Πού θα δείτε live εάν η θάλασσα στην Εύβοια έχει μωβ μέδουσες
Ειδησεις ευβοια

Πού θα δείτε live εάν η θάλασσα στην Εύβοια έχει μωβ μέδουσες

Αυξημένος είναι φέτος ο αριθμός των μωβ μεδουσών στις παραλίες της Εύβοιας

Σύμμαχος στον έγκαιρο εντοπισμό μωβ μεδουσών είναι ένας διαδραστικός χάρτης, χάρη στον οποίο οι λουόμενοι μπορούν να αποφύγουν τις παραλίες στην Εύβοια, στις οποίες οι λεγόμενες τσούχτρες βρίσκονται σε έξαρση.

Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να τις αποφύγει κάποιος εντελώς, ο χάρτης του οργανισμού «iNaturalist» καταγράφει τα σημεία όπου εντοπίζονται και βασίζεται στη συνδρομή των ίδιων των πολιτών.

Τα σμήνη της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca), της λεγόμενης τσούχτρας, που παρατηρούνται στις ελληνικές ακτές και το φετινό καλοκαίρι βρίσκονται σε έξαρση σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο τόσο στην κλιματική αλλαγή, όσο και στην υπεραλίευση.

Πώς αναγνωρίζουμε τις μωβ μέδουσες

Η μωβ μέδουσα έχει ροζ ιώδες χρώμα και μία ομπρέλα με έξι περίπου εκατοστά διάμετρο, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 εκατοστά.

Διαθέτει οκτώ περιφερειακά νημάτια τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και δύο μέτρα και τέσσερα πλοκάμια.

Δείτε τον live χάρτη εδώ.

Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσουν

Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα:

  • Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
  • Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
  • Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
  • Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα.
  • Πάρτε κάποιο χάπι αντιισταμινικό. Με τα αντιισταμινικά αντιμετωπίζονται συστηματικότερα συμπτώματα όπως ο κνησμός. Η ανάγκη για φάρμακα τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
  • Και, τέλος, αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr