Ρεπορτάζ evima.gr: Πως θα γιορταστούν οι Απόκριες φέτος στη Σκύρο – «Βουλιάζει» το νησί
Ειδησεις ευβοια

Ρεπορτάζ evima.gr: Πως θα γιορταστούν οι Απόκριες φέτος στη Σκύρο – «Βουλιάζει» το νησί

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται ήδη στον δημοφιλή προορισμό της Σκύρου, ενόψει του τριημέρου ης Καθαράς Δευτέρας. 
Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται ήδη στον δημοφιλή προορισμό της Σκύρου, ενόψει του τριημέρου ης Καθαράς Δευτέρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της περιοχής η πληρότητα αγγίζει ήδη το 80%.
Η κίνηση δεν αναμένεται να επηρεαστεί από όποια πιθανή απαγόρευση των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων, δεδομένου ότι η γνωστή Σκυριανή Αποκριά περιλαμβάνει κυρίως μεμονωμένα πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία στηρίζονται στα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού, χωρίς να παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού.

Το έθιμο

Το έθιμο της Σκυριανής Αποκριάς σχετίζεται με τρεις φιγούρες, τον Γέρο, την Κορέλα και τον Φράγκο, που δίνουν ένα ιδιόμορφο χρώμα στο έθιμο αυτό, χορεύοντας στα γραφικά στενάκια του νησιού. Ο “Γέρος” είναι ντυμένος με μια μαλλιαρή μαύρη κάπα και φοράει μάσκα από δέρμα κατσικιού, ενώ στη μέση του έχει περασμένη ζώνη με κουδούνια κοπαδιού. Η Κορέλα χορεύει γύρω του με την παραδοσιακή της φορεσιά κρατώντας μαντήλι και κρύβοντας το πρόσωπό της με μάσκα. Ο Φράγκος είναι ένα κωμικό πρόσωπο που φοράει Ευρωπαϊκό παντελόνι, μάσκα και έχει ένα μεγάλο κουδούνι στο πίσω μέρος της μέσης του. Αυτή η μεταμφίεση έχει την πρόθεση να γελοιοποιήσει όλους εκείνους από το νησί που εγκατέλειψαν την παραδοσιακή ενδυμασία και προτίμησαν το δυτικό παντελόνι (τα Φράγκικα).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr