρολόγοι
Ειδησεις ευβοια

Πλησιάζει ο καύσωνας στην Εύβοια: Ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου θα αγγίξει ο υδράργυρος – Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Οι αναρτήσεις Αρναούτογλου -Μαρουσάκη
Το πρώτο κύμα καύσωνα στην Ελλάδα πλησιάζει, και θα επηρεάσει και την Εύβοια με τις θερμοκρασίες μάλιστα να αγγίζουν και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το θερμόμετρο θα ανέβει πολύ και ότι η ακραία αυτή ζέστη θα διαρκέσει έως και δέκα ημέρες.

Προ των πυλών είναι το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα καθώς όπως αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα επικρατήσουν στην χώρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες για περίπου μία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα από την Τρίτη 11 Ιουλίου θα επικρατήσουν στην χώρα θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει κι άλλο.

«Αυτό που φαίνεται σαν πρώτα στοιχεία είναι ότι θα ξεκινήσει από την επόμενη Τρίτη 11/7 και πιθανότατα για 7 μέρες μία περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχέςκαι υπάρχει πιθανότητα να έχει διάρκεια ενώ το επόμενο σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν στο πικ τους», εξηγεί στο ΑΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Ξεκινά μια θέρμη εισβολή

Όπως τονίζει, ξεκινά μία θερμή εισβολή που θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα στις περιοχές της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και Ιταλίας.

Μεγάλο μέρος της Ισπανίας , Νότιας Γαλλίας, Σαρδηνίας, Κορσικής και Σικελίας μέχρι την Τετάρτη, Πέμπτη θα έχουν καλυφθεί από αυτές τις θερμές αέριες μάζες που από την Τετάρτη και μετά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

«Από την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανόν να δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προγνώσεις και να πάμε έτσι μέχρι 20 Ιουλίου. Αυτό είναι μία πρώτη τάση για τη διάρκεια δεν είμαστε ακόμη σίγουροι.

Αυτό που διαφαίνεται αυτή την στιγμή είναι ότι θα έχουμε μία νέα θερμή εισβολή που θα περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Μεσογείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και η πρώτη τάση είναι η θερμή εισβολή να είναι υψηλότερη από αυτήν που είχαμε έως τώρα», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Πώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρεάζει τις υψηλές θερμοκρασίες

Εξαιρετικά θερμός ήταν ο Ιούνιος 2023 για αρκετές περιοχές παγκοσμίως, καταρρίπτοντας εκατοντάδες ρεκόρ θερμοκρασίας, Καθώς καταγράφηκε ως ο θερμότερος Ιούνιος από το 1979 παγκοσμίως, σύμφωνα με το Climatebook.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, όπου χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία κατέγραψαν τον πιο θερμό Ιούνιο στα χρονικά.

Αντιθέτως, με τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, στα νότια Βαλκάνια, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στη Δυτική Ρωσία η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μέσο όρο, όπως συνέβη τον Απρίλιο και τον Μάιο.

«Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι στο σύνολο της Ηπείρου αν τα βάλει κάτω κανείς είχαμε μία σημαντική απόκλιση προς τα πάνω. Στην νοτιοανατολική Ευρώπη δεν ακολουθήθηκε το πρότυπο της υπόλοιπης Ευρώπης για τον Ιούνιο. Στην Ελλάδα ήμασταν και τον Ιούνιο όπως και το Μάιο σε θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές τιμές»,υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Την Τρίτη η μέση θερμοκρασία της Γης έφθασε τους 17 βαθμούς Κελσίου, κάτι που όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος δεν έχει ξανασυμβεί.

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το περιοδικό μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιοστον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο αποτελούν βασικούς παράγοντες για τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τις μεταβολές στη θερμοκρασία των υδάτων.

«Έχουμε μπει στην φάση του φαινομένου Ελ Νίνιο, στις αρχές αυτού του φαινομένου. Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι το 2016 που επίσης είχαμε πολύ σημαντικές αποκλίσεις πάλι ήταν μία χρονιά που είχαμε ισχυρό Ελ Νίνιο.

Υπάρχει δηλαδή ο φόβος ότι με το Ελ Νίνιο στους επόμενους μήνες απ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία μας, θα ανέβουν ακόμη περισσότερο οι θερμοκρασίες στις θάλασσες στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αυτό συμπαρασύρει και τις θερμοκρασίες του αέρα και προς το τέλος του χρόνου, στο καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, θα δούμε πιθανόν θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες.

Θα δούμε πλέον ίσως και με μεγαλύτερη διάρκεια θερμοκρασίες που θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά σε παγκόσμιο επίπεδο πάντα», επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι μαζί με την κλιματική αλλαγή το Ελ Νίνιο θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις θερμοκρασίες.

«Δεν ανεβάζει παντού τις θερμοκρασίες, αλλά επειδή τις ανεβάζει σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, συμπαρασύρει τους μέσους όρους και σε άλλες περιοχές», τονίζει.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες

Ο Σα΄κης Αρναούτογλου γράφει στο Facebook του:

«Η θερμοκρασία το επόμενο 10ήμερο με μια μόνο ματιά!

Φίλες και φίλοι!

Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικά ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!!

Για ότι νεότερο από Δευτέρα το απόγευμα στις 17:45 και στις 20:00 στα δεκαπεντάλεπτα δελτία καιρού της ΕΡΤ3

Για να μη χάνετε τον…καιρό σας.

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου»

Η ανάρτηση «γρίφος» του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τον καύσωνα που έρχεται

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε μια ανάρτηση για τον επερχόμενο καύσωνα:

«ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Πολλές φορές τα λόγια τα πολλά αφενός ότι κουράζουν, σίγουρα μπερδεύουν, γι’ αυτό και η οπτικοποίηση μίας κατάστασης έρχεται για να βοηθήσει στη κατανόηση ενός θέματος.

Ο γρίφος βέβαια αυτών των ημερών δεν είναι άλλος, για όσους βέβαια τους απασχολεί ο καιρός, αν θα έχουμε καύσωνα τις επόμενες ημέρες και αν ναι με τι θερμοκρασίες και τι διάρκεια.

Ότι θα ζεσταθούμε αρκετά πιστεύω ότι συγκλίνουν πλέον οι απόψεις,

Στο επεξεργασμένο διάγραμμα λοιπόν που παραθέτουμε βλέπουμε ότι από την Τετάρτη 12 του μηνός και μέχρι και την Κυριακή ο υδράργυρος θα βρεθεί σε τροχιά ανόδου ξεπερνώντας τα μέσα για την εποχή θερμοκρασιακά επίπεδα (κόκκινη καμπύλη) και που ως προς τις μέγιστες τιμές είναι κοντά στους 34 με 35 βαθμούς κελσίου.

Η κορύφωση αυτής της ανόδου υπολογίζεται κοντά στην Κυριακή όπου η μέση οδός των πολλαπλών τρεξιμάτων (λευκή καμπύλη) δίνει μέγιστες θερμοκρασίες κοντά στους 38 με 40 βαθμούς (Αττική όπου αναφέρεται και το διάγραμμα), θερμοκρασιακές τιμές κατά 5 με 6 πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Επίσης με τα κατακόρυφα λευκά βέλη σημειώνουμε την αβεβαιότητα που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτών των παραμέτρων. Μέχρι και την Κυριακή περίπου βλέπουμε ότι η αβεβαιότητα βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα προκειμένου να οδηγηθούμε σε σχετικά ασφαλή συμπεράσματα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΙ???

Ο γρίφος γίνεται αρκετά περίπλοκος αν κάποιος επιχειρήσει να δώσει μία εκτίμηση από την άλλη Δευτέρα και μετά, τουλάχιστον στο θέμα καύσωνα. Αυτό γίνεται έντονα αντιληπτό βλέποντας το κατακόρυφο λευκό βέλος που έχουμε σημειώσει να αυξάνει σημαντικά που σημαίνει και αύξηση της αβεβαιότητα.

Αν ακολουθήσουμε το μέσο δρόμο (λευκή καμπύλη) θα δούμε ότι η τάση θέλει σε ποσοστό άνω του 50% να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντονης ζέστης και να προσεγγίσουμε πιο πολύ τη μέση μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή. Βέβαια ακόμη κι ένα ποσοστό 50% ή 60% δεν είναι αρκετό να ρίξει φως στη συμπεριφορά ενός χαοτικού φαινομένου.

Γι’ αυτό και συστήνω για άλλη μια φορά υπομονή να πλησιάσουμε λίγο πιο κοντά για να φωτιστεί λίγο παραπάνω το χάος.

Έτσι λοιπόν μέχρι και την επόμενη Κυριακή και θεωρώντας ότι η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από την Πέμπτη περίπου, δε νομίζω ότι είναι πρέπον να μιλάμε για συνθήκες καύσωνα, πόσο μάλλον ισχυρού και με διάρκεια.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα βράδια τα μοντέλα θέλουν τον υδράργυρο να υποχωρεί αρκετά για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, αλλά όπως γνωρίζουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά αυτή τη διαφορά τη ζούμε ήδη και δεν περιμένουμε ο υδράργυρος να πάει στους 40° για να πούμε “σκάσαμε”. Αν δηλαδή πήγαινε μέχρι 37° θα είμασταν οκ?

Κάντε λοιπόν το πείραμα και μετρήστε τη θερμοκρασία σήμερα μέσα στο σπίτι χωρίς aircondition, σημειώστε την τιμή και επαναλάβετε τη μέτρηση το ερχόμενο Σ/Κ. Δεν θα δείτε τεράστιες διαφορές. Η διαφορά θα αρχίσει να φαίνεται μετά το άλλο Σ/Κ αν συνεχιστούν αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες όπου θα αρχίσουν να πυρώνουν τα τσιμέντα και αναλόγως τη μόνωση του κάθε σπιτιού θα αρχίσει να επιβαρύνεται η κατάσταση.

Γι’ αυτό και λέμε, η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά και τα αποτελέσματα ενός έντονου θερμού επεισοδίου γίνονται πιο αντιληπτά μετά την τρίτη με τέταρτη ημέρα. Δείξαμε όμως στο διάγραμμα ότι η κατάσταση περιπλέκεται μετά την Κυριακή γι’ αυτό και συνιστούμε μέχρι τότε υπομονή!

ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ?

Πάλι η οπτικοποίηση του φαινομένου θα βοηθήσει στην προσέγγιση του θέματος.

Στον δεύτερο χάρτη μας σημειώνουμε τον στροβιλισμό της πολύ θερμής αέριας μάζας (λευκός κύκλος) προς τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε η χώρα μας θα βρεθεί στα ανατολικά κράσπεδα αυτού του κύκλου κι όχι στο εσωτερικό του όπου θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σαφώς πιο σταθερά αποτελέσματα.

Που οφείλεται αυτό?

Από τη μια στα μελτέμια που δρουν αυτή την εποχή και λειτουργούν σαν φυσιολογικό κλιματιστικό εμποδίζοντας αυτόν τον κύκλο να κινηθεί πιο ανατολικά, από την άλλη σε ψυχρότερες αέριες μάζες (μπλε καμπύλη) που θα κινηθούν από την κεντρική Ευρώπη πιο νότια.

Αυτά τα δύο δεν μπορούν να υπολογίσουν ακόμη τα μοντέλα για μετά την άλλη Κυριακή και γι’ αυτό όπως δείξαμε με το λευκό βέλος αυξάνεται η αβεβαιότητα.

Υπομονή και ο γρίφος θα λυθεί (για όσους δεν τον έχουμε λύσει, γιατί κάποιοι έχουν φτάσει και μετά από 20 ημέρες, θεωρώντας δεδομένο τον ισχυρό και με μακρά διάρκεια καύσωνα. Εντάξει κι αρχές Ιουνίου διαβάζαμε για 50 βαθμούς στην Ελλάδα και μέχρι χτες ψάχναμε το Καλοκαίρι)

Όμορφο υπόλοιπο Κυριακής σε όλες και όλους!»

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr