Ρωσίδα κατάσκοπος: Γιατί επέλεξε το Αλιβέρι – Ποιος της άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική ταυτότητα
Ειδησεις ευβοια

Ρωσίδα κατάσκοπος: Γιατί επέλεξε το Αλιβέρι – Ποιος της άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική ταυτότητα

Μελετημένες μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια φαίνεται πως ήταν οι κινήσεις της Ρωσίδας κατασκόπου που επέλεξε να δηλώσει το Αλιβέρι ως τόπο καταγωγής της

Δεν άφησε τίποτα στην τύχη η «Μαρία Τσάλλα» κατά κόσμον Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα αφού όλες οι κινήσεις της φαίνεται πως ήταν μελετημένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έγγραφα που έφτιαξε και κατέθεσε προκειμένου να λάβει ελληνική ταυτότητα.

Είναι τα έγγραφα εκείνα που την οδήγησαν και στο Αλιβέρι, όπου προσπάθησε και κατάφερε τελικά να εγγραφεί στο τοπικό δημοτολόγιο, ισχυριζόμενη ότι ο δήμος Κύμης Αλιβερίου ήταν ο τόπος καταγωγής της.

Μάλιστα γιαυτό επέλεξε και το επίθετο Τσάλλα, το οποίο είναι ένα αρκετά συνηθισμένο επίθετο στην περιοχή, από όπου διατυμπάνιζε ότι κατάγεται.

 

Στην υπόθεση της έκδοσης ταυτότητας εμπλέκεται και δικηγόρος από το Αλιβέρι, ο οποίος φαίνεται πως την έχει βοηθήσει να δηλώσει μία έγκυρη διεύθυνση κατοικίας, προκειμένου να εγκριθεί η αίτησή της.

 

Στο σπίτι στο οποίο δήλωσε ότι διέμενε, δεν εμφανίστηκε ποτέ, ενώ η γυναίκα στην οποία ανήκει το οίκημα σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον δικηγόρο που βοήθησε την Ρωσίδα κατάσκοπο. Φυσικά μισθωτήριο συμβόλαιο δεν υπεγράφη ποτέ.

 

Παρά την καχυποψία της υπαλλήλου στο ληξιαρχείο της περιοχής, όταν η «Τσάλλα» πήγε για να βγάλει χαρτιά και την επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών, τελικά η 35χρονη κατάφερε τον σκοπό της , αφού, σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου, είχε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

«Δε θα μάθουμε ποτέ στον στόχο της»

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Νίκλαν, σύμβουλο θεμάτων ασφαλείας, ο οποίος μίλησε στο Mega,  ο σκοπός και ο στόχος της Τσάλλα δε θα γίνει ποτέ γνωστός.

«Να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο τελικός σκοπός μπορεί να μην μοναδικός και δε θα το μάθουμε ποτέ. Μπορεί να ήρθε για να διαμορφώσει ένα δίκτυο υποδοχής συναδέλφων της, να φτιάξει διάφορες προϋποθέσεις, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε. Μπορεί να έχει και πολλαπλούς σκοπούς».

«Εκείνο που δεν πρόλαβε να γίνει, είναι να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Θεωρητικά δεν πρόλαβε να κάνει πάρα πολλά, γιατί δεν είχε τα έντυπα που χρειαζόταν να δώσει στους ανθρώπους που ήθελε».

Σύμφωνα με τον κ. Νίκλαν, «η δράση των ανθρώπων αυτών είναι μακροχρόνια, φτάνει μέχρι και δεκαετίες. Το ποσό της εκπαίδευσής τους θεωρητικά φτάνει στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το τι ποσό ξοδεύεται για να λειτουργήσουν σε άλλες χώρες, είναι ανυπολόγιστο».

Και συμπληρώνει: «Να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, ανήκουν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, η οποία είναι στόχος για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες».

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr