Η Χαλκίδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς από περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών και επιχειρηματιών, οι οποίοι πέφτουν θύματα επιτηδείων που προσποιούνται τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου. Η απάτη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην τοπική κοινότητα, με τους απατεώνες να επικοινωνούν με τους πολίτες είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω ψευδών email, προσπαθώντας να αποσπάσουν προσωπικά και οικονομικά δεδομένα.
Το σχέδιο των απατεώνων
Οι δράστες χρησιμοποιούν επίσημο λεξιλόγιο και προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως επικοινωνούν εκ μέρους του Δήμου Χαλκίδας. Συνήθως, αναφέρουν ότι υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες ή επιστροφές χρημάτων προς τους πολίτες, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι πρόκειται για μια γνήσια επικοινωνία με την τοπική αρχή. Οι πολίτες που λαμβάνουν τέτοιες κλήσεις ή email καλούνται να παρέχουν προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, PIN ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.
Οι κίνδυνοι και η αντίδραση του Δήμου Χαλκιδέων
Ο Δήμος Χαλκιδέων, ανησυχώντας για την εξάπλωση αυτών των περιστατικών, έχει ήδη εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία, ακόμα κι αν ο συνομιλητής φαίνεται να είναι πειστικός. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι καμία συναλλαγή δεν πραγματοποιείται τηλεφωνικά και ότι για οποιαδήποτε οικονομική διευθέτηση, οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται μόνο στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.
Συμβουλές για την προστασία από απάτες
Για να αποφύγετε να γίνετε θύμα τέτοιων απατών, ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:
1. Μην Παρέχετε Προσωπικά ή Τραπεζικά Στοιχεία
Όποιος κι αν επικοινωνεί μαζί σας, αν ζητήσει προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία μέσω τηλεφώνου ή email, να είστε πολύ προσεκτικοί. Κανένας αξιόπιστος φορέας δεν ζητά τέτοια δεδομένα με αυτόν τον τρόπο.
2. Επικοινωνήστε Άμεσα με την Αρμόδια Υπηρεσία
Αν λάβετε κλήση ή email από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι υπάλληλος του Δήμου ή άλλης υπηρεσίας, επικοινωνήστε απευθείας με την υπηρεσία μέσω του επίσημου αριθμού τηλεφώνου ή ιστοσελίδας της για να επαληθεύσετε την πληροφορία.
3. Μην Βιάζεστε να Πάρτε Απόφαση
Οι απατεώνες συχνά προσπαθούν να σας πιέσουν να ενεργήσετε γρήγορα. Αν ακούσετε φράσεις όπως «πρέπει να πληρώσετε τώρα» ή «θα έχετε πρόβλημα αν δεν το κάνετε άμεσα», μην ανησυχείτε. Κρατήστε την ψυχραιμία σας και ζητήστε χρόνο να σκεφτείτε.
4. Ενημερώστε Τους Γύρω Σας, Ιδιαίτερα Ηλικιωμένους
Οι ηλικιωμένοι και ευάλωτα άτομα είναι συχνά οι πιο εκτεθειμένοι σε τέτοιες απάτες. Ενημερώστε τους για τον κίνδυνο και ενθαρρύνετέ τους να είναι προσεκτικοί, μη δίνοντας προσωπικά δεδομένα σε αγνώστους.
5. Καταγγείλτε Κάθε Ύποπτο Περιστατικό
Αν δεχτείτε ύποπτη κλήση, email ή μήνυμα, ενημερώστε άμεσα την Αστυνομία. Ακόμα και αν δεν έχετε χάσει χρήματα, η καταγγελία σας μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης και στην αποτροπή περαιτέρω απατών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr