Σε ποιο χωριό της Εύβοιας αναβιώνει το έθιμο «Βάρβαρα» – Πότε και πού θα γιορταστεί
Ειδησεις ευβοια

Σε ποιο χωριό της Εύβοιας αναβιώνει το έθιμο «Βάρβαρα» – Πότε και πού θα γιορταστεί

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιάρχη 2008 σας προσκαλεί να αναβιώσουμε όλοι μαζί το έθιμο «Βάρβαρα» στη κεντρική πλατεία του χωριού στις 19:00 μμ.

Μέλη, φίλοι κ φίλες του Πολιτιστικού συλλόγου Ταξιάρχη 2008 στη Βόρεια Εύβοια ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου σας προσκαλούν όλους για να αναβιώσουμε όλοι μαζί το έθιμο «Βάρβαρα» στη κεντρική πλατεία του χωριού στις 19:00 μμ.

Ελάτε να σας ζεστάνουμε με ρακόμελο και τσάι και φυσικά να δοκιμάσετε το προσφυγικό έδεσμα «βάρβαρα» που θα ετοιμάσουν οι γυναίκες του χωριού μας.

Το έθιμο «Βάρβαρα», που μεταφέρθηκε από τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, αναβιώνει στον Ταξιάρχη Ιστιαίας

Σύμφωνα με αυτό το έθιμο, οι γυναίκες του χωριού παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας ετοιμάζουν τα «Βάρβαρα», δηλαδή βρασμένο χυλό που αποτελείται από σιτάρι βασικά, με προσθήκη συμβολικά τριών σύκων (διάσημα τα σύκα Ταξιάρχη άλλωστε), τριών κουκιών, τριών ρεβυθιών, μαστίχας, κύμινου και καρυδιών.

Το έθιμο συνδέεται κατά μια εκδοχή με την ασθένεια της ανεμοβλογιάς, καθώς οι μανάδες παλιά με άρρωστα από αυτήν την ασθένεια παιδιά, πήγαιναν τα «Βάρβαρα» σε ένα τρίστρατο δρόμο για να περάσει γλυκά-γλυκά η ασθένεια και κατά μια άλλη, Χριστιανική εκδοχή, με την θαυματουργή δράση της Αγίας, που έσωσε από δηλητηριασμένα τρόφιμα τους πιστούς, οι οποίοι μετά συγκέντρωσαν ό,τι φαγώσιμο είχε απομείνει στα σπιτικά τους για να βγάλουν μια ολοκληρωμένη μαγειρεψιά, φτιάχνοντας για πρώτη φορά τα «Βάρβαρα».

Στον Ταξιάρχη μας, Εύβοιας φίλοι, μαζεύονται όλοι στις 3 Δεκέμβρη στην πλατεία του χωριού και οι γυναίκες αδειάζουν τις κατσαρόλες τους με τον ήδη βρασμένο χυλό σε μεγάλο καζάνι και εκεί το μελώνουν.

Γιορτάζουν με χαρά, τιμώντας παράλληλα τις παραδόσεις τους, τρώγοντας και προσφέροντας τα «Βάρβαρα», πίνοντας και χορεύοντας στην στολισμένη με Χριστουγεννιάτικα πλατεία!

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr