Ειδησεις ευβοια

Πότε θα κλείσει ξανά η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Πότε θα κλείσει ξανά η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Παράταση έως τον Μάιο του 2026 για τα έργα στην Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου

Παράταση έως τις 31 Μαΐου 2026 έλαβε το έργο επιθεώρησης, συντήρησης και αναβάθμισης της Υψηλής Γέφυρας Ευρίπου στη Χαλκίδα, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης είχε οριστεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του έργου, η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στις εργασίες που απαιτούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν τις ομάδες εργασιών Ε και ΣΤ και αντιστοιχούν περίπου στο 25% του συνολικού αντικειμένου. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αντικατάσταση εφεδράνων, αρμών και ασφαλτικών στρώσεων και απαιτούν συνολικά περίπου τρεις μήνες εργασιών.

Ωστόσο, βάσει των περιορισμών που έχουν τεθεί από τη Νέα Οδό, την Τροχαία Ευβοίας και τον Δήμο Χαλκιδέων, οι εργασίες αυτές μπορούν να εκτελούνται μόνο από Δευτέρα έως Πέμπτη, ενώ δεν επιτρέπονται εργασίες τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και κατά την περίοδο του Πάσχα (από 3 έως 26 Απριλίου 2026). Για τον λόγο αυτό, η έναρξη των εργασιών με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου 2026.

Μέχρι σήμερα στο έργο εκτελούνται εργασίες που δεν απαιτούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και αφορούν τις ομάδες Α, Β, Γ και Δ, δηλαδή συντηρήσεις σκυροδεμάτων και οπλισμών, ελέγχους και συντηρήσεις αναρτήρων, ελέγχους χαλυβδοκατασκευών και λοιπές εργασίες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 65% των εργασιών επισκευής σκυροδεμάτων και οπλισμών, ενώ το σύνολό τους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026.

Την ίδια ημερομηνία προβλέπεται να ολοκληρωθούν και οι έλεγχοι και οι συντηρήσεις των αναρτήρων και των χαλυβδοκατασκευών, καθώς και η παράδοση των σχετικών τεχνικών τευχών.

Με βάση τα παραπάνω, εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου κατά 150 ημέρες, σύμφωνα με το άρθρο 8α του Ν. 4412/2016.

Ανάδοχος του έργου είναι η ΑΚΤΩΡ, με ποσοστό έκπτωσης 1,05%, ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (4.032.258,06 ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω της Διεύθυνσης Υποδομών Σταθερής Τροχιάς, Συντηρήσεων και Ασφάλειας (Δ14).

Το έργο αφορά τη μερική συντήρηση της γέφυρας, την αποκατάσταση συγκεκριμένων φθορών που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες επιθεωρήσεις, καθώς και τον έλεγχο επιμέρους δομικών στοιχείων.

Η Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου

Η Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου είναι καλωδιωτή γέφυρα που γεφυρώνει τον πορθμό του Ευρίπου και αποτελεί τμήμα της οδικής παράκαμψης της Χαλκίδας, συνδέοντας τη Στερεά Ελλάδα με την Εύβοια μέσω του άξονα Σχηματαρίου–Χαλκίδας. Με συνολικό μήκος 694,5 μέτρα και ελεύθερο ύψος 34,5 μέτρα, αποτελεί κομβικής σημασίας υποδομή για την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και τη μετακίνηση προς τη Βόρεια και Νότια Εύβοια.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr