Ποιον Άγιο θα γιορτάσει η γενέτειρα του στην Εύβοια – Η ζωή του στο χωριό του Άγιου Ιωάννη
Ειδησεις ευβοια

Ποιον Άγιο θα γιορτάσει η γενέτειρα του στην Εύβοια – Η ζωή του στο χωριό του Άγιου Ιωάννη

Ο Ναός έχει στολιστεί ανάλογα για τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που θα τελεστεί σήμερα στις 18:00 μμ και για την Πανηγυρική Θεία λειτουργία την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 7:00 πμ

Τη μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου είναι έτοιμη να γιορτάσει η γενέτειρά του, Εύβοια!

Ο Ιερός Ναός του χωριού στον Άγιο Ιωάννη είναι έτοιμος να τιμήσει τον εξ’ αυτής ασκητικό γόνο ευκλεή και ενός εκ των καταταγέντων εκ νήσου της Εύβοιας και της μεταξύ αυτών σεπτής χορείας των Ευβοέων Αγίων της, τον Όσιο Πορφύριο.

Ο Ναός έχει στολιστεί ανάλογα για τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που θα τελεστεί σήμερα στις 18:00 μμ και για την Πανηγυρική Θεία λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 7:00 πμ

Εικόνες από τον στολισμένο ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη

Ο Άγιος Πορφύριος

Ο Όσιος Πορφύριος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906. Γενέτειρά του ήταν το χωριό Άγιος Ιωάννης στον σημερινό Δήμο Ταμιναίων στην Εύβοια. Το όνομά που του έδωσαν οι γονείς του ήταν Ευάγγελος ενώ το επώνυμο που έφερε Μπαϊρακτάρης. Ο πατέρας του είχε πάει να δουλέψει στη διώρυγα του Παναμά, για να συντηρήσει την οικογένειά του. Κι ο μικρός Ευάγγελος δούλευε στα χωράφια και έβοσκε τα λιγοστά πρόβατά τους στις πλαγιές του χωριού.

Ήδη από μικρός ο Ευάγγελος έδειξε την κλίση του προς το μοναχισμό. Σε ηλικία 13 ετών κι ενώ δεν είχε τελειώσει παρά μόνο την Β’ Δημοτικού πήγε στο Άγιο Όρος. Τα επόμενα 6 περίπου χρόνια της ζωής του έζησε στη σκήτη της Αγίας Τριάδος στα “Καυσοκαλύβια”. Έζησε ως υποτακτικός κοντά σε δύο γεροντάκια κι εκάρη μοναχός με το όνομα Νικήτας. Στη συνέχεια, λόγω σοβαρής ασθένειας επιστρέφει στην Εύβοια. Εκεί μόνασε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Σε ηλικία 20 ετών συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο, ο οποίος αναγνωρίζοντας σε αυτόν πνευματικά χαρίσματα, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο, δίνοντάς μάλιστα το όνομα του. Τα επόμενα χρόνια, ο π. Πορφύριος έζησε στη Μονή Αγίου Νικολάου, στην Άνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, επίσης στην Εύβοια.

Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στις 12 Οκτωβρίου μετέβη ως Εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια όπου και υπηρέτησε για 33 χρόνια.
Με την πάροδο των ετών το 1973 έφυγε από την Αθήνα για να εγκατασταθεί αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλλίσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας. Εκεί παρέμεινε αρχικά σε μια ταπεινή σκηνή και αργότερα σε ένα τροχόσπιτο και μετά από πολλές δοκιμασίες οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ο όσιος γέροντας σύντομα είχε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν στο Μήλεσι. Τον Νοέμβριο του 1991 μετά από θεία πληροφόρηση πήγε πάλι στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και κοιμήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr